II. Abdullah jordán király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
II. Abdullah
Abdu'llah bin Ál Huszejn Ál Hasimi
2020-ban
2020-ban

Jordánia királya
Uralkodási ideje
1999. február 7. hivatalban
Elődje Huszejn
Utódja hivatalban
Életrajzi adatok
Uralkodóház Hasim-ház
Született 1962. január 30. (58 éves)
Ammán, Jordánia
Édesapja Huszejn jordán király
Édesanyja Muna Ál Huszejn jordán királyi hercegné
Testvérei
 • Princess Haya bint Al Hussein
 • Princess Iman bint Al Hussein
 • Princess Aisha bint Hussein
 • Princess Alia bint Hussein
 • Princess Raiyah bint Al Hussein
 • Princess Zein bint Al Hussein
 • Prince Faisal bin Al Hussein
 • Prince Hamzah bin Al Hussein
 • Prince Hashim Al Hussein
 • Prince Ali Bin Al-Hussein
Házastársa Ránija Ál Jasin
Gyermekei Huszejn herceg
Imán hercegnő
Szalma hercegnő
Hásim herceg
II. Abdullah aláírása
II. Abdullah aláírása
Coat of arms of Jordan.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz II. Abdullah témájú médiaállományokat.

II. Abdullah (arabul: عبد الله الثاني بن الحسين ʿAbd Allāh aṯ-Ṯānī ibn al-Ḥusayn; Ammán, 1962. január 30. –) a Jordán Hasemita Királyság királya (malik) 1999. február 7. óta.

Élete[szerkesztés]

II. Abdullah Huszejn király és Antoinette Avril Gardiner legidősebb fia. Édesanyja, aki egy angol ezredes lányaként született, Huszejn király második felesége volt, és hercegnéként a „Muna” nevet viselte. Muna hercegné és Huszejn király azonban 1972-ben elváltak.

A herceg Angliában járt középiskolába, majd Oxfordban, Georgetownban és Sandhurstben folytatta tanulmányait. Apja haláláig a jordán hadseregben szolgált. 1999-ben a haldokló Huszejn király kedvenc feleségétől, Noor jordán királynétól született fiát, Hamzahot tette meg a trón majdani örökösének, ugyanakkor utódjául legidősebb fiát, Abdullahot nevezte ki. A király 1999. február 7-én hunyt el, és ezen a napon lépett trónra Abdullah.

1993-ban feleségül vette a palesztin Ránija Ál Jasint, akiből a jordán királyné lett. Ránija királyné hatalmas népszerűségnek örvend Jordániában, elsősorban jótékonysági akciói miatt. A királyi párnak négy gyermeke született:

A király kedvelt sportjai közé tartozik a búvárkodás és az autóversenyzés. Rendszeresen szokott repülőt vagy helikoptert vezetni, és nagy ókori fegyvergyűjteménye van.[1]

Abdullah király folytatja apja politikáját; megpróbálja modernizálni az országot. A 2000-ben kiújult palesztin–izraeli háborúban közvetítői szerepet játszott. Feleségével együtt sokat tesznek az egészségügy fejlesztéséért, és támogatják az ipar fejlődését. A király modern szemlélete ellenére az országot folyton kritikák érik sajtó és vallásszabadság terén.

További érdekesség, hogy még trónra lépése előtt kameószerepben tűnik fel egy Star Trek: Voyager epizódban. ( http://memory-alpha.wikia.com/wiki/Abdullah_bin_al-Hussein )

2015 februárjában a király bejelentette, hogy szembeszáll az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel, miután azok brutális módon kivégezték egyik pilótáját.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Celler Tibor: A világ uralkodócsaládjai; K.u.K. Kiadó, 2002; 88. oldal
 2. http://www.origo.hu/nagyvilag/20150205-szemelyesen-csap-le-a-kiraly-az-iszlam-allamra.html

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]