Triglav

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Triglav

Magasság2864 m
Hely Szlovénia
HegységJúliai-Alpok, Alpok
Relatív magasság2059 m
KorTriász
Első megmászásLuka Korošec, Matija Kos, Štefan Rožič és Lovrenc Willomitzer, 1778
Legkönnyebb útvonalKrma-völgy
Elhelyezkedése
Triglav (Alpok)
Triglav
Triglav
Pozíció az Alpok térképén
é. sz. 46° 22′ 45″, k. h. 13° 50′ 10″Koordináták: é. sz. 46° 22′ 45″, k. h. 13° 50′ 10″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Triglav témájú médiaállományokat.

A Triglav (olaszul Monte Tricorno, németül Terglau) Szlovénia (1918 és 1991 között Jugoszlávia) és a Júliai-Alpok legmagasabb pontja (2864 m). A név eredetéről több elmélet van. Az egyik szerint az elnevezést alakja után kapta a csúcs, mely Bohinj felől háromfejűnek (szlovénül tri-glav) néz ki. Egy másik elmélet szerint a régi szláv pogány istenről, Triglavról kapta. A hegy nem pontosan három részes; messziről csak két csúcsot lehet látni, a kisebbik neve Mali Triglav.

A hegy a szlovének nemzeti jelképe, valamint Szlovénia címerének és zászlajának egyik eleme. A szlovén 50 eurocentes érmén is a Triglav látható. Az első, aki a nemzeti jelképének jelölte, Jakob Aljaž lelkész volt. 1889 körül Dovje községben szolgált, és ekkoriban többször is megmászta a Triglavot. Mivel a környékbeli hegyek népszerűsége folyamatosan nőtt a külföldiek körében, Aljaž eldöntötte, hogy a Triglavot megőrzi a szlovénségnek. Néhány koronáért megvette a Triglav csúcsát Dovje községtől, és a legmagasabb pontra épített egy fémtornyot, melyet 1895. augusztus 7-én nyitott meg. A tornyot saját pénzéből építette, később pedig a Szlovéniai Hegymászó Szövetségnek ajándékozta.

Az első hivatalos megmászás 1778. augusztus 26-án történt, Zois Zsigmond kezdeményezésére négy bohinji helybelinek sikerült a csúcsra jutnia: Luka Korošec, Matevž Kos, Štefan Rožič és Lovrenc Willomitzer. Az első nő, aki megmászta, Rozalija Škantar volt, 1870-ben.

A Triglav nehezebben megmászható oldala az északi. Az első, aki erről az oldalról felmászott, Janez Berginc volt 1890-ben.

A Triglavhoz fűződik az aranyszarvú kecskebakról (Zlatorog) szóló szlovén nemzeti mítosz is. (A Zlatorog ezen kívül egy ismert laškói sörmárka neve.)

A hegy a Triglav Nemzeti Park névadója, melynek központi részén található. A hegyről egy nagyobb sziklát 2008-ban Magyarországra szállították és a szlovén-magyar határon fekvő Orfalu községben állítottak fel, tisztelegve Szlovénia és a magyarországi szlovén kisebbség előtt.

További információk[szerkesztés]

Az Aljaž-torony