Sailor Szensi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Sailor harcos, vagyis Sailor Senshi (セーラー戦士 Sērā Senshi ) a Sailor Moon japán manga és anime sorozat tipikus hősnője. A név a Sailor fuku-nak nevezett japánban rendszeresített iskolai egyenruhából származik, a senshi szó pedig harcost, vagy katonát jelent. Az angol és japán szavak keverése a sorozatok írójának, Naoko Takeuchi-nak ötlete volt. A Sailor Solder kifejezést szintén mindkét nyelven használják, és a meséből készült színpadi musicalekben is megjelenik. Az élőszereplős tv-sorozatban azonban a „Guardian”, vagyis Őrző kifejezést használják. Az anime DIC Entertainment által készített szinkronja főként a „Sailor Scout” szóval illeti a hősnőket.

A Sailor harcosok jellegzetes magical girl hősök, akiknek vagy egy civil életük általában, mint iskolás lány, és egy (vagy több) mágikus alteregójuk. Minden Senshi birtokol egy eszközt, amivel képes felvenni ezt a kivételes alakját. Ezek az erők egy Sailor Kristálynak nevezett tárgyból származnak, amit mindegyik magában rejt. Naoko Takeuchi eredeti szándéka szerint csak lányok lehetnek Sailor harcosok,[1] habár legalább egy férfi rendelkezik hasonló Sailor Kristállyal. Ő Mamoru Chiba, aki a föld védelmezője és a mangában különleges pszichikus adottságokkal rendelkezik.

A legikonikusabb harcos Sailor Moon, ő vezeti a Földet, és ha szükséges a galaxist védő elsődleges csoportot a fenyegető erőkkel szemben. Hivatalosan tíz ember van a csapatban, ő maga, Sailor Chibi Moon, és még nyolc a Naprendszer bolygóiról elnevezett Sailor harcos.

A Sailor csapat[szerkesztés]

A harcosok saját magukat gyakran osztják alcsoportokra, ami az életkorukra, a polgári foglalkozásukra és a harcosként végzett elsődleges kötelességeikre alapozva rendszerezi őket. A történeten belül általánosságban elég tisztán kirajzolódik kik mely kisebb csapat tagjai, kik hajlanak arra, hogy külön dolgozzanak, de névleg ritkán említik őket valódi külön együttesként.

A Belső harcosok[szerkesztés]

A Guradian Senshikként is emlegetett Belső hacosok (Inner Senshi), az a négy lány, aki Sailor Moon legközelebbi védelmezői és nevüket a Naprendszer négy belső bolygójáról nyerték (kivéve a Föld). Ők Merkúr, Vénusz, Mars és Jupiter. Sailor Moon vezetésével alakítanak egy sentai-t (5 szuperhősból álló csoportot) és ők a sorozat elsődleges szereplői.

A Külső harcosok[szerkesztés]

A Külső harcosok Saturnusz, Uranusz, Neptunusz és Plútó. A Silver Millennium, vagyis Ezüst Ezredév korában ők voltak a Naprendszer őrzői, akik a más rendszerekből érkező idegen támadások elhárítására felügyeltek, kivéve Szaturnuszt, aki önmagában hordozza a rombolás erejét. A mangában a háttértörténetük bonyolultabb; mindig az egyik Külső harcos kötelessége volt, hogy megakadályozza Sailor Saturn születését, de mikor összegyűltek, hogy tanúi legyenek a Hold Királyságának pusztulásakor óvatlanok voltak. Az animében mind a négy újjászületett a Földön.

A Külső harcosok mind bájosak, érett viselkedésűek polgári alakjukban és a Belső harcosok csodálják őket. Nagyon elkötelezettetek és sokszor kegyetlenek az áldozataikkal és ellenfeleikkel. Senshi-ként fagyosak és tartózkodóak, jobban szeretnek a Belső Harcosok kizárásával tevékenykedni, bár Plutó és Szaturnusz nyitott feléjük.

Minden Külső harcos egy különleges fegyvert használ: Uranus, Neptune és Plutó birtokosai a Három Talizmánnak, Saturn eszköze a Csend Lándzsája, amivel egész világokat képes megsemmisíteni. A Külső harcosok a legerősebbek a Naprendszerünkben Sailor Uranus fizikailag a legfelkészültebb, Sailor Neptune a tükrével speciális látomások kivetítésére képes, Plútó képes megállítani az időt, Sailor Saturn pedig a legpusztítóbb hatalmakat birtokolja, amik csak léteznek.

Egyenruhák és erőszintek[szerkesztés]

A Sailor harcosok népszerű egyenruhája a japánban rendszeresített iskolai egyenruha (matrózruha) után készült.

Eredetileg minden Sailor harcosnak saját külön, egyedi ruhája és felszerelése lett volna, amik csak bizonyos alapelemekben osztozott a többiekével, de ezt elvetették, csupán Sailor Venus ruházatán figyelhető meg ennek a tervezési fázisnak az emléke, mikor a hősnő „Sailor V” kódnéven álarcos igazságosztóként tevékenykedik.

A kosztümök elfogadott formája egységes lett, csupán a kiegészítők (csatok, ékszerek, kesztyűk, cipők és csizmák) egyediek, valamint a ruházat színe. Mikor egy Sailor harcos egy szinttel feljebb lép a saját erején belül a kosztümje is megváltozik kissé, hogy visszatükrözze a haladást. Sailor Moon ruhája sok szempontból kivétel, de mégis megkülönböztethetünk három alapvető fázist, amin áthaladnak.

  • Az eredeti alakjaik. Egyéni változatosságok fedezhetők fel a kiegészítőkben, mint pl Sailor Mars fülbevalói, vagy Sailor Neptune nyaklánca. A Külső harcosok matrózgallérján nincs csík.
  • A „Super” alak. A vállvédő külső rétege átlátszó lesz. A lányok nyakát díszítő pántra egy csillag kerül, a brossuk szív alakú lesz. A mangában megváltozik a kesztyűk hossza. A szoknyát hátul díszítő masni szalagjai hosszúak lesznek.
  • Eternal („örök”) alak. Mikor Sailor Moon felveszi ezt a formát, szárnyakat nyer és elveszíti a fejdíszét. A szoknyája háromrétegű lesz. A kesztyűje hossza megnő, a ruhája válla lekerekített „puffos” hatású lesz, a csizmája fehér, arany szegéllyel.

Változatok[szerkesztés]

A történet előrehaladásával végül felfedezik, hogy léteznek hasonló harcosok a galaxison kívül is. A mangában az első ilyen típusú szereplők a Sailor Quartet, akit gyakran emlegetnek Asteroid Senshiként. Ők Sailor Chibi Moon jövőbeli védelmezői. Azt hiszik róluk, hogy 30.ik századig mély álomban szenderegnek, míg az úrnőjükre várnak, de aztán a Dead Moon Circus szolgáltatásaiba kényszerítik őket.

Az ötödik jelentős történetben sokat foglalkoznak a Sailor Háborúkkal (Sailor Wars). A mangában Sailor Moon minden előző ellenségét ennek a galaktikus háborúnak egyik szereplőiként festik le, míg a végső gonosz Chaos. Chaos elsődleges szolgája Sailor Galaxia, aki valaha a legerősebb harcos volt és a galaxis nagy reménysége. Azonban abban az erőfeszítésében, hogy legyőzze Chaost a megszállottja lesz és elbukik. Elkezdi megtámadni a világokat és starsheed-eket gyűjteni, ez egyfajta „kristály” amikkel minden ember rendelkezik, de csak a Sailor harcosoké különleges. Mire elér, a földhöz már rengeteg katonája van, akik korábban Sailor harcosok voltak, de a szolgálatában gonosszá lettek. (A mangában a Sailor Animamates-ek olyan harcosok voltak, akik megölték a bolygóik valódi Senshi-jeit abban a reményben, hogy majd Galaxiától jutalmat nyernek.)

Mindazon világok közül, akik elszenvedték Galaxia támadását csak egy produkált túlélőket, akik szembeszálltak vele. Ez a kitalált világ volt Kinmoku, a legismertebb „idegen” Senshi-k a Sailor Starlights otthona. A trió azért érkezik a Földre, hogy megmentse a saját hercegnőjét Kakyuu-t, akiről szintén hiszik, hogy megmenekült. A bolygónkon férfiaknak álcázzák magukat, a mangában egyszerű átöltözéssel, az animében fizikailag is férfivá változnak. Ez a „nemváltó” ötletet nem hagyta jóvá Naoko Takeuchi írónő, akit gyakran sokkoltak az anime változtatásai.[2] A mangában Kakyuu hercegnő, Serenity-hez hasonlóan, maga is Sailor harcos.

A három idegen harcos ruhája teljesen más mint a már megismert lányoké. A szoknya helyett fényes fekete forrónadrágot hordanak, sötét magassarkú combközépig érő csizmával és apró melltartószerű toppal, amit diszes bross fog össze elől. A lebegő galléron kívül semmi nem emlékeztet a matrózegyenruhára.

Mind az animében, mind a mangában megjelenik egy nagyon kicsi lány ChibiChibi, aki Sailor ChibiChibi- vé változik, és különböző módokon segít a lányoknak. Az animében ő Sailor Galaxia tiszta starsheed-je, ami elszeparálva nem fertőződött meg Chaos-tól. A mangában ő Sailor Cosmos, a jövőbeli Sailor Moon végső formája.

A Parallel Sailor Moon-nak nevezett humoros képregényben szintén jelennek meg új harcosok, ahogy a Sailor Moon musical-ekben is, mint például Sailor Astarte és mások.

Rajongói alkotások[szerkesztés]

A Sailor harcosok jól felépített fogalma sok lehetőséget rejt és számos rajongót megihletett. Így születik rengeteg sokszor igen alaposan kidolgozott fanfiction, amiben a lelkes hívek kibővítik az eredeti történeteket és szereplőket.

Források[szerkesztés]

  1. McCarter, Charles. Public Interview with Takeuchi Naoko (Q & A Interview). EX:CLUSIVE. www.ex.org. Hozzáférés ideje: 2006-11-30. [1] Archiválva 2009. február 21-i dátummal a Wayback Machine-ben
  2. Naoko Takeuchi, BSSM Original Picture Collection Vol. V Manga Style!. Hozzáférés ideje: 2006-09-06. [2] Archiválva 2003. december 21-i dátummal a Wayback Machine-ben