Marvin Gaye

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Marvin Gaye
Marvin Gaye 1973-ban
Marvin Gaye 1973-ban
Életrajzi adatok
Születési név Marvin Pentz Gaye Jr.
Becenév Marvin
Álnév Marvin Gaye
Született 1939. április 2.
Washington, Washington
Elhunyt 1984. április 1. (44 évesen)
Los Angeles, Kalifornia
Sírhely Glendale
Házastársa
  • Anna Gordy Gaye (1963–1977)
  • Denise Gordy
Gyermekei Nona Gaye
Szülei Alberta Gay
Marvin Gay Sr.
Iskolái
  • William Syphax School
  • Randall Junior High School
  • Spingarn High School
  • Cardozo Education Campus
Pályafutás
Műfajok soul, R&B, jazz, funk, pszichedelikus soul
Aktív évek 1960-1984
Híres dal I Heard It Through the Grapevine, Sexual Healing, Let’s Get It On
Hangszer zongora, ütőhangszerek
Hang tenor
Díjak
  • Grammy Lifetime Achievement Award (1996)
  • csillag a Hollywoodi Hírességek Sétányán
Tevékenység énekes, zeneszerző
Kiadók Motown Records, Columbia Records
IPI-névazonosító 00066982531

Marvin Gaye weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Marvin Gaye témájú médiaállományokat.

Marvin Pentz Gay (Washington, 1939. április 2.Los Angeles, 1984. április 1.) amerikai énekes, dalszerző, ütőhangszeres. Az 1960-as években nagyban hozzájárult a Motown-hangzás kialakításához, először mint ütőhangszeres, majd mint énekes. A 60-as években is több siker dal fűződik a nevéhez, mint például az I Heard It Through the Grapevine, vagy korábbról a Hitch Hike, a How Sweet It Is (To Be Loved By You), és a Proud and Joy. Gyakran emlegetik a Motown és a soul hercegének.

Az 1970-es években főleg koncept albumokat készített, mint a What’s Going On és a Let’s Get It On.

Az 1980-as években utolsó nagy áttörését a Sexual Healing című dal hozta, ami Grammy-díjat hozott számára.

1984. április 1-jén halt meg, saját apja lőtte le. Posztumusz kapta meg a Grammy-életműdíjat, valamint szintén posztumusz bekerült a Rhythm and Blues Music Hall of Fame-be, és a Rock and Roll Hall of Fame-be.

Gyermekkora[szerkesztés]

Marvin Gaye tehetsége már gyermekkorában megmutatkozott, gyakran lépett fel a helyi templomban, ahol apja lelkipásztor volt.

Apja, Marvin Gay Sr. az Isten Háza nevű szekta tagja volt, valamint alkoholista, rendkívül agresszív ember, aki gyakran verte feleségét és gyermekeit. A gyerekek közül Marvin kapta a legtöbb verést, mivel nem volt hajlandó engedelmeskedni apja zsarnokságainak. Emiatt gyakran ki is tették őt az utcára.

Karrierje[szerkesztés]

Korai karrier[szerkesztés]

Középiskolás éveiben ismerkedett meg a rhythm and blues-zal, csatlakozott a The Moonglows nevű doo-wop együtteshez, ami nem ért el komolyabb sikereket, a Wyatt Earp című dalok sem tudott feltörni a slágerlisták élére.

Rendkívüli érzéke volt a zongorához és az ütőhangszerekhez, és hatalmas, oktávokat átívelő énekhangja volt. 1961-ben Detroitban leszerződött Berry Gory Jr. legendás kiadójához, a Motown Records-hoz.

Motown Records[szerkesztés]

Marvin Gaye 1965-ben

Gaye először csak mint session-zenész szerepelt a Motown csapatában. Dobolt többek között Smokey Robinson-nak, a fiatal Stevie Wonder-nek, a Martha and the Vandellas-nak, a Marvelettes-nek, és a Supremes-nek is.

1962-ben készíthette el első szóló-kislemezét, a Hitch Hike-ot, amely felkerült az amerikai Top 40-es listára.

A Motown-nál feleségül vette Berry Gordy Jr. nővérét, Anna Gordy-t, bár évek múlva elváltak.

A 60-as években Marvin híres volt romantikus rhythm and blues duettjeiről. Leghíresebb partnere Tammi Terrell volt, de ott volt a sorban még Mary Wells és Diana Ross is. Tammi-val nagyon meghitt kapcsolatot ápoltak, ám a pletykák ellenére, csak barátok voltak.

Tammi Terrell-lel közösen leghíresebb daluk az Ain’t No Mountain High Enough volt, 1968-ban, de ugyanebben az évben adta ki az I Heard It Through the Grapevine-t, ami a mai napig egyik legsikeresebb dala.

Tammi-val közös karrierjük 1970-ben ért véget, amikor Terrell feladta küzdelmét az agydaganattal, és elhunyt. Marvin ebben az időszakában nagy depresszióba esett, megesküdött, hogy soha többet nem duettezik női előadóval, és sokáig mellőzte a színpadot.

1970-es évek, What’s Going On[szerkesztés]

Gyászában, magányosan dolgozott következő albumán, ami a modern zene egyik legmeghatározóbb anyaga lett. Ez volt a What’s Going On című koncept album. Dalai a korszak égető kérdéseit feszegette, mint a rasszizmus, a korrupció, és a vietnámi háború. Szövegei nagyban alapulnak bátyja levelein, aki akkor tért haza Vietnámból. Az album végleg ledöntötte a fehér és fekete zene közötti különbséget, stíluselemei a funk, a jazz és a soul hatásaira tesz utalást. Meglepő, Berry Gordy először nem akarta kiadni az albumot, ami aztán a Rolling Stone magazin Minden idők 500 legjobb albuma listáján a 6. lett.

Későbbi sikerek[szerkesztés]

Az 1970-es évek közepére csillaga leáldozni látszott, a Motown olyan ifjú tehetségeknek adott szárnybontogatási lehetőségeket, mint Michael Jackson.

Ekkoriban meggyűlt a gondja a drogokkal, főleg a kokainnal, illetve az adóval, amit nem fizetett. 1978-as Here My Dear albuma elsőtől utolsó daláig Annához fűződő viszonyáról szólt, akitől akkorra már elvált.

1979-ben Hawaii-in adott koncertet, ahonnan nem akart visszamenni Amerikába, mert félt, hogy a hatóság azonnal leülteti adókerülés miatt, ha a kontinensre lép.

Ekkoriban összeveszett Berry Gordy-val, és átigazolt a Columbia Records-höz. Ennél a kiadónál jelent meg a Grammy-díjas Midnight Love, rajta a híres Sexual Healing című dallal. Ez volt Marvin utolsó nagy sikere.

1983-ban Gaye énekelhette el az amerikai himnuszt, a Star Spangled Banner-t, az NBA All Star Game-en. Ekkoriban már rendezte a viszonyát Gordy-val. Szintén föllépett a Motown 25 éves jubileumi ünnepségén, a Motown: Yesterday, Today, Forever-ön. Ez, és egy májusi fellépés a Soul Train-ben voltak Gaye utolsó tévés fellépései.

Halála[szerkesztés]

Marvint sosem szerette apja, és ez az érzés kölcsönös volt. Az, hogy Marvin híres volt, egyre több pénzt keresett, és kezdte ő ellátni a családeltartó szerepet, apjának valóságos sértés volt.

Gaye igen komoly depresszióval küzdött, öngyilkos akart lenni, de képtelen volt megtenni, így belecsalta apját abba a helyzetbe, amit végig kívánt.

Marvin a szüleivel élt, de mindennapos volt a veszekedés apa-fia között, s egy veszekedés alkalmával egy pisztolyt nyomott apja kezébe, mondván, tegye meg, ha akarja.

Gaye ekkor egyfolytában szobájában ült, pornót nézett és irdatlan mennyiségű kokaint szívott, miközben a ház előtt a rajongók skandálták nevét.

Egy későbbi veszekedés során Marvin annyira provokálta apját, hogy amikor bement a szobájába, ő utána ment, előrántotta a pisztolyt, amit fia előtte adott neki, és kétszer meglőtte. Fia azonnal holtan rogyott a földre.

Ezután apja öt év felfüggesztett börtönbüntetést kapott, mert a bíróság úgy ítélte meg, fia kiprovokálta viselkedését. Maradék életét egy Inglewood-i intézetben élte le.

Marvin posztumusz kapta meg a Grammy-életműdíjat, a Rhythm and Blues Music Hall of Fame és a Rock and Roll Hall of Fame tagságát. Letagadhatatlanul otthagyta lenyomatát a soul-ban, a kortárs R&B-ben, a neo soul-ban, és még sok más műfajban.

Források[szerkesztés]