Ugrás a tartalomhoz

Peter Grimes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Peter Grimes
(Peter Grimes)
opera
Eredeti nyelvangol
AlapműGeorge Crabbe: The Borough
ZeneBenjamin Britten
LibrettóMontagu Slater
FordítóLányi ViktorRaics István
Főbb bemutatók1945. június 7.
A Wikimédia Commons tartalmaz Peter Grimes témájú médiaállományokat.

A Peter Grimes Benjamin Britten egyik háromfelvonásos operája. Librettóját Montagu Slater írta George Crabbe, 18. századi angol költő The Borough című költeménye alapján. Ősbemutatójára 1945. június 7-én, Londonban került sor Londonban. Magyarországon az Operaházban először 1947. december 22-én mutatták be.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Hangfekvés
Peter Grimes, halász tenor
John, az inasa néma szerep
Ellen Orford, özvegyasszony, tanítónő szoprán
Balstrode, nyugalmazott kapitány bariton
Auntie, kocsmárosné alt
1. lány, a kocsma attrakciója szoprán
2. lány, a kocsma attrakciója szoprán
Bob Boles, metodista halász tenor
Swallow, ügyvéd basszus
Mrs. Sedley, özvegyasszony mezzoszoprán
Horace Adams, lelkész tenor
Ned Keene, gyógyszerész bariton
Dr. Thorp, orvos néma szerep
Hobson, kocsis és közösségi rendőr basszus

Cselekménye[szerkesztés]

 • Helyszín: egy halászfalu Anglia keleti partján
 • Idő: 1830 körül

Prológus[szerkesztés]

 • Helyszín: a városháza

A városháza tanácstermében Swallow, a polgármester vezetésével vizsgálóbizottság ülésezik, hogy kivizsgálja Peter Grimes inasa halálának körülményeit. Miután Grimest is meghallgatták, megállapítják, hogy nagy valószínűséggel véletlen baleset történt. A mogorva és különc viselkedésű, magát mindenkitől távol tartó halászt a helybeliek eddig is bizalmatlanul szemlélték, ami okot adott a pletykára is. A faluban, a tanítónőt kivéve, mindenki azt hiszi, hogy valójában ő ölte meg a fiút.

Első felvonás[szerkesztés]

Első kép[szerkesztés]

 • Helyszín: a tengerparton

Váratlan vihar érkezik, és Grimes csónakja is bajba kerül a tajtékzó tengeren. Keene a gyógyszerész és Balstrode, a nyugalmazott hajóskapitány a segítségére sietnek. Keene közli Grimesszel, hogy szerzett a számára új inast az árvaházból. A már csillapodni látszó vihar újra elemi erővel támad föl, Grimes kettesben marad a kapitánnyal. A hallgatag férfi váratlanul megnyílik, és elmondja, hogy egyetlen célja van: meggazdagodni és Ellent feleségül venni. Feleleveníti inasa halálának napját is, amikor egy szörnyű viharba keveredett a csónak, az ivóvízkészlet elfogyott, és a kisfiú szomjan halt.

Második kép[szerkesztés]

 • Helyszín: a kocsmában

A vihar még késő este sem csendesült, az emberek a kocsmában húzzák meg magukat. Egy másik halász, a lerészegedett Boles beleköt Grimesbe. Már-már ölre mennek, de a polgármesternek sikerül lecsendesítenie a társaságot. Vidám dalba kezdenek, amikor Ellen és Hobson megérkeznek az új inasnak kiszemelt, a viharban csuromvizessé vált kisfiúval. Auntie gyorsan teát főzne, ám Grimes megragadja a gyermek kezét, és kirohan vele a dühöngő viharba.

Második felvonás[szerkesztés]

Első kép[szerkesztés]

 • Helyszín: a tengerparton

A vasárnapi istentisztelet végét várva Ellen és Grimes inasa egy padon üldögél. A tanítónő megdöbbenéssel sebeket vesz észre a gyermek nyakán. Közben rohanva megérkezik Grimes is, hogy azonnal szálljanak vízre, mert nagy halrajt figyeltek meg. Ellen kérleli a férfit, hogy bánjon kíméletesebben inasával, s legalább vasárnap engedje pihenni, ám az csak rögeszméjére, a minél előbbi meggazdagodásra gondol, és magával vonszolja a fiút. A közbelépő Ellent is durván ellöki, sőt megüti. A templomból kilépők közül többen látták Grimes durvaságát, s most testületileg elhatározzák, hogy a halász kunyhójához mennek, hogy a helyszínen derítsenek fényt az ott zajló különös dolgokra.

Második kép[szerkesztés]

 • Helyszín: Grimes házában

Grimes a halászatra készül, inasa félelmében a kunyhó egyik sarkában húzza meg magát. Hangos dobszó kíséretében megérkezik a falu népe. Ám Grimesnek csak a hatalmas halraj jár az eszében, és inasával a partra rohan. A gyermek egy háló után kap, de egyensúlyát vesztve a partról a tengerbe zuhan. Grimes kétségbeesetten veti magát utána.

Harmadik felvonás[szerkesztés]

Első kép[szerkesztés]

 • Helyszín: a tengerparton

A városházán bált tartanak, kihallatszik az utcára a vidám zene hangja. Közben mind többen keresik az eltűnt kisfiút. Ellen megtalálja a parton azt a ruhadarabot, amit maga hímzett, s amit utoljára a halászinas viselt. Nincs kétsége afelől, hogy mi történhetett, ám Mrs. Sedley rövidesen bizonyosságot is hoz: megtalálta a kisfiú holttestét. Fellármázza az egész lakosságot, és gyilkossággal vádolja meg a halászt.

Második kép[szerkesztés]

 • Helyszín: a tengernél

Hajnalodik, köd ül a partra. Mindenki Grimes felkutatására indul, a városkában lincshangulat alakult ki. Ellen és Balstrode rettenetes állapotban találnak rá a halászra. Ruhája csapzott, teste meggyötört, szemében az éhség és a zavarodottság keveredése tükröződik, szavai összefüggéstelenek. Közben egyre erőteljesebben hallatszik az őt üldözők hangja. Balstrode egyetlen kiutat ajánl, az öngyilkosságot: evezz ki a nyílt tengerre és süllyeszd el a csónakot – mondja. Grimes hallgat a tanácsra. A partról csak annyi látszik, hogy messze kint a tengeren lassan süllyed egy bárka.

Források[szerkesztés]

 • Eric Walter White: Benjamin Britten élete és operái, Zeneműkiadó, Budapest, 1978, ISBN 963-330-245-5
 • Papp Márta: Benjamin Britten: Peter Grimes. in: Miért szép századunk operája?. Szerk. Várnai Péter. Gondolat, 1979. 337–363 .o. ISBN 963-280-782-0