Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2017-2-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Anastacia Sydneyben (2015)
Anastacia Sydneyben (2015)

Anastacia (sz. Anastacia Lyn Newkirk, Chicago, 1968. szeptember 17.) amerikai popénekesnő, dalszerző és zenei producer. Az 1980-as évek elején kezdett el táncolni; 1985-től 1992-ig az MTV The Club nevű műsorában volt az állandó tánckar tagja. Később számos zenész és énekes stúdióalbumán vokálozott, illetve háttértáncosként tűnt fel videoklipekben. 1999-ben vált ismertté az I’m Outta Love című szerzeményével. A 2000 nyarán megjelent Not That Kind elnevezésű stúdióalbumából ötmillió kelt el szerte a világon, később négyszeres platinalemezzé vált. Karrierje kezdetén olyan legendás zenészek és előadóművészek ismerték el tehetségét, mint Michael Jackson, Elton John, Luciano Pavarotti vagy Mariah Carey. 2016-ig hat nagylemezt, két válogatás- és egy koncertalbumot adott ki, közel 85 millió lemezt adott el világszerte. Főleg Európában, Ausztráliában, Új-Zélandon, Ázsiában, Dél-Amerikában, Dél-Afrikában és Óceániában kedvelik.

2003-ban és 2013-ban egy daganatos megbetegedéssel, a mellrákkal szállt szembe, és mindkétszer győzelmet aratott a betegség felett. Több mint egy évtizede működtet egy mellrák elleni alapítványt, a The Anastacia Fundot, emellett több hasonló szervezetet támogat. Időnként jótékonysági árveréseket indít: a fellépéseken, díjátadókon viselt ruháit és személyes tárgyait eladja, a bevételeket pedig különböző egyesületeknek adományozza. Ilyen például a The Breast Cancer Research Foundation, ami egy mellrákot kutató alapítvány, és amelynek rendszeresen ad pénzt. 2009. szeptember 6-án, budapesti koncertje előtt egy mellrák elleni kampányban is részt vett: az Egészség Hídja Összefogás Egyesület felvilágosító munkáját segítette. Esedékes jótékonysági árverésének teljes bevételét is ez az egyesület kapta meg. 2015. szeptember 17-e óta a Hear the World alapítvány, 2015 novembere óta pedig a Global Gift Foundation nevű jótékonysági nonprofit szervezet nagykövete. Előbbi a halláskárosult, hátrányos helyzetű embereket, utóbbi a rászoruló gyermekeket, nőket és családokat támogatja. 2016. szeptember 25-én a Cancer Research UK nevű rákkutató és jótékonysági szervezettel társult azért, hogy segítse az alapítvány életmentő rákkutatásait.

Anastacia több különböző zenei műfajban is énekel. Első és második korongján R&B, funk, dance-pop, és soul stílusú dalok hallhatók. Harmadik lemeze rockosabb, dinamikusabb, negyedik stúdióalbuma pedig lágyabb, és ismét előtérbe kerül az R&B és a dance-pop. 2014-es nagylemezén, a Resurrectionön újra színre lép a sprock-stílus. Fekete hangszínét gyakran hasonlítják Tina Turneréhez és Aretha Franklinéhez. Arra a kérdésre, hogy mi az a három szó, amivel a leginkább le tudná írni önmagát, hangjára utalva így felelt: „Hangos, hangosabb, és leghangosabb!” Beceneve is erre utal: „The little lady with the big voice”, vagyis „A nagyhangú kis hölgy”