Sajtburger

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sajtburger
A McDonald’s sajtburgere
A McDonald’s sajtburgere
Nemzet, ország USA
Alapanyagokhúspogácsa, hamburgerzsömle, szeletelt sajt, zöldségek
Fűszerekketchup, mustár
Ismertebb receptekSajtburger házilag
A Wikimédia Commons tartalmaz Sajtburger témájú médiaállományokat.
A „Jucy-lucy”

A sajtburger egy szelet sajtot is tartalmazó hamburger. Nem ritka, hogy nagyobb sajtburgerek több mint egy sajtszelettel bírnak, ezeket gyakorta nevezik dupla vagy tripla sajtburgernek, a sajton kívül húspogácsából is ennek megfelelő számúval van dúsítva. Néha a sajtszeleten kívül vagy helyett olvasztott, illetve reszelt sajtot is szoktak beletenni.

A szó eredete[szerkesztés]

A sajtburger az angol Cheeseburger (sajt + hamburger szavak összeolvasztása) tükörfordítása.

A termék története[szerkesztés]

Az első sajtburgert Lionel Sternberger sütötte 1924-ben, a kaliforniai Pasadenában. Amikor Sternberger 1964-ben meghalt, a Time február 7-i számában az alábbi sorokat közölte:

„…16 éves éhes korában [Steinberger] kísérleti jelleggel a sercegő hamburgerbe dobott egy sajtszeletet, mialatt apja szendvicsboltjában segített be Pasadenában, s így feltalálta a Cheeseburgert…”

Másfelé többen is maguknak vélték tudni a sajtburger kiötlését. A Kentucky állambeli Louisville Kaelin's Restaurantja állítása szerint ők találták fel az ételt 1934-ben. A következő évben a „CHEESEBURGER” szót védjegyet a Coloradóban, Denverben található Humpty Dumpty Drive-In tulajdonosának, Louis Ballastnak a javára lajstromozták.

A sajtburger a legtöbb esetben számos más összetevőt is tartalmaz a sajton és a húson kívül, ez lehet paradicsom, fejes saláta, hagyma, húsosszalonna, mustár, ketchup, majonéz vagy más egyéb. Az úgynevezett „jucy lucy” olyan sajtburger, melyben a sajtot a húspogácsába helyezik, s addig sütik, míg meg nem olvad benne. Ez a változat a minnesotai Minneapolisból származik.

Lásd még[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]