Ugrás a tartalomhoz

Emlőrák

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Emlőrák

BNO-10C50
OMIM114480
DiseasesDB1598
MedlinePlus000913
A Wikimédia Commons tartalmaz Emlőrák témájú médiaállományokat.
Rózsaszín szalag a jelképe a mellrákban megbetegedő nőkkel való szolidaritásnak
Mammográfiás vizsgálat

Az emlőrák vagy mellrák az emlő sejtjeiből kiinduló, nőket és férfiakat egyaránt érintő daganatos megbetegedés.[1] Leggyakrabban az emlő mirigyszövetéből, illetve a tejutak falát bélelő hámszövetből kiinduló rosszindulatú daganat. A tüdőrák után a második leggyakoribb rákos megbetegedés a világon (az összes rákos eset 10,4%-a, mindkét nemet beleértve),[2] és az ötödik leggyakoribb rákhoz köthető halálok.[3] Csak a nőket vizsgálva azonban az emlőrák magasan a leggyakoribb rákfajta, előfordulásában és a halálos esetek arányában egyaránt.[3] 2005-ben 502 000-en haltak meg emlőrákban a világon (ez a rákos halálesetek 7%-a, az összes haláleset csaknem 1%-a).[3] Az emlőrákos esetek száma az 1970-es évek óta jelentősen emelkedett, amit részben a nyugati civilizáció modern életvitelének a számlájára írnak.[4][5]

Az emlőrák előfordulási aránya sokkal magasabb nyugaton (Európában és Észak-Amerikában) mint a Harmadik világ országaiban. Az észak-amerikai nőknél figyelték meg az emlőrák legmagasabb előfordulási arányát.[6] Az USA-ban a nők között az emlőrák a leggyakoribb daganatos megbetegedés, és a második leggyakoribb rákhoz köthető halálozási ok (a tüdőrák után).[6] Az amerikai nőknek életük során 1:8 (12,5%) esélyük van arra, hogy invazív (szövetekbe behatoló) emlőrákjuk lesz, és 1:35 (3%) esélyük arra, hogy emlőrákban fognak meghalni.[6]

Európában a rosszindulatú megbetegedések – ezek között az emlőrák is – túlélési esélye tekintetében Magyarország a legrosszabbak közé tartozik. A mellrák a posztmenopauza állapotában lévő nőknél népbetegségi szintre emelkedett az utóbbi időben. Az Országos Onkológiai Intézet felmérése szerint hazánkban élete során minden tizedik nő személyesen is megtapasztalja az emlőrákot. Ennek ellenére a nők többségének nincsen a birtokában elegendő információ a rákos betegségekkel kapcsolatban.

Mivel az emlő férfiakban és nőkben ugyanazokból a szövetekből épül fel, az emlőrák férfiakban is kialakulhat.[7][8] Férfiaknál a mellrák gyakorisága századakkora, mint a nőknél, de a rákos esetek túlélési esélye statisztikailag megegyezik a nőknél és a férfiaknál.[9]

A korai emlőrák

[szerkesztés]

Korai emlőrák esetében a rákos megbetegedés még nem terjed túl az emlőn, illetve az azonos oldali nyirokcsomókon. Épp ezért a korai emlőrák még műthető stádiumban van.

Az áttétes emlőrák

[szerkesztés]

Erről akkor beszélünk, ha – a késői felismerés miatt – a sejtek már eljutottak a távolabbi szervekbe, és ott megtapadva újabb daganatos csomókat, áttéteket képeztek.

Az emlőrák kialakulásának kockázatát növelő tényezők [10]

[szerkesztés]

Vannak bizonyos rizikófaktorok, amelyek megléte esetén nagyobb valószínűséggel alakulhat ki az emlőrák;

 • egyenesági közeli rokonoknál már előfordult emlőrák, petefészekrák (génmutációk)
 • korai menstruáció (12 éves kor előtt), késői menopauza (55 éves kor felett)
 • denz emlő
 • gyermektelen nők
 • 30 éves kor felett születik az első gyermek
 • elhízás, mozgásszegény életmód
 • magas zsírtartalmú étrend, túlzott alkoholfogyasztás
 • ösztrogéntartalmú gyógyszerek (hormonpótló kezelés, fogamzásgátló tabletták)

Az emlőrák diagnosztikája

[szerkesztés]

Elsőként meg kell említeni a rendszeres szűrés fontosságát, hiszen így az emlőrákok többsége még korai stádiumban felismerhető. Ez magában foglalja, mind az emlők ún. önvizsgálatát, mind a mammográfiás vizsgálatot.

Elváltozás esetén finomtű-cytologiát, vagy core-biopsziát (vastagtűs biopsziát) végeznek, melyet szövettani vizsgálatnak vetnek alá. Az emlőráknak több megjelenési formája van, lehetnek enyhébb és rosszabb prognózisúak is. Ezek felismerése szövettani vizsgálattal és speciális – immunhisztokémiai, molekuláris biológiai – módszerekkel történik.

Az emlőrák kezelése

[szerkesztés]

Műtét

[szerkesztés]

Sugárkezelés

[szerkesztés]

Kemoterápia

[szerkesztés]
 • AC: adriamycin, cyclophosphamide
 • CAF: cyclophosphamide, adriamycin, 5-fluorouracil
 • CEF: cyclophosphamide, epirubicin, 5-fluorouracil
 • CMF: cyclophosphamide, methothrexate, 5-fluorouracil
 • EC: epirubicin, cyclophosphamide
 • FAC: 5-fluorouracil, adriamycin, cyclophosphamide
 • FEC: 5-fluorouracil, epirubicin, cyclophosphamide
 • GCSF: granulocyte colony stimulaty factor
 • TAC: docetaxel, 5-fluorouracilhttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC359433/figure/fb1-29/

Adjuváns kezelés

[szerkesztés]
 • hormonkészítmények,
 • „hormongátlók” (pl. Tamoxifen, Raloxifene, Aromatase Inhibitorok);[11][12] Bebizonyosodott, hogy a tamoxifen (szelektív ösztrogén receptor modulátor) öt éven át tartó napi alkalmazása 50%-kal csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát az arra fogékony nők esetében. [[13]]
 • petefészek-eltávolítás a saját oestrogen-hormon termelésének megszüntetésére;
 • HER-2 pozitív esetben:[14] trastuzumab (HERCEPTIN), ami egy speciális monoklonális antitest;[15] https://web.archive.org/web/20121224064614/http://www.webio.hu/huon/2006/50/4/0293/0293a.pdf
 • a kóros érnövekedést gátló kezelés: pl.: bevacizumab (AVASTIN);[16] stb.

Megelőzés

[szerkesztés]

Az emlőrákok túlnyomó többsége nem megelőzhető, de a kialakulás kockázata csökkenthető, az általánosan ismert egészséges életmóddal.[17] A megelőzhető kategóriába az a kevés emlőrák tartozhat, ahol a nő igazoltan magas kockázatú genetikai érintett (BRCA1, BRCA2), és előzetes mastectomiát, emlő eltávolítást végeznek, még a betegség kialakulása előtt.

Az emlőrák, illetve megelőző állapotai az önvizsgálatnak és a mára lehetővé vált szűrésnek köszönhetően a jól illetve a korán felfedezhető elváltozások közé tartoznak. Tegyen meg mindent a korai felfedezés érdekében:

 1. Vizsgáltassa ki menstruációt rendellenességeit. Nem a hormonok a veszélyesek, hanem a hormonális egyensúly hiánya, mely megmutatkozhat vérzési rendellenességekben is.
 2. 20 éves kortól havonta végezze el az emlő önvizsgálatát!
 3. Évente járjon el rákszűrő vizsgálatra!
 4. A legkisebb gyanú esetén is forduljon szakorvoshoz!
 5. Amennyiben családjában előfordult emlőrák, fokozottan figyeljen az önvizsgálatra és a rendszeres szakorvosi vizsgálatra (30 és 45 éves kor között 3 évente ajánlott mammográfiás vizsgálat)!
 6. Amennyiben családjában nem fordult elő emlőrák, 40 éves korától évente vegyen részt mammográfiás szűrésen!

Alternatív kezelése

[szerkesztés]

Nincs "alternatív" kezelési mód. Kiegészítő kezelések lehetségesek, amelyek a mellékhatások csökkentését és/vagy a rehabilitációt szolgálják. (Pl. speciális torna emlőműtötteknek, nyiroködéma kezelés, pszichoterápia).

Jegyzetek

[szerkesztés]
 1. American Cancer Society: What Is Breast Cancer?, 2007. September 26,. [2008. január 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. február 3.)
 2. World Health Organization International Agency for Research on Cancer: World Cancer Report, 2003. June. [2008. február 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. február 3.)
 3. a b c World Health Organization: Fact sheet No. 297: Cancer, 2006. February. (Hozzáférés: 2007. április 26.)
 4. Laurance, Jeremy. „Breast cancer cases rise 80% since Seventies”, The Independent, 2006. szeptember 29.. [2006. október 21-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2006. október 9.) 
 5. Breast Cancer: Statistics on Incidence, Survival, and Screening. Imaginis Corporation, 2006 (Hozzáférés: 2006. október 9.)
 6. a b c American Cancer Society: What Are the Key Statistics for Breast Cancer?, 2007. September 13,. [2008. január 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. február 3.)
 7. Male Breast Cancer Treatment – National Cancer Institute. National Cancer Institute, 2006 (Hozzáférés: 2006. október 16.)
 8. Breast Cancer in Men: Cancer Research UK. Cancer Research UK, 2007 [2008. december 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. november 6.)
 9. American Cancer Society: What Are the Key Statistics About Breast Cancer in Men?, 2007. September 27,. [2008. január 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. február 3.)
 10. https://egeszseghid.hu/a-mellrakrol-altalaban/
 11. [1]
 12. http://www.asco.org/ASCOv2/Practice+%26+Guidelines/Guidelines/Clinical+Practice+Guidelines/Breast+Cancer/American+Society+of+Clinical+Oncology+Clinical+Practice+Guideline+Update+on+the+Use+of+Pharmacologic+Interventions+Including+Tamoxifen%2C+Raloxifene%2C+and+Aromatase+Inhibition+for+Breast+Cancer+Risk+Reduction[halott link]
 13. [R%C3%A1k_%28betegs%C3%A9g%29|https://hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%A1k_%28betegs%C3%A9g%29]
 14. http://www.cancer.gov/dictionary/?CdrID=44945
 15. http://www.cancer.gov/dictionary/?CdrID=45439
 16. http://www.cancer.gov/dictionary/?CdrID=46115
 17. https://rakgyogyitas.hu/emlorak200/

További információk

[szerkesztés]