Szapporo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Szapporó szócikkből átirányítva)
Szapporo (札幌市, Sapporo)
Az Ódóri park Szapporo központjában
Az Ódóri park Szapporo központjában
Szapporo címere]]
Szapporo címere
Szapporo zászlaja]]
Szapporo zászlaja
Egyéb jelképek
Virággyöngyvirág
Madárkakukk
Közigazgatás
Ország Japán
RégióHokkaidó
PrefektúraHokkaidó prefektúra
KörzetIsikari alprefektúra
PolgármesterUeda Fumio
Irányítószám060-8611
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség1 959 313 fő (2020. jan. 1.)[1]
Földrajzi adatok
Terület1121,12 km²
IdőzónaJST, UTC+9
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 43° 03′ 43″, k. h. 141° 21′ 16″Koordináták: é. sz. 43° 03′ 43″, k. h. 141° 21′ 16″
Elhelyezkedése Hokkaidó térképén
Elhelyezkedése Hokkaidó térképén
Szapporo weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Szapporo témájú médiaállományokat.

Szapporo (japánul: 札幌市, Szapporo si, nyugaton Sapporo-shi) Japán ötödik legnépesebb városa. Hokkaidó prefektúra székhelye, azon belül pedig Isikari alprefektúra területén található.

A város külföldön leginkább az 1972. évi téli olimpiai játékok megrendezéséről ismert; ez volt az első, amit Ázsiában tartottak. Az évente megrendezett juki macuri, vagyis a szapporói hófesztivál minden alkalommal mintegy kétmillió turistát vonz a városba. Ismert ezenkívül a szapporói sörfőzde is.

Földrajz[szerkesztés]

A szapporói TV toronytól nyugatra található a Sōsei folyó. A várostól délnyugatra az Ishikari alföld található. Továbbá a nyugati és déli részen pedig hegyek foglalnak helyet. A szomszédos városok Ishikari, Ebetsu, Kitahiroshima, Eniwa, Chitose, Otaru, Date.

Éghajlat[szerkesztés]

Szapporo a nedves kontinentális övben helyezkedik el. Széles hőmérsékleti különbség van a téli és nyári hőmérséklet között. A nyár meleg, de nem párás. A tél pedig nagyon hideg. Szapporo az egyike az olyan nagyvárosoknak, amelynek éghajlati adottságai lehetővé teszik egy hófesztivál lebonyolítását. Az évi átlag csapadékmennyiség 1100 mm. Az évi középhőmérséklet 8,5 °C.

Népesség[szerkesztés]

A népesség alakulása 1785 és 2020 között
Lakosok száma
1785
105 182
174 179
206 103
523 839
1 240 613
1 880 863
1 913 545
1 952 356
1 959 313
1785192019301940196019802005201020152020
Adatok: Wikidata

Kultúra és szórakozás[szerkesztés]

Szapporo az egyik legkedveltebb turisztikai csomópont. 2006-ban a turisták száma meghaladta a 14 millió főt amely 5,9%-os növekedés az előző évhez képest.

Italok[szerkesztés]

Kevesen tudják, hogy Japánban a sör számít a legnépszerűbb alkoholtartalmú italnak, annyira népszerű, hogy még utcai automatákból is beszerezhetjük a szükséges mennyiséget. A szigetország északi részén lévő város - egykori téli olimpiai helyszín - nem ismeretlen a sörrajongók körében. Szapporo leghíresebb söre és a város legnépszerűbb exportterméke a hasonló névre hallgató sör, amelynek saját múzeuma is van. Ez az egyetlen ilyen jellegű múzeum egész Japánban. A múzeumhoz természetesen söröző is kapcsolódik, ahol a látogatók kipróbálhatják a jó hideg csapolt Szapporot.

Ételek[szerkesztés]

Szapporo a rámen szülőhelyeként ismert. 1951-ben a Kouraku Ramen Meitengai, Susukino kerület egy sikátorban található éttermében jött létre. A Ganso Sapporo Ramen Yokocho ugyan azon a helyen jött létre, ami vonzza a turistákat egész évben. 1966-ban egy élelmiszeripari cég, a Sanyo Foods értékesíteni kezdte instant levesként Sapporo Ichiban néven. 2001-ben, Sapporo ramen a Asahikawa ramen és Hakodate ramen mellett szerepel, Hokkaido Örökségei között.

Egy másik népszerű helyi specialitás egy barbecue stílus étel melynek neve „jingisukan” (azaz Dzsingisz kán).

Szapporo különösen híres a friss tenger gyümölcseiről, mint a lazac, tengeri sün és a rák.

Események[szerkesztés]

Minden februárjában megrendezésre kerül a szapporói hófesztivál mely Szapporo leghíresebb eseményeként tartanak számon. A hó és jégszobrokat felvonultató fesztivál 1950-óta kerül megrendezésre. Látogatottsága minden évben több millió főt számlál. A nyár folyamán a szapporói nyári fesztivál kerül megrendezésre, ősszel pedig egy, az Oktoberfesthez hasonló rendezvény.

Közlekedés[szerkesztés]

Helyi közlekedés[szerkesztés]

Vonat[szerkesztés]

  • Szapporói pályaudvar
    • Hakodate vonal: (Zenibako) – Hoshimi – Hoshioki – Inaho – Teine – Inazumi Kōen – Hassamu – Hassamu Chūō – Kotoni – Sōen – Sapporo – Naebo – Shiroishi – Heiwa – Atsubetsu – Shinrin Kōen – (Ōasa)
    • Chitose vonal: Heiwa – Shin Sapporo – Kami Nopporo – (Kita-Hiroshima)
    • Sasshō vonal(Gakuentoshi Line): Sōen – Hachiken – Shinkawa – Shinkotoni – Taihei – Yurigahara – Shinoro – Takuhoku – Ainosato Kyōikudai – Ainosato Kōen – (Ishikari Futomi)

Légi közlekedés[szerkesztés]

Szapporo területén két repülőtér található: Okadama repülőtér, melyet főleg Hokkaidón belül regionálisan használnak és Sincsitosze repülőtér amely nemzetközi közlekedésre is alkalmas.

Egyetemek[szerkesztés]

Nemzeti[szerkesztés]

Nyilvános[szerkesztés]

Privát[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sapporo című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Sapporo, Hokkaido
A Wikimédia Commons tartalmaz Szapporo témájú médiaállományokat.