Stuart Erzsébet cseh királyné

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Stuart Erzsébet angol királyi hercegnő szócikkből átirányítva)
Stuart Erzsébet
UralkodóházStuart
Született1596. augusztus 19.[1][2][3][4][5]
Fife[6][7]
Elhunyt1662. február 13. (65 évesen)[1][2][3][4][5]
London
NyughelyeWestminsteri apátság
1662. február 17.
ÉdesapjaI. Jakab angol király
ÉdesanyjaDániai Anna
HázastársaV. Frigyes pfalzi választófejedelem
GyermekeiHenrik Frigyes koronaherceg
I. Károly Lajos pfalzi választófejedelem
Erzsébet hercegnő
Rupert, Cumberland hercege
Móric herceg
Lujza hercegnő
Eduárd herceg
Henrietta Mária hercegnő
Fülöp Frigyes herceg
Zsófia hannoveri választófejedelemné
A Wikimédia Commons tartalmaz Stuart Erzsébet témájú médiaállományokat.

Stuart Erzsébet (angolul: Elizabeth Stuart, csehül: Alžběta Stuartovna; Fife, Skót Királyság, 1596. augusztus 19. – London, Angol Királyság, 1662. február 13.), skót és angol királyi hercegnő, V. Frigyessel kötött házassága révén pfalzi választófejedelemné és Csehország királynéja. Mivel hitvese uralma Csehországban rövidnek bizonyult, így a Téli királyné néven is emlegetik.

Erzsébet volt I. Jakab angol és skót király és Dániai Anna királyné második gyermeke és legidősebb leánya, a későbbi I. Károly király testvére. Az 1714-ben elhunyt utolsó Stuart-házi uralkodó, Anna királynő halálától az ő leszármazottai (leánya, Zsófia hannoveri választófejedelemné által) adják a brit monarchákat egészen napjainkig.

Életrajza[szerkesztés]

Származása[szerkesztés]

Az ifjú hercegnő hét éves kora körül 1603-ban

Erzsébet skót és angol királyi hercegnő VI. Jakab skót király és Dániai Anna királyné második gyermekeként és első leányaként született 1596. augusztus 19-én, hajnali 2 órakor, a Fife szigetén fekvő Falkland Palotában, Skóciában. Apai nagyszülei Henry, Darnley ura és I. Mária skót királynő, míg anyai nagyszülei II. Frigyes dán és norvég király és Mecklenburgi Zsófia királyné voltak.

1596. november 28-án keresztelték meg, a Holyroodhouse-palota királyi kápolnájában, nevét I. Erzsébet angol királynő tiszteletére kapta, és élete első néhány évét a Linlithgow-i várpalotában töltötte, amely a skót királyi rezidenciák között az egyik leggyönyörűbbnek számított akkoriban. Erzsébet nem volt olyan szoros testvéri viszonyban legidősebb húgával, Margittal, egyetlen bátyjával, Henrikkel azonban remekül kijött. 1603 márciusában I. Erzsébet királynő elhunyt, de előtte még Erzsébet hercegnő apját, VI. Jakabot nevezte meg trónja örököseként, így hát a király Skócia után megkapta az angol trónt is. 1603. július 25-én koronázták meg Jakabot és feleségét Angliában.

A hercegnő igen széleskörű oktatásban részesült, már korai éveitől kezdve, ami magába foglalta a természettudományokat, a teológiát, az idegen nyelveket, a földrajzot, a történelmet, a táncot és a zenét is. Tizenkét éves korára már folyékonyan megtanult franciául, később a férjével is gyakran ezen a nyelven társalgott. Kiváló lovas volt és igen járatos a protestáns felekezetek téziseiben is. A felcseperedő Erzsébet Európa-szerte igen vonzó partinak számított: számos arisztokrata akadt számára lehetséges férjjelöltként, például Gusztáv Adolf leendő svéd király, Frigyes Ulrik braunschweig–wolfenbütteli fejedelem, Nassaui Móric orániai herceg, Henry Howard, Northampton 1. grófja, Theopilus Howard, Suffolk későbbi 2. grófja, Ottó hessen–kasseli herceg és Viktor Amádé piemonti herceg is.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b RKDartists (holland nyelven). (Hozzáférés: 2017. augusztus 23.)
  2. a b Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. a b Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. a b FemBio database (német és angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. a b Brockhaus (német nyelven)
  6. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2015. június 24.)
  7. Catalog of the German National Library (német nyelven). (Hozzáférés: 2024. április 13.)
Stuart Erzsébet
Stuart-ház
Született: 1596. augusztus 19. Elhunyt: 1662. február 13.
Előző
Ausztriai Anna
Csehország királynéja
1619. november 4. –
1620. november 9.
Következő
Mantovai Eleonóra
Előző
Nassaui
Lujza Julianna
Pfalzi választófejedelemné
1613. február 14. –
1623. február 23.
Következő
Lotaringiai
Erzsébet