Bois de la Cambre

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bois de la Cambre
Bois de la Cambre (Bruxelles).JPG
Elhelyezkedése
Bois de la Cambre (Belgium)
Bois de la Cambre
Bois de la Cambre
Pozíció Belgium térképén
é. sz. 50° 48′ 25″, k. h. 4° 22′ 40″Koordináták: é. sz. 50° 48′ 25″, k. h. 4° 22′ 40″
Általános adatok
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bois de la Cambre témájú médiaállományokat.

A Bois de la Cambre (francia) vagy Ter Kamerenbos (holland) a belgiumi Brüsszelben, az Uccle kerületben található nyilvános park. A park területe 124 hektár és a Brüsszeltől délkeletre található Zoniënwoud erdő maradványa.

A parkot 1862-ben egy Brüsszelben letelepedett német építész tervezte meg: Edouard Keilig egy nyilvános tervpályázatot nyert meg. A parkot angol stílusban alakította ki és a természet utánozására törekedett az utak, nyílt részek és fás területek kialakításával. 1864-ben készült el a park. A park közepén található egy tó és abban egy sziget, amelyet Robinson szigetének hívnak. 1877-ben egy kis ház, a chalet Robinson épült a szigeten, amely 1991-ben leégett. 2008 nyarán adták át a teljesen felújított épületet, amelynek földszintjén étterem, az első emeleten bálterem üzemel. Elektromos motorral üzemelő komp szállítja az utasokat a park és a sziget között.

A parkot széles sugárút, az Avenue Louise köti össze Brüsszel belvárosával, ennek köszönhetően hamarosan a brüsszeli polgárok egyik kedvelt kirándulóhelye lett. A látogatók kiszolgálására a parkban üzemelt egy tejcsarnok, kerékpár-versenypálya, a Theatre de Poche, mesterséges csónakázótó, lóversenypálya, valamint sétaösvények gyalogosoknak és lovasoknak. A park manapság is Brüsszel egyik fontos zöldterülete és kirándulócélpontja, itt található a "Les Jeux d'Hiver" klub, számos lovarda, télen korcsolyapálya, időnként koncerteket vagy tüntetéseket is szerveznek.

A park közepén található tó

A parkon keresztülhaladó aszfaltozott utak fontos szerepet töltenek be Brüsszel közlekedésében, a város délkeleti és délnyugati részeit kötik össze. A környéken lakók a parkon keresztülvezető árnyas utakon gyorsan elérhetik az Avenue Loiuse-t vagy a belső brüsszeli körgyűrűt, hétvégenként viszont az utak egy részét lezárják és átadják a gyalogos és kerékpárosforgalomnak. Ezen felül szeles, viharos időben is rendszeresen lezárják az utakat, mivel a park fáiról időnként jókora ágak hullanak az utakra. A 26-os villamos (Schaerbeek - Etterbeek - Halle) a park alatt kialakított alagúton keresztül közlekedik.

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Xavier Duquenne. Le Bois de la Cambre. Bruxelles (1989)