Rhamphosuchus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Rhamphosuchus
Evolúciós időszak: 5 Ma
miocénpliocén határa
Rajz az állatról
Rajz az állatról
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Alország: Valódi szövetes állatok (Eumetazoa)
Alországág: Kétoldali szimmetriájúak (Bilateria)
Főtörzs: Újszájúak (Deuterostomia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Rend: Krokodilok (Crocodilia)
Család: Krokodilfélék (Crocodylidae)?/ Gaviálfélék (Gavialidae)?
Alcsalád: Tomistominae
Kälin, 1955
Nem: Rhamphosuchus
Lydekker 1886[1][2]
Faj: R. crassidens
Tudományos név
Rhamphosuchus crassidens
Falconer & Cautley, 1840
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Rhamphosuchus témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Rhamphosuchus témájú kategóriát.

A Rhamphosuchus crassidens a hüllők (Reptilia) osztályának a krokodilok (Crocodilia) rendjébe és a Tomistominae alcsaládjába tartozó fosszilis faj.

Tudnivalók[szerkesztés]

A Rhamphosuchus crassidens állkapcsa

A Rhamphosuchus („csőr krokodil”) a Szunda-krokodil (Tomistoma schlegelii) hatalmas testű kihalt rokona. A Rhamphosuchus a mai indiai szubkontinensen élt, maradványai Indiában és Pakisztánban kerültek elő. A leletek kora nagyjából 5 millió év, ami a miocén és pliocén korok határának felel meg.[2]

Az állat csak hiányos csontvázakból ismert. A maradványok nagy része fogak és koponyák, de a paleontológusok feltételezik, hogy az egyik legnagyobb valaha létező krokodil volt, ha nem a legnagyobb. Hosszát 15–18 méteresre becsülték,[3] de a legújabb vizsgálatok szerint a Rhamphosuchus hossza, ennél kisebb volt, csak 8–11 méter lehetett.[4] Egy másik krokodil, a Purussaurus, amely ugyanabban a korban élt, de Brazíliában és Peruban, körülbelül ugyan akkora volt, mint a Rhamphosuchus. A Purussaurusnak is hiányosak a maradványai; körülbelül 12 méter hosszú lehetett. Csak négy krokodil közelíthette meg e két faj méretét: a Deinosuchus, amely a késő kréta korszakban élt, a Sarcosuchus, amely a kora kréta korszakban élt, a miocén kori Gryposuchus és a fura Mourasuchus, amely egyidőben és ugyanazon a helyen élt, mint a Purussaurus. Mind a négy faj hossza 10–12 méter között lehetett. A Rhamphosuchus nagy teste miatt valószínű, hogy egyéb állatokkal is táplálkozott, nemcsak halakkal.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Paleobiology Database
  2. ^ a b Natural History
  3. Heilprin, Angelo. The Geographical and Geological Distribution of Animals: The International Science Series Vol. 57. Ayer Publishing (1974) 
  4. ^ a b Head, J. J. (2001). „Systematics and body size of the gigantic, enigmatic crocodyloid Rhamphosuchus crassidens, and the faunal history of Siwalik Group (Miocene) crocodylians”. Journal of Vertebrate Paleontology 21 (Supplement to No. 3), 59A. o.  

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Rhamphosuchus című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.