Osztrák euróérmék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ausztriában közvéleménykutatással választották ki azokat a történelmi személyeket, élőlényeket vagy épületeket, amelyek végül felkerültek az osztrák érmék nemzeti oldalára. A beérkezett pályaművek közül Josef Kaiser munkáit találták a legjobbnak.

Címlet Kép Leírás
2 euró Bertha von Suttner osztrák emberi jogi és békeaktivista arcképe fejezi ki Ausztria évtizedes törekvését a békére és az emberi méltóság tiszteletben tartására. Az érme peremén nyolcszor az érme értéke (2) olvasható, négyszer fejjel lefelé fordítva.
1 euró Wolfgang Amadeus Mozart, zeneszerző portréja. Mozart bécsi klasszicizmus alakjaként az osztrák kultúra világszerte ismert arca. Alakja kifejezni hivatott Ausztria és a zeneiség szoros kapcsolatát.
50 cent A Szecesszió Háza Bécsben. Ábrázolása az újra való törekvést jelképezi.
20 cent A bécsi Belveder palota kapuja. E palotában írta alá a világháborúban győztes négy nagyhatalom 1955-ben az Ausztria szuverenitását helyreállító és semlegességét garantáló Államszerződést.
10 cent A Bécs központjában álló Stephansdom (Szent István-székesegyház) gótikus tornyai, melyek a mai napig meghatározzák az osztrák főváros látképét.
5 cent Az alpesi kankalin képe Ausztria környezettudatosságát jelképezi.
2 cent A havasi gyopár az osztrák környezetvédelem és az Alpok szimbóluma, Ausztria környezettudatosságát jelképezi.
1 cent A tárnics az Alpok egyik virága, megjelenése a pénzen Ausztria környezettudatosságát jelképezi.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Euro coins of Austria
A Wikimédia Commons tartalmaz Osztrák euróérmék témájú médiaállományokat.