Phönix D.I

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Phönix D.II szócikkből átirányítva)
Phönix D.I
Stephan Wollemann fregatthadnagy Phönix D.I-es repülőgépével a pólai flottabázison
Stephan Wollemann fregatthadnagy Phönix D.I-es repülőgépével a pólai flottabázison

Funkcióvadászrepülőgép
GyártóPhönix Flugzeugwerke
TervezőLeopold Kirste
RendszeresítőkOsztrák–Magyar Monarchia, Svédország

Személyzet1 fő
TípusváltozatokD.II, D.IIa, D.III
Szolgálatba állítás1917
Szolgálatból kivonva1933
Hajtómű
MotorHiero hathengeres, soros, vízhűtéses motor
Teljesítmény172 kW (230 Le) kW
Fegyverzet
Beépített fegyverzet2 db Schwarzlose MG M.07/12 géppuska
A Wikimédia Commons tartalmaz Phönix D.I témájú médiaállományokat.

A Phönix D.I osztrák gyártmányú vadászrepülőgép volt az első világháború idején.

Története[szerkesztés]

1916-ban az osztrák Phönix Flugzeugwerke német licenc alapján elkezdte gyártani a Hansa-Brandenburg D.I vadászgépet és ennek a típusnak az alapján szinte azonnal elkezdték kifejleszteni saját modelljüket, a Phönix D.I-et. A munkát dr. Leopold Kirste vezette. A francia Nieuport-gépek mintájára megnövelték a felső szárny és csökkentették az alsó méretét. A jellegzetes csillag alakú szárnymerevítő helyett egy egyszerűbb, V alakú merevítőt építettek be, megnövelték a függőleges vezérsíkot és a pilóta jobb kilátása érdekében magasabbra tették az ülést. Az új repülőt erősebb, 200 lóerős Hiero motor hajtotta és az addigi egy géppuska helyett két Schwarzlose-géppuskával szerelték fel, amelyeket a motor két oldalához erősítettek. A légcsavaron keresztül történő tüzelést megengedő szinkronizációs szerkezet gyártása lassan zajlott, előfordult, hogy ötven gép is várt a felfegyverzésre. A D.I három szériában készült (31, 55 és 34 db), amelyeknek azonosak voltak a paramétereik, csak a motor gyártója volt más.

A fronton való kipróbálás után gyorsabbnak és jobban emelkedőnek bizonyult, mint a Császári és Királyi Légierő által általánosan használt német Albatros D.III, de nem érte el az antant új vadászgépeinek teljesítményét. A gyár kifejlesztett egy új változatot, a D.II-t, amely 50 kg-mal könnyebb volt ugyan, de szerkezeti gyengeségek léptek fel, előfordult a motortartó bak és a szárnyak törése; emiatt ebből a szériából csak 48 db készült. A javított, D.IIa változat már 230 lóerős motort kapott, bár a szerkezeti gyengeség továbbra is fennállt. Ebből is 48 darabot gyártottak.

Az utolsó típusváltozat a Phönix D.III volt, amelyben a fordulékonyság javítására az alsó szárnyakat is csűrőlapátokkal látták el és a géppuskákat közelebb helyezték el a pilótához, aki így elérhette azokat és megpróbálhatta megjavítani ha beragadtak. Ebből 61 darab készült el, de a frontra nem jutottak el a parancsnoksággal való elszámolási vita miatt.

A háború után, 1920-ban húsz D.III-ast Svédország vásárolt meg. Mivel a 230 lóerős motorokat ekkor már nem gyártották, 200 lóerőset kaptak, így néhol D.II-ként hivatkoznak rájuk. 1925-ben a svédek a veszteségek pótlására újabb 10 darabot rendeltek, majd 1933-ban végképp kivonták a szolgálatból.

Műszaki paraméterei[szerkesztés]

Phönix D.III a svéd légierő múzeumában

A repülőgép törzse és szárnya favázas volt; a törzset rétegelt falemezzel, a szárnyakat vászonnal borították.

  • személyzet: 1 fő
  • szárnyfesztávolság: 9,8 m (felső), 9 m (alsó)
  • szárnyfelület: 25 m²
  • törzshossz: 6,75 m
  • magasság:2,65 m
  • üres súly: 660 kg
  • felszállósúly: 950 kg
  • maximális sebesség: 185 km/h
  • emelkedés: 3 perc alatt 1000 méterre
  • hajtómű: 1 db 230 lóerős hathengeres, soros, vízhűtéses Hiero motor
  • fegyverzet: 2 db 8 mm-es 1907/12M Schwarzlose géppuska

Rendszeresítő országok[szerkesztés]

Források[szerkesztés]