Haszan Naszr Alláh

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Haszan Naszr Alláh
حسن نصرالله
Sayyed Hassan Nasrallah.jpg
A Hezbollah 4. főtitkára
Hivatalban
Hivatalba lépés: 1992. február 16.

Született 1960. augusztus 31. (57 éves)
Észak-Bejrút,  Libanon
Párt Hezbollah

Foglalkozás politikus
Vallás síita iszlám
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Haszan Naszr Alláh
حسن نصرالله
témájú médiaállományokat.

Haszan Naszr Alláh (arabul حسن نصرالله – Ḥasan Naṣr Allāh, Bejrút, 1960. augusztus 30. –) libanoni arab vallástudós, politikus, a Hezbollah ellenzéki párt vezetője 1992 óta.

Élete[szerkesztés]

Haszan Naszr Alláh Észak-Bejrútban született egy tízgyermekes libanoni család kilencedik gyermekeként. 1975-ben el kellett hagynia családjával otthonát a libanoni polgárháború miatt. Naszr Alláh az 1982-es libanoni–izraeli konfliktusnál csatlakozott a Hezbollahhoz. 1987-ben katonai kiképzésen vett részt a Hezbollah iráni bázisán. A háború alatt visszatért Libanonba, de vissza kellett mennie Iránba, hogy befejezze a kiképzését. 1991-ben hazatért és Dél-Bejrútban telepedett le, most már végleg Libanonban feleségével, Fátima Jászínnal együtt, akitől öt gyereke született. 1997. szeptember 13-án Dél-Libanonban megölték a legidősebb gyermekét izraeli katonák, aki csak 18 éves volt. Halála előtt még sikerült súlyosan megsebesítenie az összecsapásban egy izraeli katonát.

A Hezbollah vezetőjeként[szerkesztés]

1991-ben a mozgalmat vezető Abbász al-Múszavi kinevezte őt a főtitkári posztra, így ő lett Múszavi egyik lehetséges utódja. Naszr Alláh 1992-ben lett a Hezbollah elnöke, vezetője és szónoka, miután izraeliek megölték a Hezbollah második vezetőjét, és így lett a szervezet harmadik vezetője. Vezetése alatt megerősödött a Hezbollah. 2005 márciusában Naszr Alláh Bejrútban több százezres tömeg előtt „Halál Izraelre!” jelszóval elindította a Hezbollah felkészítését a háborúra. 2006. július 12-én, miután Izrael megsértette Libanon légterét, a Hezbollah harcosai betörtek az izraeli határövezetbe, majd megöltek nyolc katonát és kettőt foglyul ejtettek. Izrael erre bombázni kezdte a Hezbollah állásait, valamint egyéb, polgári létesítményeket egész Libanon területén, az országot pedig tengeri és légi zárlat alá helyezte. Izraelnek nem sikerült legyőznie a Hezbollahot, ami több, mint 4000 rakétát lőtt ki Izraelre, főleg Haifa kikötővárosára.

Haszan Naszr Alláh megosztó személyiség Libanonban, nagyon sok híve van, viszont nagyon sokan kritizálják. Február 12-én, miután megölték Damaszkuszban, Szíriában a helyettesét, Imád Fájez Mugniját, óriási tömeg előtt mondott beszédet, és a tömeg ovációval fogadta, Izraelt és Amerikát szidó, Szíriát viszont támogató beszéde alatt, és azt mondta, hogy százezrek fogják mártírként megbosszulni Izraelen a helyettes halálát. A háború alatt annyira támogatták a Hezbollah hívei, hogy őt dicsőítő dal is született Já Naszr Alláh (Ó, Naszr Alláh!) címmel.

A libanoni-izraeli konfliktus óta a Hezbollah megtízszerezte rakétái számát. Az izraeli védelmi miniszter a Hezbollah túlzott megerősödése miatt akár egy lehetséges újabb háborút is kilátásba helyezett, pedig 2006-ban elvesztették a háborút. 2008-ban merényletet kíséreltek meg élete ellen, de iráni doktoroknak köszönhetően gyorsan felépült. A 2008 végi izraeli agresszióra, a gázai övezet megtámadására, és a rengeteg civil halottra így reagált: „Minthogy nem ismerhetjük az összeesküvés nagyságát, valamennyi testvérünknek fel kell készülnie az ellenállásra!2009. január 7-én nagyszabású beszédet tartott Bejrútban, amiben üzent Ehud Olmertnek: ha megtámadja ma a Hamászt, a következő holnap a Hezbollah lesz. Azt fejtette ki, hogy ha a Hamász után a Hezbollahot is támadás éri, Izrael nem fogja olyan könnyen megúszni, mint a Hamász megtámadását, utalva ezzel a 2006-os izraeliek által elvesztett háborúra. 2009. augusztus 14-én a Hezbollah és Izrael között kitört háború 3. évfordulóján, Nasrallah nagyszabású beszédet tartott, amit külföldi hírügynökségek is élőben közvetítettek. A Bejrút központjában levő téren több tízezren tűzijátékkal ünnepelték a Hezbollah által győztesnek kikiáltott háborút.

Külső hivatkozások[szerkesztés]


Elődje:
Abbász al-Múszavi
A Hezbollah vezetője
1992 –
Utódja:
(jelenleg hivatalban)