Siró Maszamune

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Siró Maszamune
Születési név Óta Maszanori
Született 1961november 23. (56 éves)
Kóbe, Hjógo prefektúra,  Japán
Állampolgársága japán
Nemzetisége japán
Foglalkozása mangaka (cyberpunk, akció, sci-fi)
Iskolái Osaka University of Arts
Fontosabb munkái Black Magic
Appleseed
Ghost in the Shell

Siró Maszamune weboldala
Siró Maszamune az IMDb-n

Siró Maszamune (士郎 正宗HepburnMasamune Shirow?Kóbe, Hjógo prefektúra, 1961. november 23. –) nemzetközileg elismert mangaművész, született Óta Maszanori (太田 まさのりHepburnMasanori Ōta?) néven.

Siró Maszamune egy írói álnév, amely egy a 14. században élt legendás kardkovácsot idézi, Maszamunét. A legismertebb mangája a Ghost in the Shell, ami három animesorozat, két animefilm és számos videojáték alapjául szolgált.

Élete[szerkesztés]

Az író-grafikus 1961. november 23-án született Japánban, a Hjógo prefektúra fővárosában Kóbe-ban. Gimnazista korában már az iskolaújság felkérésére készített illusztrációkat. A karikatúrák és a rövid történetek azonban nem kínáltak számára kellően tágas teret, ezért úgy döntött, hogy a japán képregény frontján próbálja ki tehetségét. Siró 19 évesen, az Oszakai Művészeti Egyetem diákjaként debütált az Atlas fanzinben a Black Magic című mangájával. Ekkor figyelt fel rá a Seishinsha, egy osakai kiadó elnöke, Harumicsi Aoki, és felkérte Sirót, egy manga elkészítésére.

Első hivatalos munkája így rögtön az Appleseed sorozat volt, ami teljesen szokatlan volt a mangaiparban. Az Appleseed készítésével párhuzamosan, Siró tanítani kezdett, de öt év után otthagyta a tanári pályát, mert nem értett egyet a tanítási módszerekkel. Ez után kezdett bele talán legismertebb munkájába, a Ghost in the Shell-be.

Siró a mai napig Kóbe városban él, gyakorlatilag elzárkózva a világtól.

Művei[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]