Szerkesztő:Kiss Dávid Sándor/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Épületek[szerkesztés]

Római katolikus templom[szerkesztés]

jászok mint pogányok telepedtek le hazánk területén. Kun László király az 1279. évben kiadott „kun törvényekben” elrendelte a jászok és kunok megtérítését. Palugyai leírása szerint „…1332-ben Jászfényszaru parochiális helység volt a Zagyva bal partján, és Egyháza volt.” Kőtemplom azonban csak a 15. században épült gótikus stílusban a nyolcszög három oldalával záruló szentéllyel. A török dúlás miatt megrongálódott templom újjáépítéséhez 1643-ban a nagykőrösi hívektől kapott jelentős adományt a település. A török uralomtól megszabadulva 1702-ben barokk stílusban átépítették, régi szentélyét meghagyták, új főhajót, kántorkórust és tornyot építettek. Később a szentély északi oldalán sekrestye, majd 1759-ben ahhoz csatlakozva mellékhajó és előcsarnok épült. Az északi mellékhajó alatt kripta található, kis belmagasságú, téglából készült dongaboltozat fedi. 1768-ban saroktámpilléres, barokk stílusú, új, négyszintes torony épült a főhomlokzat elé, melynek földszintjén nyílik a templom főbejárata. A torony pillérein kb. 1900-tól Szent István és Szent László király szobra áll. A torony faszerkezetes sisakját 1912-ben villámcsapás érte, leégett, a négy harang is „megnémult”. 1913-ban az új, neobarokk stílusú toronysisakot vörösréz lemezzel fedték, tetejére új keresztet és gömböt helyeztek. Hebrony Kálmán plébános saját költségén négy új harangot készíttetett. A II. világháború alatt beolvasztott nagyharangot Litkei Antal c. prépost szervező munkájának és a hívek adományának köszönhetően 1986-ban 1150 kilogrammos haranggal pótolták. A 300 éves évfordulóra díszkivilágítást kapott. Száz év után, 2013-ban az önkormányzat a keresztet és a gömböt restauráltatta és újraaranyoztatta.

Emlékművek[szerkesztés]

I. világháborús emlékmű[szerkesztés]

Avatás ideje: ; Alkotója: ?; Helye: ; Anyaga:

II. világháborús emlékmű[szerkesztés]

jéÍí

Zsidó áldozatok emlékműve[szerkesztés]

Az emlékművet eredetileg 1954 tavaszán avatták fel a Katona József út 1. szám alatt, az első zsidó templom helyén a II. világháború 89 áldozat zsidó áldozata emlékére. Az emlékművet a felújítást követően, 1993. december 12-én, a Szent Imre temető keleti oldalán, a volt zsidó temető közelében állíttatta fel. Az áthelyezést és felújítást Török László helyi kőfaragómester végezte.

Bedekovich-emlékoszlop – 1996

Bedekovich-emlékoszlop[szerkesztés]

1996. augusztus 19.; Szilágyi Dezső fafaragó; Szent Család tér

Az emlékoszlop Bedekovich Lőrinc, a Jászkun kerületi geometra tiszteletére emelték. Az alkotáson látható jelképek egy pecsét motívumai, amely pecsétet Mária Terézia 1746-ban adományozta a jászkunoknak.

Millenniumi díszkút – 2001

Millenniumi díszkút[szerkesztés]

2001. augusztus 19.; Szabó Imrefia Béla szobrászművész, Galambos Sándor fémöntőmester, Molnár Sándor kőfaragómester; Szabadság tér

A kifolyó felőli oldalon a millenniumra és a kereszténység 2000 esztendejére utaló, a magyar Szent Koronával ékes Boldogasszonyt ábrázoló plakett felett Szent István király, tőle jobbra haladva Zsigmond király, Báthory István, Pázmány Péter, Bethlen Gábor, Zrínyi Miklós, Zrínyi Ilona, Csokonai Vitéz Mihály, id. Bedekovich Lőrincz, Kőrösi Csoma Sándor, Wesselényi Miklós, Vörösmarty Mihály, Batthyány Lajos, Szent-Györgyi Albert képmásai láthatók. A városháza felőli oldalon Jászfényszaru címere, felette köríven „Fényszarui szabad jászok” felirat olvasható. Az alkotás arról is tudósít, hogy ezen a helyen volt a település első artézi kútja.

Szobrok[szerkesztés]

fxcg

Szent család-szobor[szerkesztés]

Avatása: 1769; Alkotója: ?; Anyaga: vulkáni tufa

Tanítók emlékműve
2002. május 1.; Szabó Imrefia Béla szobrászművész, Tóásó Tibor kőszobrász; Szabadság tér

A 104 tanító nevét bemutató alkotás a volt Leányiskola helyén áll.

Tanítók emlékműve – 2002

Tanítók emlékműve[szerkesztés]

2002. május 1.; Szabó Imrefia Béla szobrászművész, Tóásó Tibor kőszobrász; Szabadság tér

A 104 tanító nevét bemutató alkotás a volt Leányiskola helyén áll.

 Megbékélési emlékmű – 2005

Megbékélési emlékmű[szerkesztés]

2005. május 7.; Szabó Imrefia Béla szobrászművész, Tóásó Tibor kőszobrász; Szent István út, a Petőfi Sándor Művelődési Ház előtti téren

Trianoni emlékmű – 2012

Trianoni emlékmű[szerkesztés]

2012. június 1.; Szabó Imrefia Béla szobrászművész, Tóásó Tibor kőszobrász, Galambos Sándor fémöntő mester; a 32-es főút és a 3106-os út kereszteződése; felsőtárkányi mészkő

Az emlékmű helyén eredetileg az 1920-as évek második felében egy fakereszten deszkalapokból kialakított Nagy-Magyarországot ábrázoló térképet helyeztek el, amely az időjárás viszontagságai miatt erősen megrongálódott, majd az 1940-es évek végén lebontották.

Mindszenty-emlékkő[szerkesztés]

Mindszenty-emlékkő – 2012

2012. október 30.; Tóásó Tibor kőszobrász; Szent Család tér; felsőtárkányi mészkő

Az emlékművet Mindszenty József (1892–1975) bíboros, esztergomi érsek, Magyarország hercegprímása (1945–1974) születésének 120. évfordulója alkalmából emelték.

Emléktáblák[szerkesztés]

  1. Domán Dezső, Fazekas István, Gaál Dezső, Kabók Sándor, László Imre, ifj. Muraközy János, Révai Béla, S. Kovács László, S. Kovács Zoltán, Sárközy Mihály, Schultz Gyula, Sz. Molnár Sándor, Virágh Antal
  2. Pontos címe nem ismert.
  3. Az emléktábla címe hiányzik.