Siró Maszamune

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Siró Maszamune
SzületettÓta Maszanori
1961november 23. (62 éves)
Kóbe, Hjógo prefektúra,  Japán
Állampolgárságajapán
Nemzetiségejapán
Foglalkozásamangaka (cyberpunk, akció, sci-fi)
IskoláiOsaka University of Arts
KitüntetéseiSeiun Award for Best Comic (1986)

SablonWikidataSegítség

Siró Maszamune (士郎 正宗; Hepburn: Shirō Masamune, angol nyelvterületen gyakran Masamune Shirow?; Kóbe, Hjógo prefektúra, 1961. november 23. –) nemzetközileg elismert mangaművész, született Óta Maszanori (太田 まさのり; Hepburn: Ōta Masanori?) néven.

Siró Maszamune egy írói álnév, amely egy a 14. században élt legendás kardkovácsot idézi, Maszamunét. A legismertebb mangája a Ghost in the Shell, ami animációs filmek, animesorozatok, és számos videójáték alapjául szolgált.

Élete[szerkesztés]

Az író-grafikus 1961. november 23-án született Japánban, a Hjógo prefektúra fővárosában Kóbe-ban. Gimnazista korában már az iskolaújság felkérésére készített illusztrációkat. A karikatúrák és a rövid történetek azonban nem kínáltak számára kellően tágas teret, ezért úgy döntött, hogy a japán képregény frontján próbálja ki tehetségét. Siró 19 évesen, az Oszakai Művészeti Egyetem diákjaként debütált az Atlas fanzinben a Black Magic című mangájával. Ekkor figyelt fel rá a Seishinsha, egy osakai kiadó elnöke, Harumicsi Aoki, és felkérte Sirót, egy manga elkészítésére.

Első hivatalos munkája így rögtön az Appleseed sorozat volt, ami teljesen szokatlan volt a mangaiparban. Az Appleseed készítésével párhuzamosan, Siró tanítani kezdett, de öt év után otthagyta a tanári pályát, mert nem értett egyet a tanítási módszerekkel. Ez után kezdett bele talán legismertebb munkájába, a Ghost in the Shell-be.

Siró a mai napig Kóbe városban él, gyakorlatilag elzárkózva a világtól.

Művei[szerkesztés]

Magyarul[szerkesztés]

  • Dominion. A tankosztag; ford. Kálovics Dalma; Fumax–Goodinvest, Bp., 2008

További információk[szerkesztés]