Téti kistérség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Téti kistérség

A Téti kistérség, Győr-Moson-Sopron megye. Központja: Tét.

Fekvése[szerkesztés]

A Téti kistérség a Nyugat-Dunántúli régióban, Győr-Moson-Sopron megye délí részén helyezkedik el. Folyói a Rába és a Marcal folyó. A terület nagy része a Kisalföldön, kis része pedig a Dunántúli-középhegyszégen terül el. Területén erdők, mezők és szántóföldek találhatóak.

Története[szerkesztés]

Tét 1771-ben lett járási székhely és 183 éven át 16 település tartozott vonzáskörzetébe. A rendszerváltással kapták meg a települések az önállóságukatés önkormányzatokat hoztak létre. 1994-ben hozták létre a kistérségi besorolást. 1998-ban a Győri kistérségből kivált a Téti kistérség. 1999-ben Tét nagyközség pályázott a városi cím megszerzésére, majd 2001-ben Tét városi rangot kapott. Igazi változást a kistérségek megállapításárol szóló kormányrendelet hozott, amely alapján 2004. január 1-től 19 önkormányzat, Téti székhellyel létrejött a Téti kistérség.

Települései[szerkesztés]

Árpás Bodonhely Csikvánd Felpéc Gyarmat
Gyömöre Győrszemere Kajárpéc Kisbabot Mérges
Mórichida Rábacsécsény Rábaszentmihály Rábaszentmiklós Sobor
Sokorópátka Szerecseny Tényő Tét

Nevezetességei[szerkesztés]

A 19 település számos látnivalóval rendelkezik. Szőlős pincék, présházak, műemléki templomok, kastélyok. A térségben az erdők és folyók túrázásra alkalmasak. Szállási lehetőség több településen is található.

Külső hivatkozások[szerkesztés]