A kezdetek (Így jártam anyátokkal)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A kezdetek
Így jártam anyátokkal
1. évad, 1. epizód
Eredeti cím Pilot
Író Carter Bays és Craig Thomas
Rendező Pamela Fryman
Gyártási szám 1ALH00
Első sugárzás 2005. szeptember 19.
Kronológia
Következő A lila zsiráf
Az Így jártam anyátokkal epizódjainak listája

Az A kezdetek az Így jártam anyátokkal című televízió-sorozat első évadjának első része. Eredetileg 2005. szeptember 19-én mutatták be.

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Az epizód (és a sorozat) azzal kezdődik, hogy az idős Ted elmagyarázza a gyerekeinek annak a történetét, hogyan találkozott az anyjukkal. A történet ott kezdődik, mikor Marshall 2005-ben megkéri Lily kezét. Ez arra buzdítja Tedet, hogy megtalálja a saját lelki-társát. A McLaren's bárban, Barney mellett Ted meglátja Robint, aki első látásra lenyűgözi. Egy sikeres randi után, mely Robin munkája miatt szakad meg, Ted eldönti, hogy lép. Miután ellopja a szimbolikus kék vadászkürtöt az étteremből, ahol Robinnal randiztak, Robin lakására siet a bandával, "Kiöltözve", ahogy Barney kedvéért. A dolgok remekül mennek, míg Ted véletlenül közli Robinnal, hogy szereti őt, ezzel túl korán lerombolva az esélyeit. Egy elhúzódó búcsúzkodás, és a későbbi vita után, miszerint Ted elvétette-e a jelet, visszatérünk oda, hogy az idősebb Ted elmondja a gyerekinek: ez a története annak, hogyan találkozott Robin nénjükkel.

Eközben Marshall és Lily boldog jegyespár, annak ellenére, hogy jegyességük rögösen indult: Marshall egy pezsgősüveg parafáját lőtte Lily szemébe.

Visszatérések[szerkesztés]

 • Robin nemrég dobott barátja feltűnik a Hűha, nadrágot le! című epizódban. Akkor is nemrég dobták.

Barney blogja[szerkesztés]

 • Barney elmondja Tednek, hogy felkerül a blogjára, hogy kiöltözött: tényleg ez az első bejegyzés a blogban. Ebben a bejegyzésben ecseteli még Barney új vonzalmát a libanoni lányok iránt.

Visszatérő elemek ebből az epizódból[szerkesztés]

 • A kék vadászkürt, amelyre akkor utalnak, mikor Ted egy egész zenekart visz Robin lakásába kék hangszerekkel az Ugyan már! című epizódban.
 • Ranjit, a taxisofőr.
 • Marshall robotolása.
 • Barney mondata: "Öltözz ki!", mely több későbbi epizódban megjelenik.
 • Az "Ismered Tedet?" játék, amelyet Barney talált ki abból a célból, hogy megismertesse Tedet egy hölggyel. A játéknak a későbbiekben több változata megjelenik a többi főszereplővel.
 • Barney ragaszkodása ahhoz, hogy ő Ted legjobb barátja.
 • Barney szó-megtörései a "most figyelj!" kifejezéssel.
 • Utalások Barney blogjára.
 • Barney rajongása a laser-tag iránt.
 • Ted azon mozdulata, mikor úgy tartja a szívét, mintha fájna.

Kulturális utalások[szerkesztés]

 • Mikor Ted meglátja a kék vadászkürtöt, törpkukihoz hasonlítja. Utána figyelmezteti fiát, hogy ez nem a legjobb ötlet az első randin.
 • Az eredeti angol szövegben, mikor Ted felhívja Barneyt az ügyben, hogy meg kellett volna-e csókolnia Robint, Barney ezt üvölti a srácnak, aki épp meglövi: "I killed you, Connor! Don't make me get your mom!" (nagyjából "Már megöltelek, Connor! Nehogy elkapjam anyád is!"). Ez egyértelmű utalás a Terminátor sorozatra, de sajnos a magyar szinkronban nem tartották meg.
Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Fogadtatás[szerkesztés]

Az epizód pozitív fogadtatást kapott a nézőktől, a Metacritic oldalán 69 pontot ért el.[1]

Források[szerkesztés]

 1. http://www.metacritic.com/tv/shows/howimetyourmother?q=how%20i%20met%20your%20mother