Pej Hszing

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pej Hszing
Élete
Született9. század
Nemzetiségkínai
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok)elbeszélés
Alkotói éveiKései Tang-kor
Fontosabb műveiCsuan csi (传奇 / 傳奇)
A Wikimédia Commons tartalmaz Pej Hszing témájú médiaállományokat.
Átírási segédlet
Pej Hszing
Kínai átírás
Hagyományos kínai裴鉶
Egyszerűsített kínai裴铏
Mandarin pinjinPéi Xíng
Wade–GilesP'ei2 Hsing2

Pej Hszing kínai hivatalnok és író a Tang-dinasztia idején. Fő műve, a mintegy 30 elbeszélést tartalmazó Csuan csi (传奇 / 傳奇; magyarul: Különös történetek).

Élete és munkássága[szerkesztés]

Pej Hszing életrajza nem maradt fenn, az életével kapcsolatban csak kevés részlet ismert. Bizonyosan annyi állapítható meg, hogy a 9. század hatvanas-hetvenes éveiben Csinghajban (靜海) Kao Pien (821–887; 高骈 / 高駢) katonai alkormányzó titkáraként dolgozott. 878-ban kinevezték Csengtu alkormányzójává. Miként születési dátuma, úgy halálának ideje is ismeretlen.

Kao Pien alkormányzó buzgó híve volt a varázslatoknak lelkesen tanulmányozta az alkímiát, míg nem egy helyi felkelés során az életét vesztette. A hagyomány szerint ő volt az, aki Pej Hszinget írásra ösztönözte. Fő műve, a Csuan csi (传奇 / 傳奇; magyarul: Különös történetek) A Tang-kori elbeszélés-irodalom egyik legkiemelkedőbb alkotása, címe később magának a műfajnak is az elnevezésévé vált. A gyűjteménynek ma mintegy 30 darabja ismert, amelyek zömében a Taj-ping kuang-csi című gyűjteményben maradtak fenn.

Az elbeszélésekből megállapítható, hogy a szerzőre igen erős hatással volt az alkormányzó taoista misztikum iránti elkötelezettsége. Az elbeszélés gyűjtemény legkiválóbb és legnagyobb hatású darabjai például A jádemozsár és mozsártörő (Pej Hang 裴航), A déltengeri rabszolga (Kun-lun nu 崑崙奴) és a Nie Jin-niang, a bérgyilkoslány (Nie Jin-niang 聶隱娘).[m 1]

Magyarul[szerkesztés]

  • A déltengeri rabszolga; ford., ill., utószó Tokaji Zsolt; Terebess, Bp., 1999
  • Különös történetek; ford., utószó Tokaji Zsolt; Fapadoskonyv.hu, Bp., 2011 (Bonsai books)

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. Magyarul összesen öt elbeszélése olvasható Tokaji Zsolt fordításában.

Források[szerkesztés]

  • Pej Hszing: A déltengeri rabszolga. Válogatta, fordította, az utószót írta és az illusztrációkat készítette: Tokaji Zsolt. Terebess Kiadó, Budapest 1999. ISBN 963 9147 07 9