Szlovén euróérmék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Szlovénia euróit Finnországban készítik, hivatalosan 2007. január 1-jétől kerülnek forgalomba, a tolárt kiváltva. A sorozatot Miljenko Licul, Maja Licul és Janez Boljka tervezték.

Címlet Leírás
2 euró France Prešeren, szlovén költő árnyképe az általa 1844-ben írt Zdravljica (~ Áldomás) hetedik versszakának első sorával. „Živé naj vsi naródi” – Éljenek mind a népek.) A vers hetedik versszaka 1989. szeptember 27-e óta Szlovénia nemzeti himnusza.
1 euró Primož Trubar (1508-1586), szlovén református prédikátor és gondolkodó arcképe. Trubar a szlovén protestáns egyház alapítója, Rotterdami Erasmus munkatársa, az első szlovén nyelvű nyomtatott könyv szerzője. Körülötte jelmondata: „Stati inu obstati” (~becsülettel helyt állni).
50 cent A Júliai-Alpokban emelkedő Triglav (2864 m tfsz; ~Háromfő) hegycsúcs, felette az égen a rák csillagkép ragyog. (Szlovénia a rák csillagjegyben nyerte el függetlenségét.) A csúcsot és a csillagokat a „Oj Triglav moj dom!” (Ó, Triglav, otthonom!) felirat fogja körbe.
20 cent A lipicai ménes lovai. Lipica Szlovénia nyugati részén még ma is a világ egyik legkiválóbb ménesét és génbankját mondhatja magáénak.
10 cent Jože Plečnik szlovén építész rajza a Szabadság Katedrálisáról, melyet Plečnik a független szlovén nemzetállam parlamentjéül tervezett. Az épület soha nem épült fel.
5 cent Ivan Grohar szlovén festő képe a csillagokat magként széthintő földművesről. A magvető alakja a jövőbe befektető, előretekintő, tudását gyarapító embert jelképezi. (Lásd még: francia 50, 20 és 10 centes.)
2 cent A Hercegek Köve, melyre a karantiai hercegeket állították. Az Hercegek Kövének felvétele a szlovén 2 centesre diplomáciai súrlódáshoz vezetett Szlovénia és az osztrák Karintia tartomány között, amely önállóságának jelképeként a Klagenfurti múzeumban őrzi a követ. (Mindkét állam Karantániától eredezteti magát.)
1 cent A gólya a szlovénok kedves madara, a szlovén környezetvédelem jelképállata. Alakja a természet szeretetét és a természetvédelem fontosságát hangsúlyozza.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Euro coins of Slovenia
A Wikimédia Commons tartalmaz Szlovén euróérmék témájú médiaállományokat.