Ugrás a tartalomhoz

Clint Mansell

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Clint Mansell
Életrajzi adatok
Születési névClinton Darryl Mansell
Született1963. január 7. (61 éves)
Coventry, Anglia
Pályafutás
Műfajokfilmzene
Hangszerbillentyűs hangszerek
DíjakCamille Awards
Tevékenységzeneszerző

Clint Mansell weboldala
SablonWikidataSegítség

Clint Mansell (született: Clinton Darryl Mansell) (Coventry, Anglia, 1963. január 7. –) Golden Globe-díjra jelölt angol filmzeneszerző.

Munkássága[szerkesztés]

Popzenei munkássága[szerkesztés]

Clint Mansell énekese és gitárosa volt az angol Pop Will Eat Itself nevű zenekarnak 1996-ig, amikor is feloszlott az együttes. Közreműködött nagyobb könnyűzenei projektek (például Nine Inch Nails) albumainál is.[1]

Filmzenei munkássága[szerkesztés]

Mansell-t 1998-ban barátja, Darren Aronofsky filmrendező felkérte, hogy készítsen filmzenét első egész estés filmjéhez, a π-hez. Mansell a kérésnek eleget tett. Aronofsky következő filmjének (Rekviem egy álomért) zenéjét is Clint Mansell készítette, és ez a filmzene meghozta az elismerést a zeneszerzőnek. Mansell olyan jó barátságban van Darren Aranofskyval, hogy az összes filmjének a zenéjét ő csinálta. Ilyen például A pankrátor vagy A forrás című film, aminek zenéjét a 64. Golden Globe-díj átadáson a legjobb filmzene kategóriában jelöltek.[2]

Mansell filmzenei karrierjében az áttörést jelentő Rekviem egy álomért után megírta A gödör című film, és a CSI: New York-i helyszínelők tv-sorozat pilot epizódjának zenéjét. 2005-ben sokan kétkedve fogadták a hírt, hogy Clint Mansell fogja csinálni a Szahara című akciófilm zenéjét, holott még nem csinált akciófilmhez zenét. A film zenéje jól sikerült, ezért később Mansell több akciófilm zenéjét (Doom, Füstölgő ászok) is elvállalta. A Mindenképpen talán zenéje is az ő nevéhez fűződik.

Filmelőzetesek[szerkesztés]

A Gyűrűk Ura: A két torony című film előzetesében hallható a Rekviem egy álomért filmzenéjéből ismert, Lux Aeterna című szám átdolgozása. Ez a szám a Requiem for a Tower címet kapta, a két film (A Gyűrűk Ura: A két torony, Rekviem egy álomért) eredeti címének keresztezéséből. Ennek a számnak a hangszerelését Simone Benyacar, Dan Nielsen, és Veigar Margeirsson rakta össze, zenekar és kórus felhasználásával.

Clint Mansell Lux Aeterna című számát számos mozifilm (Zathura, Napfény, Babylon A.D.) és tv-sorozat (Lost) előzetesében lehetett hallani.

A forrás című film Golden Globe-díjra jelölt filmzenealbumán található Death is the Road to Awe című szám hallható a Legenda vagyok, A köd, és a Frost/Nixon című filmek előzetesében.

Filmzenéi[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Nine Inch Nails. [2009. január 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. április 26.)
  2. 64. Golden Globe-díj jelöltjei. [2008. március 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. április 26.)

További információk[szerkesztés]

  • Zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap