„Monte di Procida” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Tsch81 (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
a +info
18. sor: 18. sor:
}}
}}
'''Monte di Procida''' egy város [[Olaszország]] [[Campania]] régiójában,[[ Nápoly]]tól 15 km-re keletre.
'''Monte di Procida''' egy város [[Olaszország]] [[Campania]] régiójában,[[ Nápoly]]tól 15 km-re keletre.

A település története szorosan kapcsolódik [[Cumae]] és [[Misenum]]éhoz, melyeket a i.e. 9. században alapítottak [[görögök|görög]] telepesek. A [[Misenói-fok]]ot uraló Monte fontos szerepet játszott a [[Misenum]]ba vezető tengeri útvonalak védelmében. A [[Római birodalom]] bukása után egy kis grófság alakult ki [[Misenum]] területén, mely a [[Nápolyi hercegség]]nek volt alárendelve és melyhez [[Procida]] szigete is tartozott. [[Misenum]] városa és Monte ekkor már egy összefüggő erődrendszerrel rendelkezett, emiatt a történészek gyakran ''castrum'' (erődített város) néven emlegetik. A sorozatos [[barbárok|barbár]] és [[szaracénok|szaracén]] támadások miatt a város a 8. századra teljesen elnéptelenedett. Ekkor a vidék a [[procida]]i báró fennhatósága alá került. A 16. században Don Alfonso d’Avalos, [[pescara]]i márki szerezte meg, akinek családja tulajdonában maradt egészen [[1734]]-ig, amikor [[I. Ferdinánd nápolyi király]] visszafoglalta. A város [[1970]]-ben lett önálló település.

==Főbb látnivalói==
*'''Maria Santissima Assunta templom''' – 1814-ben épült, a város fő temploma
*'''San Martino sziget''' – kis sziget a [[Misenói-fok]] végében, mely egykor a város halásztelepe volt. Ma üdülőzközpont számos clubbal és étteremmel.


== Külső hivatkozások ==
== Külső hivatkozások ==
24. sor: 30. sor:
{{Nápoly megye települései}}
{{Nápoly megye települései}}


{{Csonk-Olasz település}}
[[Kategória:Campania települései]]
[[Kategória:Campania települései]]



A lap 2007. május 27., 17:21-kori változata

Sablon:Olasz Város Monte di Procida egy város Olaszország Campania régiójában,Nápolytól 15 km-re keletre.

A település története szorosan kapcsolódik Cumae és Misenuméhoz, melyeket a i.e. 9. században alapítottak görög telepesek. A Misenói-fokot uraló Monte fontos szerepet játszott a Misenumba vezető tengeri útvonalak védelmében. A Római birodalom bukása után egy kis grófság alakult ki Misenum területén, mely a Nápolyi hercegségnek volt alárendelve és melyhez Procida szigete is tartozott. Misenum városa és Monte ekkor már egy összefüggő erődrendszerrel rendelkezett, emiatt a történészek gyakran castrum (erődített város) néven emlegetik. A sorozatos barbár és szaracén támadások miatt a város a 8. századra teljesen elnéptelenedett. Ekkor a vidék a procidai báró fennhatósága alá került. A 16. században Don Alfonso d’Avalos, pescarai márki szerezte meg, akinek családja tulajdonában maradt egészen 1734-ig, amikor I. Ferdinánd nápolyi király visszafoglalta. A város 1970-ben lett önálló település.

Főbb látnivalói

  • Maria Santissima Assunta templom – 1814-ben épült, a város fő temploma
  • San Martino sziget – kis sziget a Misenói-fok végében, mely egykor a város halásztelepe volt. Ma üdülőzközpont számos clubbal és étteremmel.

Külső hivatkozások