Ted Mosby

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ted Mosby
Így jártam anyátokkal (2006)-szereplő
Josh Radnor
Josh Radnor
Megjelenési információk
Első megjelenése A kezdetek
Megalkotta Carter Bays & Craig Thomas
Megszemélyesítője Josh Radnor
Epizódok száma 208
Szinkronhang Fesztbaum Béla
Ted Mosby adatai
Beceneve Teddy-maci, Teddy-fiú, T-Mos, T-Dog, Teddy Westside (Teddy Nyugatról), Schmosby , Izmosby
Álneve Doktor X,[1][2] Galaktikus Szupersztár McKirály Elnökúr[3]
Neme férfi
Született 1978. április 25.[4]
Foglalkozása építész (1–4., 6– évad)
építészprofesszor (5– évad)
Szülei Virginia Mosby (anya)
Alfred Mosby (apa)
Clint (mostohaapa)
Testvérek Heather Mosby (húg)
Házastársa Tracy McConnel (2015-24)
Gyermekei Penny Mosby (*2015[5]), Luke Mosby (2017[6])
Ted Mosby az IMDb-n

Theodore Evelyn "Ted" Mosby egy kitalált szereplő, az Így jártam anyátokkal című sorozat főszereplője, amelyet Carter Bays és Craig Thomas talált ki az amerikai CBS csatorna számára. Tedet Josh Radnor játssza, jövőbeli Ted hangját (a narrátor) Bob Saget adja, magyar hangja Fesztbaum Béla.

Ted 2030-ban meséli el gyerekeinek hogyan találkozott az anyjukkal. A sorozat ezt a hosszú folyamatot mutatja be egészen messziről kezdve, ugyanis Ted a gyerekeinek minden odavezető részletet szeretne elmesélni.

A karakter[szerkesztés]

Az első rész előtt[szerkesztés]

Ted 1978. április 25-én[4] született, az Ohio állambeli Shaker Heightsban nőtt fel, majd a Wesleyan University-n diplomázott mint építész. Az egyetemen ismeri meg szobatársát, későbbi legjobb barátját, Marshall Eriksent, illetve Marshall későbbi feleségét, Lily Aldrint is.

A 2005 előtti történéseket, így például az egyetemi történeteket, vagy az egymással való megismerkedéseket a viszonylag sok visszatekintésből (flashback) ismerhetjük meg. Ezekből kiderül például, hogy Ted, Marshall és Lily legjobb egyetemi elfoglaltsága a "szendvicsevés" volt, vagy például, hogy Marshall és Ted azokon a hosszú utakon lettek legjobb barátok, amikor több ezer kilométert utaztak egy pizzáért.[7] Barney Stinsonnal, későbbi másik legjobb barátjával egy mosdóban ismerkedik meg, mikor Barney megjegyzi, hogy Ted jófej. Ezután Barney ráakaszkodik Tedre, később barátok lesznek. Ted beszél franciául és ismeri a jelnyelvet.

2005-től[szerkesztés]

A sorozat első része Marshall leánykérésével kezdődik, Lily igent mond. Ennek hatására Ted rádöbben, hogy még mindig nem áll közelebb a házas élethez, mint ahogy tervezte, úgy dönt, hogy elkezdi a lelki társának keresését. Ekkor ismeri meg Robin Scherbatskyt, akibe teljesen beleszeret, azonban a lány ezt eleinte nem viszonozza. A sorozat nézői már az első rész végén megtudják, hogy nem Robin lesz a gyerekek anyja.

Ted meglehetősen romantikus alkat, így pl. az első részben ellop egy étteremből egy kék kürtöt, amit Robinnak ajándékoz, illetve már az első randin közli Robinnal, hogy szereti őt. Megtudjuk, hogy Ted Hálaadáskor minden évben a dögös Lotyós tökre vár, akivel pár évvel azelőtt találkozott. Egyik kapcsolata sem jön össze, így egy ideig Victoriával, egy cukrászlánnyal jár, de szakítanak, mikor a lány Németországba költözik, és kiderül, hogy Ted még mindig szerelmes Robinba. Az évadzáró részben Ted még egy utolsó próbát tesz, hogy elnyerje Robin szívét; egy egész zenekart visz a lakásába, melyben minden zenész kék hangszeren játsszik. Végül egy kis idővel később összejönnek, mikor Ted egy esőtánccal tönkreteszi Robin munkahelyi táborozását. Ezután egy évig járnak, majd a második évad utolsó részében szakítanak, mikor rájönnek, hogy mást szeretnének az életben.

A Nincs holnap című részben kiderül, hogy Ted jövőbeli felesége is ott volt azon a Szent Patrik-napi partin, amin ők, de (Ted alkoholos állapota miatt szerencsére) nem találkoztak. Itt kerül Tedhez az a sárga esernyő, ami mint később kiderül, a jövendőbeli feleségéé volt. Az A kecske című részben Ted megszakítja barátságát Barney-val, mivel az megszegve a Tesó Kódexet, lefeküdt volt barátnőjével, Robinnal. Végül a harmadik évad utolsó részében kibékülnek, miután mindketten balesetet szenvednek – Ted egy taxiban ül, mikor belerohan egy autó, Barney-t pedig elüti egy busz.

Eközben, a harmadik évadban megismerkedik Stella Zinmannal, egy bőrgyógyásszal, akinél egy részegen derekára tetováltatott pillangót szeretne eltávolíttatni. A tíz alkalom alatt beleszeret Stellába, majd a kezelések végeztével elviszi egy kétperces randira. Elkezdenek járni, majd a harmadik évad utolsó részében megkéri a kezét. Stella a negyedik évad első részében igent mond, azonban az esküvőjük napján Stella otthagyja Tedet az oltárnál, mert rájön, hogy még mindig szereti – az esküvőre is meghívott – exférjét, lányának apját, Tonyt.

A hatalmas csalódás után Ted nem nagyon bír lábra állni, majd Barney munkahelye, a Góliát Nemzeti Bank leszerződteti az új központi épület megtervezésére. Azonban pár hét sikertelen munka után kirúgják. Ted megpróbál talpra állni, megalapítja saját cégét, a Mosbius Designs-t, de az még nagyobb bukás. A negyedik évad végén azonban Tony felajánl egy egyetemi állást Tednek (amolyan békeajándékként), amit elfogad. Tony eközben már dolgozik saját filmjén a Menyasszonyon, melyben Tedet állítja be saját romantikus Tony-figurájának ellenségeként, illetve megmutatja, hogy hogy sikerült Stellát megmentenie a gonosz Tedtől.

Ezután Tednek sokáig nincs egy hosszútávú kapcsolata sem, viszont az egyetemen megismerkedik a jövőbeli feleségének szobatársával, Cindyvel. A feleségével nem találkozik, azonban a bokáját meglátja, mikor az a zuhanyzóból bemegy a saját szobájába.[8] Ted ekkor akaratlanul is visszajuttatja a sárga esernyőt a gazdájához. Ted végül mégis megtervezi a GNB főépületét, azonban megtudja, hogy azt egy régi, számára gyönyörű épület helyére építenék. Ennek kapcsán kezd el járni Zoey-val, aki minden erejével az épületet védi. Kapcsolatuk nem felhőtlen, mivel míg a magánéletben egy pár, a munkában egymás ellenségei. Emiatt később szakítanak, végül az épületet lerombolják, hogy elkezdhessék építeni Ted első tervét.

A hetedik évadra Ted magánéleti mélypontra ér, már úgy érzi, hogy számára nincs olyan, hogy a Nagy Ő. Ted még egyszer – utoljára – bevallja Robinnak, hogy szereti, azonban ő ezt nem viszonozza, ezért egy időre megromlik a viszonyuk. Miután Robinnal kibékülnek, Robin ráébreszti Tedet, hogy igazából soha nem szeretett egy nőt sem, akit üldözött a szerelmével, kivéve Victoriát. Mikor Ted felhívja őt, hogy találkozzanak, Victoria menyasszonyi ruhában jelenik meg, miután elszökött a saját esküvőjéről, és kész elszökni Teddel. Egy kis vívódás után Ted beleegyezik, és együtt elhajtanak a naplementébe.

Jelleme, tulajdonságai[szerkesztés]

Ted apatípus, az egész sorozatban a megfelelő nőt keresi, akivel közös életet és családot tervezhet. Ideálja az olyan nő, aki basszusgitározik, könyveket olvas, romantikus és szereti a kutyákat. Nagyon romantikus, képes akármeddig elmenni, hogy meghódítsa azt a nőt, akit szeret.

Mint minden New York-i, utálja New Jersey-t.[9]

A jövőben[szerkesztés]

Mivel a történetet jövőbeli Ted 2030-ban meséli, ezért elég sok mindent már előre lehet tudni a karakterekkel kapcsolatban. A hetedik évad végéig kiderült, hogy biztosan nem Robin, Lily, Stella, Cindy vagy Zoey a gyerekek anyja, és hogy még személyesen nem találkozott vele Ted. Annyit lehet róla tudni, hogy ott volt a 2008-as Szent Patrik-napi partin, egyetemi közgazdaságtan-hallgató,[10] Cindy lakótársa, és hogy Ted egy esküvőn ismeri majd meg. A hetedik évad végén kiderül, hogy ez az esküvő Barney és Robin esküvője lesz, melyen Ted lesz a tanú. Továbbá kiderül, hogy az Anya és a zenekara fognak zenélni Barney és Robin esküvőjén, ahol ő lesz a basszusgitáros, és hogy Ted az esküvőt követően, egy Farhampton-i vonatállomáson találkozik majd vele, ahol a sárga esernyőjéről ismeri fel.[11] A nyolcadik évad végén ugyanezen a vonatállomáson végre teljes életnagyságban is láthatjuk a karaktert.[12] A sorozat rendezői a Broadway színpadán befutott énekes-táncosnőt Cristin Miliotit választották ki a szerepre.

A kilencedik évadban Milioti a többi szereplő mellett, teljes főszerepet kapott a sorozatban. Ez az évad kizárólag Barney és Robin esküvői hétvégéjét mutatja be, amivel a sorozat véget ér majd. Az évad során az Anya több epizódban is felbukkan, melyek során a csapattagok (Ted kivételével) találkoznak vele. Lily azon a vonaton ismeri őt meg, amivel ő és az Anya Barney és Robin esküvőjére tartanak. Barney egy kicsivel korábban, még az esküvő előtt találkozik vele egy szupermarketben (kiderül az is, hogy ő ébresztette rá Barneyt a Robin iránti érzéseire, melyek után Barney megkérte a kezét.) Marshall akkor ismeri meg, mikor az Anya és bandája, a zenekar furgonjával elviszik őt Farhampton-ba, Robin pedig nem sokkal az esküvő előtt találkozik vele. Ebben az évadban, már jóval több utalás látható, hogy Ted és a felesége élete milyen lesz a jövőre nézve, például egy jövőbeli jelenetben kettesben eltöltenek egy romantikus délutánt, és kiderül az is, hogy Ted egy világítótorony tetején kéri majd meg a kezét, amire az Anya rögtön igent mond.

Hivatalosan annyit tudni, hogy a "How Your Mother Met Me" (magyarul minden bizonnyal Így járt velem anyátok) című epizódban fog Ted találkozni a feleségével, ami egyben a sorozat 200. epizódja lesz. Az alkotók elárulták, hogy ez az epizód az Anya szemszögéből fog lejátszódni, és hogy a korábbi életébe is bepillantást nyerhetünk.

Források[szerkesztés]

 1. 4. évad, 14. rész
 2. Doktor X hivatalos weboldal
 3. 6. évad, 8. rész
 4. ^ a b 3. évad, 17. rész
 5. 7. évad, 20. rész
 6. 9. évad, 15. rész
 7. 5. évad, 5. rész
 8. 5. évad, 12. rész
 9. 4. évad, 3. rész
 10. 5. évad, 1. rész
 11. 8. évad, 1. rész
 12. 8. évad, 24. rész