Páncélba zárt szellem (film, 2017)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Páncélba zárt szellem
(Ghost in the Shell)
2017-es amerikai 3D-s film

Scarlett Johansson mint Kuszanagi Motoko őrnagy
Scarlett Johansson mint Kuszanagi Motoko őrnagy
Rendező Rupert Sanders
Producer
 • Avi Arad
 • Steven Paul
AlapműGhost in the Shell
Műfaj sci-fi, akció
Forgatókönyvíró
 • Jamie Moss
 • William Wheeler
 • Ehren Kruger
Főszerepben
Zene Clint Mansell[1]
Lorne Balfe
Operatőr Jess Hall
Díszlettervező Jan Roelfs
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Forgatási helyszín
Játékidő 107 perc
Költségvetés 110 000 000 $
Forgalmazás
Forgalmazó USA Paramount Pictures
magyar UIP Duna
BemutatóUSA 2017. március 31.
magyar 2017. március 30.
Korhatár16 IV. kategória (NFT/24195/2017)
Bevétel 169 801 921 $
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Páncélba zárt szellem témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Páncélba zárt szellem (eredeti cím: Ghost in the Shell) 2017-ben bemutatott amerikai sci-fi akciófilm, melyet Rupert Sanders rendezett, a főszerepben Scarlett Johansson, Kitano Takesi, Michael Pitt, Pilou Asbæk, Chin Han és Juliette Binoche látható. A film a japán Ghost in the Shell című manga adaptációja, azonban a történet nagy része eltér az eredetitől.[2]

Cselekmény[szerkesztés]

Mira Killian őrnagy különleges kiborg, amit a Hanka Robotics cég fejlesztett ki: teljesen szintetikus testbe helyezett emberi elme. Az őrnagy nem emlékszik múltjára, csak kép- és hangfoszlányok sejlenek fel előtte. A 9-es részleg nevű egységnél dolgozik, feladata kiberterroristák felkutatása és megsemmisítése. A Hanka Robotics több magas beosztású dolgozója ellen merényletet követ el egy Kuze nevű ismeretlen terrorista, az őrnagy pedig útnak indul, hogy felderítse a kilétét. Váratlanul azonban saját múltjával kell szembenéznie, miközben folyamatosan vívódik emberi érzései és kibernetikus lénye között.

Szereplők[szerkesztés]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

A film megjelenése előtt nagy kritikai visszhangot váltott ki Johansson kiválasztása a főszereplő, Kuszanagi Motoko szerepére; az anime rajongói közül sokan úgy vélték, ez a hollywoodi „whitewashing”[4] egyik tipikus példája.[5] Az 1995-ös eredeti anime-film rendezője, Osii Mamoru azonban úgy véli, nincs ilyesmiről szó, Kuszanagi szintetikus testének ugyanis nincs nemzetisége: „A Kuszanagi Motoko név és a [szereplő] teste nem az eredeti neve és teste, nincs mire alapozni, hogy feltétlenül ázsiai színésznőnek kell eljátszania. Még ha az eredeti teste (ha feltételezzük, hogy volt olyan) japán is volt, ez akkor is igaz marad.”[6]

Sajó Dávid a Cinematrixtól úgy vélte, a film ugyan rendkívül látványos, a utóbbi évek egyik legjobb minőségű CGI-animációjával, azonban nem sikerült az eredeti manga és anime által boncolgatott filozófiai kérdéseket kifejtenie: „Való igaz, a mély filozófiai rész szinte teljesen kiveszett a GitS-ből, ironikus módon pont a szellem hiányzik belőle, amit páncélba zártak. De közben igenis van szó arról, hogy Scarlett Johansson a léte elviselhetetlen nehézségén vívódik, és folyamatosan megkérdőjelezi saját emberi mivoltát, miközben az egyik pólus igyekszik ezeket a gondolatokat elhessegetni, a másik meg pont ráerősít.”[2]

Források[szerkesztés]

 1. Clint Mansell to Score ‘Ghost in the Shell’. Collider.com. (Hozzáférés: 2017. január 21.)
 2. a b Nagyon látványos a Páncélba zárt szellem, csak a lényeg hiányzik belőle, 2017. március 30. (Hozzáférés: 2017. március 31.)
 3. szinkronhangok: páncélba zárt szellem. Aeonflux. (Hozzáférés: 2017. március 31.)
 4. whitewashing: angol nyelvű kifejezés; azt jelenti, hogy a szerep által megkívánt rassz helyett (pl. afrikai, ázsiai, latin, stb) „fehér” (európai, észak-amerikai, stb) szereplőt alkalmaznak, hogy ezzel az adott mű kereskedelmileg elfogadhatóbb, így piacképesebb legyen, és nagyobb hasznot hozzon az alkotóinak.
 5. Ghost in the Shell’s whitewashing: does Hollywood have an Asian problem?. The Guardian, 2017. március 31. (Hozzáférés: 2017. március 31.)
 6. Ghost in the Shell: Original director Mamoru Oshii defends Scarlett Johansson casting. The Independent, 2017. március 26. (Hozzáférés: 2017. március 31.)

További információk[szerkesztés]