Rick és Morty

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Rick és Morty
(Rick and Morty)
Rick and Morty.svg
Műfaj

Alkotó
 • Dan Harmon
 • Justin Roiland
Hang
 • Justin Roiland
 • Chris Parnell
 • Spencer Grammer
 • Sarah Chalke
Zeneszerző Ryan Elder

Ország  Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Évadok 5
Epizódok41 (epizódlista)
Gyártás
Vezető producer
 • Dan Harmon
 • Justin Roiland
 • James A. Fino (1-2. évad)
 • Joe Russo II (1-2. évad)
Producer
 • J. Michael Mendel
 • Kenny Micka
Részenkénti játékidő 22 perc
Gyártó
 • Justin Roiland's Solo Vanity Card Productions
 • Harmonious Claptrap
 • Starburns Industries (1-2. évad)
 • Williams Street
Forgalmazó Warner Bros. Television Distribution
Sugárzás
Eredeti adó Adult Swim
Eredeti sugárzás kezdete2013. december 2.
Első magyar adó
Magyar sugárzás kezdete2017. december 1.
Státusz fut
Korhatár Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Rick és Morty témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Rick és Morty (eredeti cím: Rick and Morty) 2013-tól futó, felnőtteknek szóló amerikai televíziós 3D-s számítógépes animációs sci-fi-témájú szituációs komédia.

Alkotói Justin Roiland és Dan Harmon, a zeneszerzője Ryan Elder. A tévéfilmsorozat a Justin Roiland's Solo Vanity Card Productions, Harmonious Claptrap, Starburns Industries és Williams Street gyártásában készült, a Warner Bros. Television Distribution forgalmazásában jelent meg. Főszereplői az őrült alkoholista tudós Rick Sanchez, és unokája, a kalandokba folyton belecsöppenő Morty. 2020-ig négy évad készült el.

Az Egyesült Államokban 2013. december 2-ától sugározza az Adult Swim csatorna. Magyarországon először 2017. december 1-én mutatta be a Comedy Central.[1] 2021-től az HBO digitális platformján folytatódik tovább.[2]

Ismertető[szerkesztés]

A sorozat főszereplői a Smith-család tagjai: a szülők (Jerry és Beth) és a gyerekeik (Summer és Morty). Velük él egy háztartásban Beth apja, Rick is. Rick egy habókos alkoholista tudós, aki nincs túl jó véleménnyel a hagyományos társadalmi konvenciókról, úgy mint az iskola, a szerelem, a házasság, és a család. Különféle alternatív dimenziókban folytatott kalandozásaira magával viszi 14 éves unokáját, Mortyt, a kedves, de félénk fiút, aki naivitásával és erős erkölcsi érzékével teljes egészében ellentéte Rick machiavellisztikus egójának. Morty 17 éves nővére, Summer, az átlagos tinédzserek mindennapi problémáival szembesül, és néha ő is a párossal tart. A gyerekek anyja, Beth a család összetartó ereje, aki lószív-sebészként dolgozik. Férje Jerry, akivel házasságuk nem tökéletes - a férfi elég egyszerű ember, és nem nagyon szívleli Ricket.

Mivel a főszereplők sokat utaznak az univerzumok között, bizonyos univerzumokban található megfelelőik viselkedése eltérő lehet. Az "igazi" Rick a C-137-es dimenzióból származik, a többiekre azonban ez nem feltétlenül igaz: miután az első évad egyik epizódjában Rick egy vírussal szerencsétlen módon mutánssá változtatja a Föld összes lakóját, ő és Morty egy másik dimenzióba költöznek.

A család Seattle egyik külvárosában él, a cselekmény pedig gyakorlatilag végtelen számú dimenzióban és helyen.

A sorozat filozófiája[szerkesztés]

A Rick és Morty-t úgy jellemezték, mint "a nihilizmus tudományának felszínét körülölelő fingpoénok véget nem érő armadája".[forrás?] A sorozat az emberi létezésnek az univerzum méretéhez viszonyított jelentéktelenségével foglalkozik, tapasztalható Isteni jelenlét nélkül. A sorozat készítői próbálják azt közvetíteni, hogy csak úgy találhatjuk meg a létezés értelmét és élhetünk szebb életet, ha az emberi kapcsolatainkra összpontosítunk a megválaszolhatatlan kérdések helyett. Morty képviseli a közönséget, mivel "többnyire készen áll reagálni Rick elvetemült gondolkodásmódjára". A karaktert átformálják az igazságok, amelyeket a nagyapjával folytatott többdimenziós kalandjai során fedez fel. Mindazonáltal ahelyett, hogy depresszióba süllyedne miattuk, Morty elfogadja ezeket olyan igazságokként, amelyektől még jobban képes értékelni saját életét.

Mindenki élete céltalan, senki sem tartozik sehová, mindenki meg fog halni. Gyere, nézzünk TV-t.

- Morty Smith a "TV dráma" című epizódban

A sorozat létrejötte[szerkesztés]

A sorozatot Justin Roiland és Dan Harmon találták ki. A sorozat alapjául szolgáló, Roiland által készített rövidfilmet Dan Harmon egy fesztiválon látta, ahol megtetszett neki a humora és a stílusa. Harmont 2012-ben kirúgták a Community-ből, ekkor kereste meg őt az Adult Swim csatorna azzal az ajánlattal, hogy csináljon nekik egy rajzfilmsorozatot. A készítők ekkor álltak össze.[3]

Epizódok[szerkesztés]

Évad Epizódok Eredeti sugárzás Eredeti adó Magyar sugárzás Magyar adó
Évadpremier Évadfinálé Évadpremier Évadfinálé
1. 11 2013. december 2. 2014. április 14. Adult Swim 2003 logo.svg 2017. december 2. 2017. december 18. Comedy Central 2018.svg
2. 10 2015. július 26. 2015. október 4. 2018. január 3.[4] 2018. január 16.
3. 10 2017. április 1. 2017. október 1. 2018. február 5.[5] 2018. február 16.
4. 10 2019. november 10 2020. május 31. 2021. június 21.[6] HBOGO.svg
5. 10[7] 2021. június 20.[8] 2021. szeptember 5. 2021. október 6.
6. 10 2022. szeptember 4. 2022. szeptember 5. HBO Max Logo.svg


Szereplők[szerkesztés]

 • Rick Sanchez (Justin Roiland, magyar hangja Háda János) Beth Smith apja és Morty nagyapja. Zseniális tudós, aki a dimenziók közt tud utazni. Ezekre az utazásokra magával viszi az unokáját, Morty-t. Viselkedése illetlen, szemlátomást alkoholista, beszéde közben gyakran böfög, és általában a cselekedetei önös érdekekből fakadnak. A különböző dimenziókban más-más, alternatív Rickek léteznek. A sorozat főszereplője a c-137 dimenzió Rickje. A különböző Rickek létrehoztak egy szövetséget önmaguk védelmére, aminek a vezetője a "Rickek tanácsa", ami a "Rickek fellegvárában" székel. A Tanácsnak az "igazi" Rick nem tagja, és megveti az alteregóinak e szervezetét. Minden Rick közül ő a 3. leggonoszabb, mégis akármilyen felelősségtudat nélkül is cselekszik, az unokáját mindig megmenti a bajból - még ha nem is ismeri ezt el.
 • Mortimer "Morty" Smith, Sr. (Justin Roiland, magyar hangja Baráth István) Rick unokája, 14 éves kamaszfiú. 14 éves fiúként kifejezetten érdeklődik a másik nem iránt - szexuálisan is. A Harry Herpson Középiskolába jár, és nagyon vonzódik a csinos Jessica-hoz, aki az osztálytársa. Jessica barátja egy "menő" srác, aki ezt rendszerint érezteti is Mortyval. Morty nagyapjához képest kevésbé intelligens, de a szíve a helyén van, és a végsőkig kitart mellette. Kettejük viszonya a Vissza a jövőbe filmtrilógia Dokijához és Martyjához hasonlít.
 • Beth Smith (született: Sanchez) (Sarah Chalke, magyar hangja Zakariás Éva) Rick lánya, Summer és Morty anyja, Jerry felesége. Foglalkozása lószív-sebész. Mielőtt megismerte a férjét, még embereket akart műteni, de aztán teherbe esett, ezért le kellett tennie álmáról. Apjával szemben sokkal elfogadóbb, mint a férje. A férjével sok konfliktusuk van, amire több rész is épít - egy időben majdnem el is válnak.
 • Jerry Smith (Chris Parnell, magyar hangja Seder Gábor) Beth férje, Summer és Morty apja. Nem igazán kedveli Ricket és a befolyását a családra, amit nem rejt véka alá. Férjként és emberként sem tökéletes: a házasságában is kudarcot kudarcra halmoz, ahogy a munkájában is szerencsétlen. A kalandok során gyakran kerül olyan helyzetbe, amikor látszólag ő van a középpontban, mint pozitív hős, ám ez rendszerint nem tart sokáig.
 • Summer Smith (Spencer Grammer, magyar hangja Pekár Adrienn) 17 éves lány, Morty nővére, anyja Beth, apja Jerry, nagyapja Rick. Együtt jár Mortyval a Harry Herpson Középiskolába. Több alkalommal elkíséri Morty-t és Ricket az útjukra. Szeretné ő is megkapni a nagyapja figyelmét, ahogy Morty.

Mellékszereplők[szerkesztés]

 • Jessica (Kari Wahlgren, magyar hangja Hermann Lilla) Morty osztályába jár, a fiú pedig halálosan szerelmes belé, de ő a legtöbbször még csak észre sem veszi őt. Amikor viszont igen, akkor általában kedves és egyenes vele.
 • Punci igazgató (Phil Hendrie, magyar hangja Varga T. József): Morty iskolájának igazgatója, akiből gyakran gúnyt űznek a neve miatt, noha azt ő is szereti kihangsúlyozni.
 • Mr. Goldenfold (Brandon Johnson, magyar hangja Bolla Róbert): Morty matektanára, aki nagyon komolyan veszi a munkáját. A felszín alatt számos elnyomott tulajdonsága van, mint a beteges szexuális fantáziák vagy a koprofágia.
 • Madárember (Dan Harmon, magyar hangja Varga Gábor): Rick legjobb barátja, egyfajta interdimenzionális szuperhős. Korábban a Galaktikus Föderáció ellen harcolt, de a második évad végén menyasszonya, Tammy megöli őt, aki mindvégig a Föderáció ügynöke volt. A harmadik évad elején látható, ahogy Tammy újjáépíti, mint Főnixszemély.

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront az Active stúdió készítette.[9][10]

Magyar szöveg: Torma Péter (1. évad), Blahut Viktor (2-5. évad)

Hangmérnök és vágó: Másik Zoltán

Gyártásvezető: Somogyi Tímea (1-3. évad), Kristóf Katalin (4-5. évad)

Szinkronrendező: Kemendi Balázs (1-3. évad), Földi Tamás (4-5. évad)

Produkciós vezető: Földi Tamás (1-3. évad)

Magyar hangok[9][10]

Főcím: Korbuly Péter (1-3. évad), Megyeri János (4-5. évad)

További magyar hangok: Albert Péter, Bartók László, Bárány Virág, Bogdán Gergő, Bor László, Czupi Áron, Csúz Lívia, Faragó András, Fehérvári Márton, Földi Tamás, Gazdik Katalin, Hám Bertalan, Illésy Éva, Kis-Kovács Luca, Kocsis Mariann, Koncz-Kiss Anikó, Kossuth Gábor, Lipcsey Borbála, Molnár Levente, Németh Attila István, Orosz Gergely, Pupos Tímea, Rádai Boglárka, Réti Szilvia, Solecki Janka, Sörös Miklós, Szabó Andor, Szrna Krisztián

Érdekességek[szerkesztés]

 • A Simpson család egyik couch gagjében megjelenik Rick és Morty, abban a változatban Rick hangját Berzsenyi Zoltán adta, míg Morty hangja már akkor is Baráth István volt.
 • A 2. évad 3. részében Dan Harmon másik sorozatának, a Community-nek ("Balfékek") a szereplői tűnnek fel egy pillanatra egy tévében.[11]
 • A sorozatban többször elhelyeztek az Alex Hirsch által készített Rejtélyek városkája szereplőire utaló jeleket.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Exkluzív: Rick és Morty hamarosan a Comedy Centralon (hu-HU nyelven). Gyerek-Világ. (Hozzáférés: 2017. október 22.)
 2. https://24.hu/kultura/2021/04/26/rick-es-morty-rajzfilm-sorozat-hbo-go/
 3. http://genjutsu.hu/article/kalandok-a-multiverzumban-rick-and-morty-kritika
 4. Már tudjuk mikor folytatódik a Rick és Morty hazai vetítése. Gyerek-Világ. (Hozzáférés: 2017. november 23.)
 5. Jön a Rick és Morty 3. évada is!. Gyerek-Világ. (Hozzáférés: 2018. január 14.)
 6. BREAKING: Az HBO GO-ra költözik Rick és Morty, és van más jó hír is! (magyar nyelven). IGN Hungary, 2021. április 26. (Hozzáférés: 2021. április 27.)
 7. When is Rick and Morty season 5 released? When the next episodes will drop on Netflix (angol nyelven). Radio Times. (Hozzáférés: 2021. április 27.)
 8. https://twitter.com/adultswim/status/1376897094443802629 (magyar nyelven). Twitter. (Hozzáférés: 2021. április 27.)
 9. a b A Rick és Morty magyar hangjai. Mentrum (2017. okt. 24.) (Hozzáférés: 2017. okt. 29.)
 10. a b Rick és Morty 4. évad – ACTIVE STUDIO (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2021. június 23.)
 11. http://www.sorozatjunkie.hu/tag/rick-and-morty/

További információk[szerkesztés]