„Windows 8” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Már végleges
Penita123 (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
10. sor: 10. sor:
| latest_release_date = 2012. augusztus 1.
| latest_release_date = 2012. augusztus 1.
| kernel_type = [[Hibrid rendszermag|hibrid]]
| kernel_type = [[Hibrid rendszermag|hibrid]]
| working_state = 2023. január 10-ig támogatva
| working_state = 2018. január 9-ig támogatva
| ui = [[grafikus felhasználói felület]]
| ui = [[grafikus felhasználói felület]]
| license = [http://www.microsoft.com/about/legal/useterms/ Microsoft EULA]
| license = [http://www.microsoft.com/about/legal/useterms/ Microsoft EULA]

A lap 2013. január 6., 12:26-kori változata

Windows 8
FejlesztőMicrosoft
ForráskódZárt
OS-családMicrosoft Windows
Stabil verzió6.2.9200.16384
(2012. augusztus 1.)
Kernelhibrid
Felhasználói felületgrafikus felhasználói felület
LicencMicrosoft EULA
Státusz2018. január 9-ig támogatva
Weboldalhttp://msdn.microsoft.com/en-us/windows/apps/br229516

A Windows 8 a Microsoft Windows-termékcsaládjának tagja, melyet személyi számítógépeken és táblagépeken való használatra egyaránt fejlesztettek. A kiskereskedelmi kiadás 2012 október 26-án jelent meg, három évvel elődje, a Windows 7 után. A Windows 8 szerveres társszoftvere, a Windows Server 2012, ugyancsak fejlesztés alatt áll. 2012. május 31-én egy úgynevezett Release Preview változat jelent meg, melynek keretén belül az otthoni felhasználók is kipróbálhatják. A Windows 7-tel ellentétben, mely a Windows-sorozat egy továbbfejlesztett, átgondolt darabja volt, a Windows 8 gyakorlatilag az alapoktól kezdve lett újratervezve. A rendszert az úgynevezett Modern[1] kezelőfelület uralja, mely az érintőképernyős felhasználóknak kedvez, ugyanakkor megtalálható a klasszikus felületű Asztal is - bár Start menü nélkül.

A fejlesztés története

A Windows 8 tervezése már a Windows 7 fejlesztésének befejezése előtt megkezdődött. Hivatalosan 2011 januárjában mutatták be a CES-en (Consumer Electric Show), azzal, hogy az új generációs ARM-architektúrájú mikroprocesszorok kezelésére is képes a hagyományos x86-os (és x64-es) generáción kívül. Augusztusban elindítottáka fejlesztői blogot is, melyben a tervezés és a kivitelezés egyes fázisairól tájékoztatták a nagyközönséget. Először szeptemberben bocsátottak egy erősen kezdetleges kipróbálható verziót a teszterek részére. 2012 márciusában aztán egy otthoni felhasználóknak szánt publikus béta is elérhetővé vált. A Windows 95 óta először fordult elő, hogy nem került bele egy Windowsba a Start menü, bár a menüsorát elő lehetett csalogatni. Ezt a változatot közel egymillióan töltötték le és próbálták ki. Májusban kiadták a Release Preview-verziót, majd augusztus 1-jén az RTM-változatot is, mely tulajdonképpen már a kész rendszer volt, s kifejezetten a fejlesztők számára lett kiadva. Egy-két újítás került ekkor bele a publikus bétához képest: az alkalmazások frissített verziói, a Windows Intéző Fájlkezelőre lett átkeresztelve, elvetették az Aero témát (melyet egy szolidabb színű témára cseréltek), és újabb hátterek és grafikai elemek kerültek be.

Új és megváltozott funkciók

A legfontosabb újdonságok közt találhatjuk a gyorsabb indítást, mely az UEFI-integrációnak köszönhető, valamint az új, hibrid indításnak (ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a Windows-kernel hibernálásra kerül, nem teljes leállításra). Emellett bekerült egy új zárolóképernyő, órával és értesítési területtel, valamint a Windows To Go, azaz a felhasználók által elkészíthető, USB-meghajtóról induló operációs rendszer. A Windows 8 gyárilag támogatja az USB 3.0 szabványt, valamint a Near Field Communication-t. A Windows Intéző (új nevén most már Fájlkezelő) megkapta a korábbról ismert szalagos kezelőfelületet, emellett a fájlműveletek is részletesebb ablakban kaptak helyet, és lehetőség van a fájlok gyors visszaállítására is opcionálisan, mely egy másodlagos meghajtóra történő másolat készítésével jár együtt. Egy újabb újítás, hogy azok, akik több merevlemezt is használnak, összevonhatják azokat akár egy, akár több virtuális meghajtóba. Áttervezésre került a Feladatkezelő is, felhasználóbarátabbá és egyben részletesebbé is vált, emellett a jól ismert kékhalál is barátságosabb képernyőt kapott.

Biztonság

Bekerült két új azonosítási metódus, mely főként a táblagépek tulajdonosainak szól (PIN-kód és képfelismerés). A Windows Defender fel lett ruházva vírusirtó képességekkel is, a SmartScreen-szűrő pedig integrálva lett, védve a gépet a boot-olás alatt is az indítás során történő malware-fertőzésektől. A korábban a Windows Live-csomag részeként létező Családbiztonság a rendszer szerves része lett, így a szülők könnyebben ellenőrizhetik gyermekeik számítógéphasználati szokásait. Amennyiben mégis megtörténik a baj, a számítógép visszaállítható telepítéskori állapotába, méghozzá kétféleképpen: csak a rendszer visszaállításával, vagy az egész gépre kiterjedően.

Online szolgáltatások

Azok, akik rendelkeznek Microsoft-fiókkal (korábban Windows Live ID), bejelentkezhetnek, és szinkronizálhatják adataikat a központi szerveren keresztül. Ez azt is jelenti, hogy (a külön letölthető segédprogram segítségével) akár közvetlenül SkyDrive-ba, egy internetes tárhelybe is feltölthetjük adatainkat. Természetesen lehetőség van Xbox 360-hoz is kapcsolódni, de dedikált alkalmazást kaptak az olyan szolgáltatások is, mint a Flickr vagy a Facebook. A rendszer része még az alaposan áttervezett Internet Explorer 10-es verziója, mely már nem támogatja az ActiveX-et, van viszont benne Adobe Flash-támogatás. Mobiltelefonra vagy hasonló készülékre telepítve képes a hálózati beállítások letöltésére és a repülőgépes üzemmódra.

Windows Store

Főként a mobileszközök felhasználóinak készült a Microsoft saját alkalmazásboltja. Az innen letölthető programok teljes képernyőn futnak, de dokkolhatóak is a képernyő szélére. Egymással interakcióba is léphetnek, tehát lehetséges köztük az átjárás, mely különösen az élmények megosztásánál lehet hasznos. Az áruház újfajta megközelítéssel az úgynevezett "Windows Runtime" környezetet támogatja, azaz a C, C++, VB.NET, C#, HTML5, és JavaScript-nyelven írt programokat. Ez lehetővé teszi, hogy az asztali gépekre íródott szoftverek akár mobil eszközökön is fussanak, természetesen csak azután, hogy a felhasználó engedélyt adott az alkalmazásnak a hozzáféréshez. A Windows 8 alapverziói kizárólag ebből az alkalmazából engedélyezik a programok telepítését, legalább Enterprise-változat kell az azon kívüli telepítéshez. Az alkalmazások osztják a Windows 8 új, csempe alakú formavilágát is.

A Modern kezelőfelület

A Windows 8 a Windows Phone operációs rendszerhez nagyon hasonló kezelőfelülettel, a Modern felhasználói felülettel rendelkezik. Ez egyfajta csempékből áll össze, ahol minden egyes "csempét" egy-egy program alkot. Ezek képesek lesznek különféle információk megjelenítésére, például az olvasatlan e-mailek számát vagy az aktuális hőmérsékletet illetően. Az alkalmazások teljes képernyőn futnak és képesek egymással információkat megosztani. A kezelőfelület forradalmi újításának köszönhetően az Asztalról eltűnt a Start gomb és a Start menü, a helyüket egy ikonsor veszi át. Már a hivatalos kiadás előtt megjelentek programok, amik a Start menüt hivatottak helyettesíteni.[2] A képernyő szélén azonban előcsalogatható egy függőleges állapotsáv is, amely alkalmazástól függően képes további opciókra (a Start menü is ide költözött át). A csempesor egy egyszerű mozdulattal eltüntethető, és behozható helyette a klasszikus Asztal is, mely azonban elvetette a régi Aero-témát, helyette egy szolidabb, a rendszerhez illő kinézet vette át a helyét. Az asztali felhasználóknak elsőre talán kényelmetlenül ható újítás, hogy az egérmutatót a képernyő megfelelő sarkaiba kell húzni további beállítások érdekében.

Biztonságos indítás

Az UEFI-támogatásnak köszönhetően (amely tulajdonképpen a BIOS utódja) a Windows 8 képes arra is, hogy a rendszerindításkor aktivizálódó vírusok és egyéb kártevők elindulását megakadályozza. Ez általában egy kód megadásával történik, mely miatt kritikák is érték a Microsoftot, hogy esetlegesen ez a módszer megakadályozná más operációs rendszerek (pl. Linux) telepítését az adott gépre. Sajnos az ARM-architektúrájú processzorokhoz készített Windows RT-ben ezt a beállítást nem lehet megváltoztatni.

Kimaradt elemek

A Windows Media Player mostantól, a szükséges kodekek hiánya miatt, önmagában nem tud DVD-t lejátszani. A probléma orvosolható másik lejátszószoftver feltelepítésével, esetleg a rendszerből ugyancsak kikerült Windows Media Center külön megvásárlásával. Ugyancsak kikerült az árnyékmásolat-készítési és fájlhelyreállítási funkció, mert azok helyét egy új szisztéma vette át.

Rendszerigény

PC

A Windows 8 Enterprise minimális gépigénye
Architektúra IA-32 (32-bit) x86-64 (64-bit)
Processzor 1 GHz (PAE, NX, és SSE2-támogatással)[3]
Memória (RAM) 1 GB 2 GB
Videokártya DirectX 9 támogatásra képes kártya, legalább WDDM 1.0 vezérlő támogatással
Szabad hely 20 GB

A Windows 8 rendszerigénye nem sokkal nagyobb, mint a Windows 7-é.[4] Windows Store-alkalmazások futtatásához 1024x768-as felbontás a minimálisan megkövetelt, egyebekben 1366x768 az oldalsávok használatához.[5] Ahhoz, hogy egy számítógép megkapja a Windows 8-ra hitelesítés minősítését, készenléti módból legfeljebb 2 másodperc alatt fel kell állnia a rendszernek.[6]

A Windows 8 képes futni Hyper-V, VMware Workstation 8.0.2, VirtualBox 4.1.8, Parallels Workstation 6.0, Parallels Desktop 4.0, és XenDesktop 5.5 emulátor-szoftverek mellett. Azonban nem működik vele együtt a Microsoft Virtual PC, Windows Virtual PC, Microsoft Virtual Server és a VMware Workstation 7.x vagy korábbi verziók.[7]

Táblagépek és egyebek

Hardveres követelmények[8]
Grafikus kártya DirectX 10 videokártya, legalább WDDM 1.2 vezérlővel
Szabad hely 10GB
Gombok 'Bekapcsolás', 'Forgatás-zár', 'Windows-gomb', 'Hangerő fel', 'Hangerő le'
Kijelző Legalább 5 ponton érzékeny, minimum 1366x768 felbontású érintőképernyő, 32 bites színmélységgel.
Kamera Minimum 720p (HD)
Fényérzékelő 1–30.000 lux-érzékeny, 5–60.000-es dinamikatartománnyal
Accelerométer Háromirányú, legalább 50 Hz frissítéssel
USB 2.0 Legalább egy port
Csatlakozás Wi-Fi és Bluetooth 4.0
Egyéb Hangszóró, mikrofon, magnetométer, és giroszkóp. Opcionálisan GPS.

Források

  1. http://androbit.org/news.php?readmore=2990
  2. http://www.itworld.com/data-centerservers/300901/how-replace-missing-start-button-windows-8
  3. PAE/NX/SSE2 Support Requirement Guide for Windows 8. (Hozzáférés: 2012. június 4.)
  4. Download Windows 8 Enterprise Evaluation. Microsoft.com. Microsoft. (Hozzáférés: 2012. augusztus 15.)
  5. Optimizing for both landscape and portrait. Microsoft. (Hozzáférés: 2012. február 24.)
  6. Windows 8 Secrets: PC and Device Requirements Within Windows. Withinwindows.com, 2012. január 16. (Hozzáférés: 2012. április 22.)
  7. Virtual Machines compatible with Windows 8 Consumer Preview. (Hozzáférés: 2012. március 1.)
  8. Windows 8 Hardware Certification Requirements. Msdn.microsoft.com. (Hozzáférés: 2012. április 22.)

Külső hivatkozások