Péter Rózsa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Péter Rózsa
RozsaPeter.jpg
Született Politzer Rózsa
1905. február 17.
Budapest
Elhunyt 1977. február 17. (72 évesen)
Budapest
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
Foglalkozása matematikus
Iskolái Eötvös Loránd Tudományegyetem
Kitüntetései Kossuth-díj (1951)
Állami Díj (1970)
Sírhely Farkasréti temető
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Péter Rózsa témájú médiaállományokat.

Péter Rózsa, Politzer Rózsa (Budapest, 1905. február 17. – Budapest, 1977. február 17.) magyar matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja (1973).

Életpályája[szerkesztés]

1927-ben a Budapesti Tudományegyetemen matematika-fizika szakos oklevelet szerzett. Kétévi állástalanság után polgári iskolában kezdett tanítani. 1939-től a háború végéig zsidó származása miatt nem taníthatott, elbocsátották, majd gettóba zárták. 1947 és 1955 között (a főiskola megszüntetéséig) a Budapesti Tanárképző Főiskola Matematika Tanszékének megszervezője és vezetője volt; 1955 és 1975 között pedig az ELTE professzora volt. A matematikai tudományok doktora (1952). A Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja (1973).

Évfolyamtársa, élethossziglani barátja, Kalmár László hívta fel figyelmét a parciálisan rekurzív függvényekre, amelyek alapvető szerepet játszottak Gödel nem-teljességi tételének bizonyításában. Így kezdett el rekurzióelmélettel, többek között a primitív rekurzív függvények elméletével foglalkozni. Rekurzív függvényekről ő írta az első monográfiát. A szakirodalom ma is az ő egyszerűsített változatában használja G. Sudan (1927) és W. Ackermann (1928) példáját rekurzív, de nem primitív rekurzív függvényre (Ackermann-függvény).

Jelentős oktatói munkássága is volt, ami felölelt 20 év középiskolai tanítást, főiskolai oktatást, tankönyvírást, egyetemi oktatást is: ő vezette be a halmazelmélet és logika oktatását az ELTE-n. Rendkívül gondosan készült óráira, célja a matematika tanítványok általi felfedezése volt.

Számos ismeretterjesztő írása is gyönyörűen megírt, gondos munka. Benedek Marcellhez írott leveleiből alakult ki Játék a végtelennel című könyve, amelynek célja az volt, hogy a matematika gondolatvilágát, nagy felfedezéseit közel hozza a bölcsész értelmiségiekhez. A könyv hatalmas sikert aratott, számos nyelvre lefordították, angol kiadása folyamatosan kapható. Stílusán látszik a nagy irodalmi kultúra (fiatalon gondolkodott a magyar szak felvételén is), az új fogalmak bevezetésével kapcsolatos óvatosság, érződik, hogy hosszas meditációk után csiszolta tökéletesre mondatait.

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Könyvei[szerkesztés]

  • Rekursive Funktionen. Akadémiai Kiadó, Budapest, 1951. 206 pp.
  • Rekursive Funktionen in der Komputer-Theorie. Akadémiai Kiadó, Budapest, 1976.

Ismeretterjesztő munkái[szerkesztés]

  • Játék a végtelennel, Matematika kívülállóknak. Dante Könyvkiadó, Budapest, 1945. További kiadások: Bibliotheca, 1957, Gondolat, 1963, Tankönyvkiadó, 1969, 1974. Typotex, 1999, 2004.
  • R. Péter: Playing with Infinity: Mathematics for Everyman. Translated by Z. P. Dienes, Simon and Schuster, 1962; Dover Books edition, 1977.
  • A számok világa. (Új Nevelés Könyvtára) Budapest. 1948.
  • Matematika a gimnázium I. és II. osztálya számára, I., II., Budapest, 1949, 1950.(Gallai Tiborral)

Emlékezete[szerkesztés]

Sírja Budapesten található, a Farkasréti temető Urnaházában a 4-es számú urnafülke.

További információk[szerkesztés]

Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Péter Rózsa témában.