Szent Szív-székesegyház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szent Szív-székesegyház
Vallásrómai katolikus egyház
EgyházmegyeMechelen-Brüsszeli főegyházmegye
Építési adatok
Építése1905. október 12.
Stílus
Tervezője
  • Albert van Huffel
  • Pierre Langerock
  • Paul Rome
Alapadatok
Hosszúság164 m
Szélesség107,8 m
Elérhetőség
Település
HelyParvis de la Basilique - Basiliekvoorplein (1)
Elhelyezkedése
Szent Szív-székesegyház (Belgium)
Szent Szív-székesegyház
Szent Szív-székesegyház
Pozíció Belgium térképén
é. sz. 50° 52′ 00″, k. h. 4° 19′ 02″Koordináták: é. sz. 50° 52′ 00″, k. h. 4° 19′ 02″
Térkép
A Szent Szív-székesegyház weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Szív-székesegyház témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Brüsszeli Szent Szív Székesegyház vagy más néven a Koekelbergi Bazilika (franciául: Basilique du Sacré-Cœur vagy Basilique de Koekelberg, hollandul: Nationale Basiliek van het Heilig Hart vagy Basiliek van Koekelberg) az ötödik legnagyobb templom a világon. Koekelberg városrész területén épült 1905–1970 között. Az alapvetően Art déco stílusban épült székesegyház főhajója 141 méter hosszú, 107,8 m széles, az épület teljes hossza 164,5 m, magassága 93 m, kupolájának átmérője 33 m.

Története[szerkesztés]

A székesegyház építését a belga függetlenség kivívásának 75. évfordulójának alkalmából határozták el.

II. Lipót belga király Pierre Langerock belga műépítésznek adta a megbízást, aki egy gigantikus neogótikus épületet képzelt el. A székesegyház alapkövét maga a király helyezte el 1905. október 12-én, de az épületet véglegesen csak 1971-re fejezték be.

Az első világháború kitörésekor megtorpant az építkezés, csak 1919-ben indult újra a munka. Ekkorra azonban megváltozott az építész személye, és az eredeti koncepció is. Albert Van Huffel már egy modern (Bauhaus és neobizánci) stílusú templom megépítését kapta feladatul. A brüsszeliek számára úgy tűnt, hogy sohasem fog elkészülni az épület. Ennek oka az volt, hogy az építkezés menete teljesen a hívők adományaitól függött, és ezek összege gyakran alatta maradt a várakozásoknak.

A kupola megépítése az 1960-as évek végére fejeződött be, és a két világháborús győzelem tiszteletére szentelték fel. A templom belső kialakítása az 1930-as évek Art déco stílusát tükrözi, a márvány széles körű használatával. 1997 óta fel lehet menni a kupolába, ahonnan (az 53 méter magasságban lévő körteraszról) gyönyörű kilátás nyílik Brüsszelre és a környező vidékre.

További információk[szerkesztés]