Szabadi Vilmos

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szabadi Vilmos
Született 1959. március 10. (64 éves)
Budapest[1]
Állampolgársága magyar
Foglalkozása hegedűs
Iskolái Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola (–1983)
Kitüntetései
SablonWikidataSegítség

Szabadi Vilmos (Budapest, 1959. március 10.) Liszt Ferenc-díjas magyar hegedűművész, érdemes művész, tanszakvezető egyetemi docens. Hangszere egy cremonai mesterhegedű – Laurentius Storionitól, 1778-ból, a Magyar Állam kollekciójából való.

Tanulmányai és tanári tevékenysége[szerkesztés]

Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Halász Ferenc irányítása alatt 1983-ban fejezte be és egy évvel később, már az intézmény legfiatalabb tanáraként tanított. Posztgraduális tanulmányait Ruggiero Riccinél, Végh Sándornál és Fenyves Lorándnál végezte.

1982-ben a Magyar Rádió által rendezett Hegedűverseny győztese. 1983-ban a Hubay Jenő Hegedűverseny első díjasa, illetve mindkét versenyen elnyerte a zsűri különdíját is. 1985-ben, Finnországban harmadik lett a Jean Sibeliusról elnevezett nemzetközi hegedűversenyen.

Pályája[szerkesztés]

A Szentpétervári Filharmonikusok Nagyterme

Világkarrierje 1988-ban indult: a Royal Festival Hall Bartók Béla tiszteletére rendezett gálakoncertjén Bartók: 2. hegedűversenyét játszotta Solti Györggyel, ezt a BBC és a Decca rögzítette, majd a Philips világszerte megjelentette.

1990-ben a londoni Royal Filharmonikus Zenekar-, 1992-ben a BBC Philharmonic-, majd az Ír Koncert Zenekarral lép fel. Október 22-én egyetlen magyar állampolgárként játszott – Msztyiszlav Rosztropovics, Plácido Domingo, Kiri Te Kanawa és Jeffray Tate társaságában – Solti György 80. születésnapi koncertjén a Buckingham-palotában, a teljes brit uralkodóház jelenlétében.

1995-ben a spanyol uralkodóház Stradivari hegedűjén játszott. Ugyanabban az évben mint művészeti vezető, megalapította a nyaranta megrendezett Kastély Kamara Koncertek hangversenysorozatot. 1996-ban a HUNGAROTON Classic – egyetlen magyar hegedűművészként – exkluzív szerződést kötött vele. Napjainkig 58 CD/LP/CDV jelent meg a nevével fémjelezve.

1999-ben megalakította a Wiener Belvedere Trio kamaraegyüttesét. Az elmúlt évek folyamán számtalan mesterkurzust adott világszerte, Európában, a Távol-Keleten, valamint az Egyesült Államokban.

Jelentősebb koncertfellépései[szerkesztés]

Díjai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. PIM-névtérazonosító. (Hozzáférés: 2020. június 19.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]