Szerkesztővita:Tsoft65

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Üdvözlünk a Wikipédia szerkesztői között, kedves Tsoft65!
English language.svg If your Hungarian is poor, please click here.
Az alábbi oldalakon segítséget találsz a kezdeti tájékozódáshoz. Ide csak azt szedtük össze, amit tényleg szükséges és érdemes is átfutni legalább.
Ha vitalapra írsz, vagy más szerkesztőnek hagysz üzenetet, írd alá a mondandódat a Insert-signature.png gombbal, vagy négy hullámvonallal: ~~~~

Internet-mail.svg  Ha kérdésed van, keress nyugodtan a vitalapomon! Üdvözlettel: misibacsi*üzenet 2016. december 19., 09:06 (CET)

Szöveg felhasználása[szerkesztés]

Szia!

Kösz, hogy elkezdted a Zsaru pánikban c. film szócikkét. A "Cselekménye" részt teljesen átírtam, mivel a külső források (pl. port.hu, de szinte minden más) "nem szabad licenc" alatt közölnek szövegeket (ellentétben például a Wikipédiával). Ez azt jelenti, hogy változtatás nélkül nem használható fel az ottani szöveg. A port.hu szövege kiindulásnak jó, de általában bulváros szokott lenni (ez is az volt). Ilyen esetben azt szoktam csinálni, hogy megnézem az angol nyelvű WP-szócikket, egyrészt mivel az általában részletesebb és tényszerűbb, másrészt annak szövege felhasználható. Próbáld meg te is ezt alkalmazni, ha értesz angolul. Ha pedig nem, akkor az átmásolt szöveget fogalmazd át a saját szavaiddal (főleg ha láttad a filmet), törekedve a kissé szárazabb, tényszerűbb stílusra, így már nem lesz vele gond.

További jó szerkesztést! misibacsi*üzenet 2016. december 20., 08:28 (CET)

A szöveg forrását célszerű jelölni, ha fontos adalék a cikkhez, illetve ha nagy részben fel lett használva. Ezt a cikk végén a "==Források==" szakaszban szoktuk megtenni, konkrét oldal elérés jelölésével. Nézd meg a filmes szócikkekben, hogy szokott ez kinézni. Például a szereposztás miatt az Imdb.com konkrét oldalát is fel szoktuk tüntetni, mert az a legrészletesebb. Vagy a magyar szinkronnál az Iszdb.hu konkrét oldalát.

Ebben a konkrét esetben nem érzem indokoltnak a port.hu feltüntetését, mivel a szöveget teljesen átírtam, a port.hu szövege csak kiindulópontnak volt jó. De a jelölés amúgy nem a "Cselekménye" szakaszba való, ahogy fentebb írtam.

Van még a "ref"-es technika, amikor egy-egy mondatot vagy rövidebb szövegrészt külső forrással támasztunk alá, ezt a "ref"-et magába a szövegbe, az adott szövegrész után közvetlenül írjuk be (ez is általában egy URL). Ezek a szövegben a felső indexben lévő kis számokként jelennek meg, amikre ha rákattintasz, akkor alulra ugrik és mutatja a hivatkozás tartalmát. misibacsi*üzenet 2016. december 20., 08:55 (CET)

Rém hangosan és irtó közel[szerkesztés]

Szia!

A "Cselekménye" részt tudnád még kissé átírni, pl. bővítéssel? Mert elég rövid a szöveg. A kisfiú az apja halála miatt erősen magába forduló, ezt jó lenne megemlíteni. Az anya ha jól emlékszem, depressziós. A 2001-es terrortámadásról van szócikkünk, annak a linkjét bele lehetne tenni, illetve írni róla egy-két szót, mert így valaki vagy kitalálja vagy nem, hogy arról az esetről van szó.

A szöveg nagyon hasonlít erre például és ahogy mondtam, ez nem megengedett: filmezz.eu.

A bevezetőben ezek szerint nem vetted észre az előző cikkben, hogy kibővítettem a linket, mert a filmes szócikkekbe inkább ez illik: "2011 a filmművészetben | 2011" (persze dupla szögletes zárójelek közé kell tenni). Így az évszám egy filmes szócikkre viszi az olvasót. Egyébként ezekre az évszámos oldalakra is bele lehet tenni azt a filmet, ami még nem szerepel a cikkben. misibacsi*üzenet 2016. december 21., 20:40 (CET)

Az amazon (Sandra Bullock)[szerkesztés]

Egy megjegyzés: Edwin Mayer filmbeli neve az IMDB-n (is) helytelenül szerepel: Pedrosa. Helyesen (ahogy most az én írásomban is): Pedroza. Bizonyíték: A film 17. percének 17. másodpercében láthatunk egy táblát a falon: "MADERERA PEDROZA" vagyis (Pedroza fűrésztelep)

Csak azért jeleztem, hogy tudjuk, nem elírás. – Tsoft65 vita 2016. december 22., 22:02 (CET)

Szia!
Ezt a fenti infót a szócikk vitalapjára lenne érdemes elhelyezni. misibacsi*üzenet 2016. december 23., 07:56 (CET)

Igazad van, meg is tettem, köszönöm. – Tsoft65 vita 2016. december 23., 11:14 (CET)

Rendben, ott jobb helye van. Aláírásodat pótoltam. misibacsi*üzenet 2016. december 23., 19:30 (CET)

Affene.. Bocsi, köszönöm! :) – Tsoft65 vita 2016. december 23., 20:30 (CET)

-tól -ig dátumok[szerkesztés]

Szia!

Látom megírtad Catherine Bell szócikkét. Sajnos "-tól -ig dátum"-mal nem tudunk időszakra hivatkozni, ezeket szét kellene szedned, mivel meg tudod adni a dátum elejét és végét ("xxxx a filmművészetben" hivatkozással). Úgy láttam, két ilyen link van a listában, és ezek nem fognak megjavulni. misibacsi*üzenet 2019. szeptember 28., 06:20 (CEST)

Szia!

A csudába! Ki szoktam szedni ezeket, de most elfelejtettem. Elnézést és köszönöm, hogy szóltál!. – Tsoft65 vita 2019. szeptember 28., 08:40 (CEST)

Kösz, hogy korrigáltad. Nem érdemes mérgelődni rajta, és nem is kell elnézést kérned, ez nem volt olyan. Ezek szerint tudtad, csak elfelejtetted, az meg velem is előfordul (és egyre sűrűbben)... Vigyor misibacsi*üzenet 2019. szeptember 28., 19:37 (CEST)