„Marvin Gaye” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
aposztrófok javítása, kisebb módosítások
a (aposztrófok javítása, kisebb módosítások)
|halál helye = [[Los Angeles]], [[Kalifornia]]
|aktív = 1960-1984
|híres dal = ''I Heard It Through the Grapevine'', ''Sexual Healing'', ''Let'sLet’s Get It On''
|műfajok = [[soul]], [[R&B]], [[jazz]], [[funk]], [[pszichedelikus soul]]
|együttes =
'''Marvin Pentz Gay''' ([[Washington (főváros)|Washington]], [[1939]]. [[április 2.]] – [[Los Angeles]], [[1984]]. [[április 1.]]) amerikai [[énekes]], dalszerző, [[ütőhangszeres]]. Az [[1960-as évek]]ben nagyban hozzájárult a Motown-hangzás kialakításához, először mint ütőhangszeres, majd mint énekes. A 60-as években is több siker dal fűződik a nevéhez, mint például az [[I Heard It Through the Grapevine]], vagy korábbról a ''Hitch Hike'', a ''How Sweet It Is (To Be Loved By You)'', és a [[Proud and Joy]]. Gyakran emlegetik a ''Motown- és a [[soul]] hercegének.''
 
Az [[1970-es évek]]ben főleg [[koncept album]]okat készített, mint a [[What'sWhat’s Going On]] és a [[Let'sLet’s Get It On]].
 
Az [[1980-as évek]]ben utolsó nagy áttörését a ''Sexual Healing'' című dal hozta, ami [[Grammy-díj]]at hozott számára.
A 60-as években Marvin híres volt romantikus rhythm and blues duettjeiről. Leghíresebb partnere [[Tammi Terrell]] volt, de ott volt a sorban még [[Mary Wells]] és [[Diana Ross]] is. Tammi-val nagyon meghitt kapcsolatot ápoltak, ám a pletykák ellenére, csak barátok voltak.
 
Tammi Terrell-lel közösen leghíresebb daluk az [[Ain'tAin’t No Mountain High Enough]] volt, 1968-ban, de ugyanebben az évben adta ki az [[I Heard It Through the Grapevine]]-t, ami a mai napig egyik legsikeresebb dala.
 
Tammi-val közös karrierjük 1970-ben ért véget, amikor Terrell feladta küzdelmét az agydaganattal, és elhunyt. Marvin ebben az időszakában nagy depresszióba esett, megesküdött, hogy soha többet nem [[duett]]ezik női előadóval, és sokáig mellőzte a színpadot.
 
=== 1970-es évek, ''What'sWhat’s Going On'' ===
 
Gyászában, magányosan dolgozott következő albumán, ami a modern zene egyik legmeghatározóbb anyaga lett. Ez volt a ''[[What’s Going On|<nowiki>]]''What's Going On''</nowiki>]] című koncept album. Dalai a korszak égető kérdéseit feszegette, mint a [[rasszizmus]], a [[korrupció]], és a [[vietnámi háború]]. Szövegei nagyban alapulnak bátyja levelein, aki akkor tért haza [[Vietnám]]ból. Az album végleg ledöntötte a fehér és fekete zene közötti különbséget, stíluselemei a [[funk]], a [[jazz]] és a [[soul]] hatásaira tesz utalást. Meglepő, Berry Gordy először nem akarta kiadni az albumot, ami aztán a [[Rolling Stone magazin]] [[Minden idők 500 legjobb albuma (Rolling Stone magazin)|Minden idők 500 legjobb albuma]] listáján a 6. lett.
 
=== Későbbi sikerek ===
Ezután apja öt év felfüggesztett börtönbüntetést kapott, mert a bíróság úgy ítélte meg, fia kiprovokálta viselkedését. Maradék életét egy [[Inglewood]]-i intézetben élte le.
 
Marvin [[posztumusz]] kapta meg a [[Grammy-életműdíjatéletműdíj]]at, a [[Rhythm and Blues Music Hall of Fame]] és a [[Rock and Roll Hall of Fame]] tagságát. Letagadhatatlanul otthagyta lenyomatát a [[soul]]-ban, a [[kortárs R&B]]-ben, a [[neo soul]]-ban, és még sok más műfajban.
 
== Források ==

Navigációs menü