Francia euróérmék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Franciaországban nyilvános pályázatot írtak ki az euróérmék nemzeti oldalának megtervezésére. A pályázatra több mint 1000 pályamű érkezett, melyek gyakorlatilag a francia történelem, építészet, művészet egészét átfogták. A pénzügyminiszter elnökletével összeülő bizottság végül három ábrázolást választott ki. Az 1 és 2 eurós érméket Joaquim Jiménez grafikus, míg az 50, 20 és 10 centeseket Laurent Jorlo tervezte. Az 1, 2 és 5 centes Fabienne Courtiade-nek, a francia pénzverde vésnökének munkája.

Címlet Kép Leírás
2 euró

1 euró

A fa a folytonos fejlődés, növekedés és megújulás jelképe a francia kultúrában. Stilizált alakja a francia állam jelképe, melyet Franciaország "Liberté, Egalité, Fraternité" (Szabadság, Egyenlőség, Testvériség) jelmondata vesz körbe.
50 cent

20 cent

10 cent

A magvető nő allegorikus alakja korábban számtalanszor megjelent a francia frankon. Alakja egyszerre jelképezi a francia történelem folytonosságát és a frank továbbélését egy európai keretben (12 csillag). A magvetés az európai irodalomban a jövőről való gondoskodás és a tudás terjesztésének jelképe. (Lásd még: szlovén 5 cent)
5 cent

2 cent

1 cent

Franciaország allegorikus fiatal nőalakjának, Marianne-nak arcképe. Arcvonásai egyszerre sugallnak eltökéltséget és szelídséget.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Euro coins of France
A Wikimédia Commons tartalmaz Francia euróérmék témájú médiaállományokat.