„Bautzen” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Xqbot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: de:Bautzen egy kiemelt cikk; kozmetikai változtatások
→‎Története: domonkosrendi --> Domonkos-rendi
29. sor: 29. sor:
== Története ==
== Története ==
[[Fájl:Town hall Bautzen 100.JPG|bélyegkép|balra|160px|A bautzeni városháza]]
[[Fájl:Town hall Bautzen 100.JPG|bélyegkép|balra|160px|A bautzeni városháza]]
Az első írásos említés [[1002]]-ből származik. [[1018]] és [[1033]] között lengyel fennhatóság alatt volt. Ezután a [[Német-római Birodalom]]hoz, [[1319]] után [[Csehország]]hoz tartozott.A [[15. század]] végén [[I. Mátyás magyar király|Hunyadi Mátyás]] birtokában volt a város. Az egykoron Mátyás király által újjáépített vár kapuja felett ma is látható a király leghívebb ábrázolásának tekintett dombormű, amelynek másolata [[Budapest]]en a Hilton szállóba beépített domonkosrendi templom falában látható. A város a középkor folyamán tagja volt a „Hat felső-lausitzi város szövetségének”, [[Görlitz]], [[Zittau]], [[Löbau]], [[Kamenz]], [[Lauban]] mellett. Bautzen [[1635]]-től tartozik Szászországhoz.
Az első írásos említés [[1002]]-ből származik. [[1018]] és [[1033]] között lengyel fennhatóság alatt volt. Ezután a [[Német-római Birodalom]]hoz, [[1319]] után [[Csehország]]hoz tartozott.A [[15. század]] végén [[I. Mátyás magyar király|Hunyadi Mátyás]] birtokában volt a város. Az egykoron Mátyás király által újjáépített vár kapuja felett ma is látható a király leghívebb ábrázolásának tekintett dombormű, amelynek másolata [[Budapest]]en a Hilton szállóba beépített Domonkos-rendi templom falában látható. A város a középkor folyamán tagja volt a „Hat felső-lausitzi város szövetségének”, [[Görlitz]], [[Zittau]], [[Löbau]], [[Kamenz]], [[Lauban]] mellett. Bautzen [[1635]]-től tartozik Szászországhoz.


A [[Harmadik Birodalom|náci Németország]] a ''Groß-Rosen'' nevű [[koncentrációs tábor]]t működtette Bautzenben. [[Buchenwald]]ba való deportálása előtt a német [[kommunista]] vezető, [[Ernst Thälmann]] is ebben a táborban raboskodott.
A [[Harmadik Birodalom|náci Németország]] a ''Groß-Rosen'' nevű [[koncentrációs tábor]]t működtette Bautzenben. [[Buchenwald]]ba való deportálása előtt a német [[kommunista]] vezető, [[Ernst Thälmann]] is ebben a táborban raboskodott.

A lap 2014. február 3., 19:46-kori változata

Bautzen (Budyšin)
Bautzen címere
Bautzen címere
Közigazgatás
Ország Németország
TartománySzászország
KerületDrezda
JárásBautzen járás (2008–)
Alapítás éve1201
PolgármesterChristian Schramm (CDU)
Irányítószám02625
Körzethívószám
  • 03591
  • 035935
RendszámBZ
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség38 140 fő (2022. dec. 31.)[1]
Népsűrűség1532 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság204 m
Terület66,63 km²
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 51° 10′ 53″, k. h. 14° 25′ 26″Koordináták: é. sz. 51° 10′ 53″, k. h. 14° 25′ 26″
Bautzen (Szászország)
Bautzen
Bautzen
Pozíció Szászország térképén
Elhelyezkedése Szászország térképén
Elhelyezkedése Szászország térképén
Bautzen weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Bautzen témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Bautzen (kiejtése, 1868 előtt Budissin, szorb nyelven Budyšin, lengyelül Budziszyn) ősrégi város Németországban, Szászország tartományban. Az azonos nevű járás székhelye. Lakóinak száma: 42.391 (2003). Drezdától keletre, a Spree folyó mellett fekszik. Felső-Lausitz (régiesen: Luzsica) székhelye, a németországi szorb kisebbség központja.

Története

A bautzeni városháza

Az első írásos említés 1002-ből származik. 1018 és 1033 között lengyel fennhatóság alatt volt. Ezután a Német-római Birodalomhoz, 1319 után Csehországhoz tartozott.A 15. század végén Hunyadi Mátyás birtokában volt a város. Az egykoron Mátyás király által újjáépített vár kapuja felett ma is látható a király leghívebb ábrázolásának tekintett dombormű, amelynek másolata Budapesten a Hilton szállóba beépített Domonkos-rendi templom falában látható. A város a középkor folyamán tagja volt a „Hat felső-lausitzi város szövetségének”, Görlitz, Zittau, Löbau, Kamenz, Lauban mellett. Bautzen 1635-től tartozik Szászországhoz.

A náci Németország a Groß-Rosen nevű koncentrációs tábort működtette Bautzenben. Buchenwaldba való deportálása előtt a német kommunista vezető, Ernst Thälmann is ebben a táborban raboskodott.

A Német Demokratikus Köztársaság idején a „Sárga nyomorúság” (Gelbes Elend) gúnynevű börtön működött a városban, ahol főleg ellenzékiek töltötték szabadságvesztésüket. A város 2002-ben ünnepelte fennállásának 1000. évfordulóját.

Kultúra

Múzeumok:

  • Stadtmuseum Bautzen – Városi múzeum
  • Das Sorbische Museum Bautzen/Serbski muzej BudyšinSzorb múzeum
  • Domschatzkammer St. Petri
  • Alte Wasserkunst
  • Gedenkstätte Bautzen

Színházak:

Német-szorb Népszínház
  • Német-szorb Népszínház (Deutsch-sorbisches Volkstheater/Nemško-serbske Ludowe Dźivadło): A szorb népszínházat 1948-ban alapították, majd 1963-ban egyesítették a városi német színházzal (ez utóbbit 1796-ban alapították) A színház német, felső- és alsószorb nyelven játszik. (A felsőszorb nyelvjárást a városban és környékén beszéli a kisebbség (35000 beszélő), a másik dialektust Cottbus környékén beszélik, (15000 beszélő)) Az előadások többsége német nyelvű, de szimultán fordítás biztosított. A színház 1996 óta nyaranként szabadtéren is játszik, és kétnyelvű bábszínház is kapcsolódik hozzá. A színház saját színészképzést tart fenn.
  • Sorbisches National-Ensemble/Serbski ludowy ansamble (turnészínház, alapítva: 1952)

Híres emberek

Testvértelepülések

Jegyzetek

  1. Alle politisch selbständigen Gemeinden mit ausgewählten Merkmalen am 31.12.2022 (német nyelven). Szövetségi Statisztikai Hivatal, 2023. szeptember 21. (Hozzáférés: 2023. október 7.)

Külső hivatkozások

Commons:Category:Bautzen
A Wikimédia Commons tartalmaz Bautzen témájú médiaállományokat.