Német euróérmék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Németországban numizmatikusok és állami tisztségviselők választották ki, hogy mely német jelképeknek kell a német eurók nemzeti oldalán megjelennie.

Címlet Kép Leírás
2 euró

1 euró

A sas ábrázolását évszázadok óta használják a különböző német államalakulatok, a XIX. században az egységes Németország jelképe lett. A Heinz és Sneschana Russewa-Hoyer által tervezett pénzérmén megjelenő sas kifejezi Németország erejét és tekintélyét, miközben folytonosságot teremt a korábbi korok német pénzeivel. A 2 eurós érme peremén az "EINIGKEIT UND RECHT UND FREIHEIT" (Egység, Igazság, Szabadság) jelmondat fut körbe.
50 cent

20 cent

10 cent

A Berlin központjában álló Brandenburgi kapu Németország egységét jelképezi. 1989-ig a Brandenburgi kapu közvetlen közelében húzódott a berlini fal, mely keleti és nyugati szektorra osztotta Berlint. A kapu megjelenése a német érméken az új Németország világra és Európára való nyitottságát jelképezi. Az érmét Reinhard Heinsdorff német grafikusművész tervezte.
5 cent

2 cent

1 cent

Németország egyik hagyományos jelképe a kocsányos tölgy levele, melyet dr. Rolf Lederbogen építész, egyetemi tanár tervei alapján véstek a német eurócentekre. A tölgyet a német kultúrában a tudás és időtlenség fájaként tartják számon. Levele díszítette a német katonai kitüntetéseket és egyes városok címerét. A tölgyág a német márka váltópénzéről, a pfennigről került az eurócentekre, hogy jelképesen is folytonosságot teremtsen a két német valuta között.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Euro coins of Germany
A Wikimédia Commons tartalmaz Német euróérmék témájú médiaállományokat.