Bois de la Cambre

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bois de la Cambre
[[Fájl:
  • Le bois de la Cambre et le lac.JPG
  • Bois de La Cambre by GdML.jpg
|250px]]
Elhelyezkedése
Bois de la Cambre (Belgium)
Bois de la Cambre
Bois de la Cambre
Pozíció Belgium térképén
é. sz. 50° 48′ 25″, k. h. 4° 22′ 40″Koordináták: é. sz. 50° 48′ 25″, k. h. 4° 22′ 40″
Általános adatok
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bois de la Cambre témájú médiaállományokat.

A Bois de la Cambre (francia) vagy Ter Kamerenbos (holland) a belgiumi Brüsszelben, az Uccle kerületben található nyilvános park. A park területe 124 hektár és a Brüsszeltől délkeletre található Zoniënwoud erdő maradványa.

A parkot 1862-ben egy Brüsszelben letelepedett német építész tervezte meg: Edouard Keilig egy nyilvános tervpályázatot nyert meg. A parkot angol stílusban alakította ki és a természet utánozására törekedett az utak, nyílt részek és fás területek kialakításával. 1864-ben készült el a park. A park közepén található egy tó és abban egy sziget, amelyet Robinson szigetének hívnak. 1877-ben egy kis ház, a chalet Robinson épült a szigeten, amely 1991-ben leégett. 2008 nyarán adták át a teljesen felújított épületet, amelynek földszintjén étterem, az első emeleten bálterem üzemel. Elektromos motorral üzemelő komp szállítja az utasokat a park és a sziget között.

A parkot széles sugárút, az Avenue Louise köti össze Brüsszel belvárosával, ennek köszönhetően hamarosan a brüsszeli polgárok egyik kedvelt kirándulóhelye lett. A látogatók kiszolgálására a parkban üzemelt egy tejcsarnok, kerékpár-versenypálya, a Theatre de Poche, mesterséges csónakázótó, lóversenypálya, valamint sétaösvények gyalogosoknak és lovasoknak. A park manapság is Brüsszel egyik fontos zöldterülete és kirándulócélpontja, itt található a "Les Jeux d'Hiver" klub, számos lovarda, télen korcsolyapálya, időnként koncerteket vagy tüntetéseket is szerveznek.

A park közepén található tó

A parkon keresztülhaladó aszfaltozott utak fontos szerepet töltenek be Brüsszel közlekedésében, a város délkeleti és délnyugati részeit kötik össze. A környéken lakók a parkon keresztülvezető árnyas utakon gyorsan elérhetik az Avenue Loiuse-t vagy a belső brüsszeli körgyűrűt, hétvégenként viszont az utak egy részét lezárják és átadják a gyalogos és kerékpárosforgalomnak. Ezen felül szeles, viharos időben is rendszeresen lezárják az utakat, mivel a park fáiról időnként jókora ágak hullanak az utakra. A 26-os villamos (Schaerbeek - Etterbeek - Halle) a park alatt kialakított alagúton keresztül közlekedik.

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Xavier Duquenne. Le Bois de la Cambre. Bruxelles (1989)