Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2017-15-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A 72-es troli Budapesten, az Arany János utcánál
A 72-es troli Budapesten,
az Arany János utcánál

Az Ikarus 280T az Ikarus 280-as autóbusz alapján készített trolibusz. A karosszériákat az Ikarus Karosszéria- és Járműgyár gyártotta, elektromos berendezéseit különféle cégek tervezték. Kezdetben még a selejtezett ZiU trolik elektronikáját használták fel, végül a legtöbb új troli a Ganz Villamossági Művekben (GVM) kifejlesztett berendezéssel készült.

Az első példány 1976-ban még ZiU–5-ösök berendezéseivel jelent meg Budapest utcáin. Ezt 77 további darab követte 1978-ig; közülük három különbözött a többitől, kísérleti megfontolásokból például önjáró üzemet is teszteltek. Magyarországon Szeged és Debrecen is beszerzett Ikarus trolikat. Szegedre került négy, korábban vásárokon járt bemutató darab és különféle prototípusok, majd hat darab Obus elektronikás sorozattroli is. Debrecen egy prototípust szerzett be; ezt további négy, szintén Obus elektronikás jármű követte.

A típus iránt külföldről is érdeklődtek. A legnagyobb vásárló Bulgária lett, ahol Szófiába 1985-től 1989-ig 151 GVM-berendezésű trolit exportáltunk, további négy Vratsza városába került. Ezzel egy időben az NDK egy 150 trolit rendelt az egyik GVM-troli lipcsei bemutató útja után. Politikai változások miatt közülük csak 55-öt szállítottak le. Ezek négy városban álltak forgalomba, az utolsót 2000-ben selejtezték.

Az Ikarus legnagyobb vásárlója, a Szovjetunió trolikat nem vásárolt, de néhány prototípus Moszkvában futott próbaköröket. Ezek adták az alapján fejlesztették ki saját, autóbuszokból átépített trolibuszaikat, amelyeket SZVARZ-Ikarus néven állítottak forgalomba. Autóbuszokból átépített trolik Lengyelországban és Észak-Koreában futottak, ezeket mind helyben gyártották Ikarus karosszériákkal. GVM-trolik Észtország fővárosában, Tallinnban, illetve Temesváron is közlekedtek, ezeket Németországból vásárolták használtan. Prototípus trolibuszok több nyugati országban jártak próbakörökön, többek között Franciaországban, Ausztriában és Svájcban, sőt, a tengeren túl is bemutatkoztak: az egyik járművet Mexikóban és az Egyesült Államok néhány városában tesztelték.