Soós Angéla

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Soós Angéla
Életrajzi adatok
Született1929. szeptember 20.
Marosvásárhely
Elhunyt2015. november 29.[1] (86 évesen)
Szatmárnémeti
Pályafutása
IskoláiMarosvásárhelyi Művészeti Egyetem
Aktív évek19532006
Híres szerepeiIlma (Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde);
Bianca (Shakespeare: A makrancos hölgy);
Klütaimnésztra (Euripidész: Elektra);
Matilde (Pirandello: IV. Henrik);
Concetta (Scarpetta: Rongy és címer);
Édes (Fejes E.–Presser G.: Jó estét nyár, jó estét szerelem);
(Tennessee Williams: Beszélj mint az eső, hadd hallgassalak)
Díjai
További díjakA Harag György Társulat örökös tagja
A Wikimédia Commons tartalmaz Soós Angéla témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Soós Angéla (Marosvásárhely, 1929. szeptember 20.Szatmárnémeti, 2015. november 29.) erdélyi magyar színésznő, előadóművésznő, a Harag György Társulat és a Szatmárnémeti Északi Színház alapító tagja.

Életpálya[szerkesztés]

Egy 2006-os plakáton
Vándor Andrással (plakátrészlet)

1929-ben született, neves vásárhelyi család sarjaként. Édesapja, Soós József hét éven át (19451952) a város polgármestere volt. Szakmai tanulmányait Kolozsváron, a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben végezte, 1953-ban szerzett színész diplomát. Tagja volt a Nagybányán, Harag György vezetésével magyar társulatot alapító fiatal színészgárdának. 1956-ban, a társulattal együtt Szatmárnémetibe költözött, itt folytatta színészi pályafutását (az Északi Színháznak is alapítói közé tartozik). A Magyar színházművészeti lexikon jellemzése szerint Lírai és karakterszerepeket egyaránt játszott. Legnagyobb sikereit a népi figurák, a kacér tenyeres-talpas teremtések megelevenítésével érte el.[2]

Pályája során több mint száz szerepet játszott, főként Nagybánya és Szatmárnémeti színpadain. 1986-ban nyugdíjazták, ezt követően szerepeket sem kap. 1986 és 2010 között mindössze egyszer lépett színpadra, Tennessee Williams Beszélj mint az eső, hadd hallgassalak című kétszemélyes drámájában, az alapító-társ Vándor András partnereként (rendező: Bessenyei István).

Színészi pályája mellett jelentős előadóművészi tevékenysége is. Pályakezdése óta a társulat legjobb versmondói közé tartozott, nevét a társulatnak írott levelében Tessitori Nóra (korábbi beszédtechnika-tanáruk) is kiemeli. Számos jelentős irodalmi összeállítás és pódiumműsor fűződik a nevéhez, nyugdíjazása óta szinte állandó zsűritagja Erdély, és főként Szatmár megye különböző szavalóversenyeinek.

Érdemei elismeréséül 2010-ben a Harag György Társulat vezetése és a művészeti tanács a társulat örökös tagjává avatta. Ugyanekkor kapott örökös tagságot Csiky András, Elekes Emma és Krasznai Paula. Post mortem örökös taggá avatták a társulat valamennyi elhunyt alapítóját is. Az okleveleket a társulat évadzáró gáláján, ünnepélyes keretek között nyújtotta át az alapítóknak Keresztes Attila művészeti igazgató. Művészi munkája mellett a rendszerváltozást követően rövid időre közéleti szerepet is vállalt: a Független Magyar Párt tiszteletbeli elnöke volt.

Magánélete[szerkesztés]

Elvált, Csiky Andrással való házasságából egy lánya született.

Szerepei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. erdely.ma. [2015. december 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. december 1.)
  2. http://mek.niif.hu/02100/02139/html/sz23/268.html

Források[szerkesztés]