Pasztircsák Polina

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Pasztircsák Polina
Életrajzi adatok
Született 1982
Budapest
Pályafutás
Műfajok operaénekes
Aktív évek 2007–
Hang szoprán
Tevékenység énekművész (szoprán)

Pasztircsák Polina weboldala

Pasztircsák Polina (Budapest, 1982 –) magyar énekművész (szoprán).

Életpályája[szerkesztés]

19 évesen kezdett éneket tanulni Budapesten, tanára Bikfalvy Júlia volt. További zenei tanulmányokat folytatott Olaszországban, ahol öt évig járt Mirella Freni “Centro Universale del Belcanto” iskolájába. Ezután, 2010-ben diplomázott a ferrarai Girolamo Frescobaldi Konzervatóriumban.

Operaszínpadon 2007-ben debütált, Lorenzo Ferrero Le Piccole Storie című kortárs operájának női főszerepében. A következő évadban Modenában nagy sikerrel játszotta Micaela szerepét. Később énekelte Partenopet a karlsruhei Handel Fesztiválon, Woglindét a Genfi Nagyszínház Wagner Ring produkciójában. Rendszeres vendégművésze a Magyar Állami Operának, 2014-ben Desdemonaként, Micaelaként és az új Selmeczi-opera, a Spiritiszták egyik főszerepében[1] láthatta a hazai közönség, de volt már Mimi és Violetta is.

Nemzetközi karrierje a 2009-es Genfi Nemzetközi Énekverseny megnyerése után kezdődött meg igazán. Azóta vendégszerepel Európa operaházaiban és koncerttermeiben.

Koncertszólistaként előadta Sosztakovics 14. szimfóniáját a Svájci Olasz Rádió Zenekarával, Gabriel Fauré Requiemét a Genfi Nagyszínházban, Beethoven Missa Solemnisét a hamburgi Laeiszhalle-ban. Énekelte Berlioz Nyári éjszakák dalciklusát a Varsói Szimfonikusokkal, Mozart koncertáriákat a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, Beethoven Egmontját a Szentpétervári Filharmóniával és Nyikolaj Alekszejevvel, Beethoven IX. szimfóniáját a Concerto Budapesttel és Keller Andrással. A gstaadi Menuhin Fesztiválon Mozart áriákat énekelt Sabine Meyer klarinétossal, a Bázeli Kamarazenekarral és Andreas Spering karmesterrel. Szerepelt az NDR Rádiófilharmóniában Eivind Gullberg Jensennel. A Budapest Fesztivál Zenekarral Mozart koncertáriákat énekelt, a kölni WDR Szimfonikus Zenekarral pedig a “Kálmán!” operett gálán szerepelt. A svájci Orchestre de le Suisse Romande-dal és Jaap van Zweedennel Strauss Négy utolsó énekét adta elő.

Dalestjei voltak a Francia Rádióban, a Marburgi és Zürichi Konzertvereinben Richard Strauss, Debussy, Bartók, Kodály, Dohnányi és Liszt dalaival Jan Philip Schulze zongorás kíséretében, akivel 2010 óta dolgozik együtt. Dalesteket adott továbbá Borisz Kuznyecovval és a Zemlinsky Quartettel a svájci Davosi Fesztiválon, valamint Füzi Nóra zongoristával a Bartók Rádióban és a Zsidó Nyári Fesztiválon. Rendszeres vendégművésze a Takács-Nagy Gábor által vezetett svájci Bellerive Fesztiválnak, Fülei Balázs és Christian Hadland zongoristák kíséretében.

Diszkográfia[szerkesztés]

CD

Díjai, kitüntetései[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. opera.hu Spiritiszták (Spiritisti)Selmeczi Gy. (hozzáférés: 2014. május. 15.)
  2. Music from Amazon.com Polina Pasztircsak (hozzáférés: 2014. május. 15.)
  3. EMMI Sajtó- és Kommunikációs Főosztály: Állami kitüntetéseket adott át Balog Zoltán, kormany.hu - 2016. március 11.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]