San Marinó-i euróérmék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

San Marino köztársaság kis területű ország, melyet teljesen körbevesz Olaszország. A kis appennini állam 1862-ben államszerződést kötött az újonnan megalapított Olaszországgal. Ennek lényege az volt, hogy San Marino megőrzi függetlenségét, de pénzügyi önállóságát részben feladván ún. valutauniót köt nagy szomszédjával. A valutaközösség folyamatos volt, még a két világháború alatt is fennállt.

Az Európai Unió tagjaként Olaszország 1999-től elkezdte az euró bevezetését. San Marino tárgyalásokat kezdeményezett a római kormányzattal a valutaközösség jövőjéről. Ennek eredményeként született meg 2000. november 29-én az egyezmény, amelyben Olaszország és az EU engedélyezte San Marino számára az euróövezethez való csatlakozást és az önálló nemzeti oldallal bíró érmék veretését. A köztársaságban a többi európai állammal egy időben jelent meg készpénzként a közös európai valuta.

Az érméket Frantisek Chochola hamburgi szobrász tervezte.

Címlet Kép Leírás
2 euró A San Marinó-i Köztársaság Palotája. Ebben az épületben ülésezik a kis állam parlamentje és itt tartják a kormány üléseit.
1 euró San Marino címere.
50 cent A főváros látképét meghatározó három torony (Guaita, Cesta és a Montale-torony) képe.
20 cent Szent Marinus, a mai Horvátország területén született kőfaragó arcképe, akit San Marino állam alapítójaként tisztelnek.
10 cent San Marino bazilikája.
5 cent Az Első Torony képe.
2 cent A Szabadság emlékműve.
1 cent A Harmadik Torony képe.

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz San Marinó-i euróérmék témájú médiaállományokat.