Opera hadművelet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az izraeli repülőgépek útja Bagdadig
Ílán Rámón F–16A-jának orra, az Opera hadművelet háromszög alakú emblémájával és egy légi győzelmet jelképező szír felségjellel.

Az „Opera” hadművelet (héber betűkkel מבצע אופרה Mivca Ópérá, izraeli angol átírással Mivtza Opera) az Izraeli Légierő bombatámadása volt a Bagdad mellett (é. sz. 33° 12′ 11″, k. h. 44° 31′ 05″) gyaníthatóan atomfegyverekbe szánt plutónium előállítására francia segítséggel épülő, Osirak elnevezésű atomreaktor ellen, 1981. június 7-én. A majdnem kész atomreaktort még hasadóanyagokkal való feltöltése előtt sikerült megsemmisíteni, ezzel megakadályozva a Szaddám Huszein vezette Irakot atomfegyverek előállításában. A reaktort nem építették újjá.

A bombázásban tíz iraki katona és egy francia technikus vesztette életét, az izraeli repülőgépek, a csapást mérő nyolc F–16-os (a 107, 113, 118, 129, 239, 240, 243 és a 249 lajstromszámú gépek), pilótáik, többek között Ílán Rámón, a későbbi első izraeli űrhajós, Jiftah Spektor és Ámír Náhúmí) és a kíséretet adó hat F–15-ös veszteségek nélkül hazatértek.

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Operation Opera
A Wikimédia Commons tartalmaz Opera hadművelet témájú médiaállományokat.