Szergej Alekszandrovics Kuszevickij

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szergej Alekszandrovics Kuszevickij
Serge Koussevitzky.jpg
Életrajzi adatok
Született 1874. július 26.
Visnyij Volocsok
Elhunyt 1951. június 4. (76 évesen)
Boston
Pályafutás
Hangszer nagybőgő
Tevékenység zeneművész, karmester
A Wikimédia Commons tartalmaz Szergej Alekszandrovics Kuszevickij témájú médiaállományokat.

Szergej Alekszandrovics Kuszevickij (oroszul: Сергей Александрович Кусевицкий; ismertebb, angolos átírással Serge Koussevitzky; Visnyij Volocsok, 1874. július 26.Boston, 1951. június 4.), orosz-amerikai nagybőgős és karmester.

Élete[szerkesztés]

Moszkvában tanult, kezdetben nagybőgővirtuóz volt (írt is egy versenyművet hangszerére 1902-ben), egészen az 1908-as berlini karmesteri debütálásáig. Az elkövetkező években megalapította saját zenekarát.

1920-ban elhagyta a Szovjetuniót, először Párizsban, majd az Egyesült Államokban telepedett le (állampolgárságot 1941-ben kapott).

1924-ben kinevezték a Bostoni Szimfonikusok élére. A következő 25 év alatt Amerika vezető zenekara született meg kezei alatt, és megalapította a tanglewoodi nyári koncert- és oktatási programsorozatot. Ezen kívül igen sok hangfelvételt készített a zenekarral, általában mindegyiket kirobbanó sikerrel; ezek nagy része ma kompaktlemez formájában elérhető. Olyan nagy nevek nőttek fel irányítása alatt, mint például Leonard Bernstein.

A modern zene nagy támogatója volt, ő rendelte többek között a következő műveket (később az ún. Koussevitzky Foundation keretén belül rendelte és adta elő a műveket):

Halála után özvegye az Amati-készítette nagybőgőjét Gary Karr híres kortárs nagybőgősnek adta.