Pátkai-víztározó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pátkai-víztározó
Ország(ok) Magyarország
HelyFejér megye
Elsődleges forrásokCsászár-víz, Rovákja-patak
Elsődleges lefolyásokCsászár-víz
Felszíni terület1.3-3.7 km2
Víztérfogat0,0008 - 0,00785 km3
TelepülésekPátka
A Wikimédia Commons tartalmaz Pátkai-víztározó témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Pátkai-víztározó Magyarország egyik legnagyobb mesterséges tava. Területe vízállástól függően 130-312 hektár, vizét a Pátka község mellett folyó Császár-víz és a falun átfolyó Rovákja-patak táplálja. Az elmúlt évek aszályos időjárása illetve a Velencei-tó alacsony vízállása miatt a Pátkai-víztározót a minimális üzemeltetési vízszint körül üzemeltetik.

Történelem[szerkesztés]

A Pátkai-víztározó római gátja

A Pátkai víztározó helyén mintegy 2000–4000 évvel ezelőtt természetes tó volt, melynek vizét a pátkai völgytágulatban már a római korban is a Császárvíz-patak duzzasztásával pótolták. Az első tározót a Galerius császár korában zajló vízrendezési munkálatok keretében, a 4. század elején alakították ki. A rómaiak által épített gát a mai napig látható, melyet a helyiek és a szakirodalom Kőrakásként említenek.

A tó duzzasztása a további évszázadokban is fennmaradt, folyt benne haltenyésztés, időszakonként vízimalom is működött.

Török idők alatt a tórendszernek hadászati jelentősége is volt, miután a környék vizeinek kiárasztásával Székesfehérvár körül jelentős mocsári védelmi vonalat hoztak létre.

A tó az évszázadok során többször is kiszáradt, majd a terület 1764-ben történt részleges lecsapolása után egyre zsugorodott, bár a haltenyésztés még tovább is működött, a XIX. században a pátkai pontynak hírét még Budapesten is ismerték. A 19. század második felében a tó gyakorlatilag teljesen kiszáradt.

A jelenlegi tározót a Pátkai-tó helyén, az eredeti római gáttól 200 méterrel északra, 1974-ben építették újra. Ez a Velencei-tó vízutánpótlásának szabályozását hivatott biztosítani. Miután a Velencei-tó kritikus vízszintjének emelése révén a Zámolyi-víztározót teljesen leengedték és a Pátkai-víztározóból kezdték el a vizet átvezetni a Velencei-tóba, a helyiek petíciót indítottak a tó megmentése érdekében.

Élővilág[szerkesztés]

A tó partvonalán nád, zsióka, helyenként keskenylevelű gyékény nő. Az északnyugati partvonal egy kaszálóréttel határos, ahol jellegzetes nyári színfolt az őszi vérfű, de itt honos a védett kisfészkű aszat is. A gátoldalban egy helyen a védett mocsári kosbornak van több száz töves állománya, emellett pár tő agár-, poloskaszagú kosbor és hússzínű ujjaskosbor is színesíti a fajgazdag gyepet.

A tónak gazdag szitakötőfaunája van. A gátakon nagyon sok lepke figyelhető meg, ezek jellemzően a gyakori fajok. A tó két legértékesebb ízeltlábúja az északnyugati kaszálóréten élő sötét és vérfű hangyaboglárka, melyek kizárólagos tápnövénye az őszi vérfű.

Magas vízállás idején a vöröshasú unkának is erős állománya él, egyébként a zöld békák jellemzőek.

A mocsári teknős és a vízisikló a terület két jellegzetes védett hüllője

A nádasban gyakran hűsölnek gímszarvasok, de lakik a tó mentén vaddisznó és róka is. A legértékesebb emlős a fokozottan védett vidra.

Magas vízállás idején a tó északi részén gémtelepek alakulnak ki, vörös és szürke gém, illetve nagy kócsag részvételével, de költ itt törpegém is. Táplálkozni jár ide a kanalasgém, fekete és fehér gólya, kis kócsag, ritkán üstökös gém és bakcsó. Korábban fészkelt a nádasokban bölömbika és nyári lúd is. A nádfoltokban több énekes (nádirigó, cserregő-, énekes-, foltos nádiposzáta, nádi sármány) költ, a gyékényesekben a ritka barkóscinege és fülemülesitke is fészkel, de csak magas vízállás esetén. Ugyancsak magas szintnél költ a búbos vöcsök, a szárcsa és a vízityúk.

Alacsony víznél a tó partvonala és zátonyai a partimadaraké: bíbic, cankók, partfutók, lilék jelennek meg, szórványos vendég a vékonycsőrű víztaposó, kőforgató, igazi ritkaság a vándorpartfutó és a laposcsőrű víztaposó. 2022-ben fészkelt először a szigetkéken a fokozottan védett gulipán és gólyatöcs, valamint a kis lile.

A tó a sirályok kiemelkedő fontosságú pihenőhelye, a gyakori fajok mellett országos ritkaságok is előfordultak már: dolmányos-, sarki- és jeges sirály. A récefélék közül minden gyakori faj előfordul, a legjellemzőbb a tőkés és a csörgő réce, télen a fütyülő réce. Egyes teleken a víztározó több ezer vagy akár tízezer vadlúd (elsősorban nagy lilik) alvóhelye lehet, köztük olyan fokozottan védett ritkaság is megkerül, mint a vörösnyakú lúd vagy a kis lilik.

A ragadozók közül fészkel itt a barna rétihéja, a ludak nyomában rétisas jár, a sirályok, récék körében télen a vándorsólyom okoz riadalmat. Tavasszal és ősszel előfordul a halászsas.    

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]