Szivárvány hadművelet (Gázai övezet)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
szivárvány hadművelet
a második intifáda
Gaza conflict map.png
Dátum 2004. május 12-14
Helyszín Gázai övezet
Eredmény Izrael visszavonult
Harcoló felek
Izrael (IDF)Flag of Hamas.svg Hamas
Palesztin Iszlám Dzsihád
Népi Ellenállási Bizottságok
Parancsnokok
Shmuel Zakkai tábornok
Veszteségek
2 katona53-55 palesztin
Támadók: 41 (IDF vélemény[1][2]), 12 (palesztin vélemény)
Polgári áldozatok: 12 (IDF vélemény), 43 (palesztin vélemény)

A Szivárvány hadművelet (héberül: Mivtza Keshet Be-Anan, מבצע קשת בענן) az Izraeli Honvédelmi Erők katonai művelete volt 2004. május 12–24. között a Gázai övezetben, miközben megrohanták és elfoglalták Rafaht. Erre azután került sor, hogy egy palesztin támadásban izraeli csapatszállítókat semmisítettek meg, és megöltek öt izraeli katonát.

A Human Rights Watch jelentése szerint május 12–24. között 59 palesztint öltek meg, köztük 11 gyermeket és 18 felfegyverzett férfit. A hadsereg 300 házat ledózerolt. Ezzel a területtel akarta bővíteni az izraeli–egyiptomi határon a biztonsági övezetet. Ezzel egyidőben egy állatkertet és mintegy 70 hektár termőterületet is felszámoltak.

Izraelnek hivatalosan az volt a célja a Szivárvány hadművelettel, hogy felszámolja a földalatti átjárókat, lecsapjon a terroristákra, és a biztonsági övezet kiszélesítésével növelje a Philadelphia folyosó (keskeny földsáv a Gázai övezet és Egyiptom között) biztonságát.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Sunday, May 23, 2004 Briefing - Gaza Division Commander, Brig. Gen. Shmuel Zakai. IDF SPOKESPERSON ANNOUNCEMENT 23 May 2004 reprinted at IMRA
  2. Ynet (Hebrew), quote: 21:00: אחרוני הכוחות פינו את רפיח. מפקד אוגדת עזה הבהיר: אולי בעתיד תרחיב את הפעילות. לדבריו, במהלך המבצע נהרגו 41 מחבלים ו-12 אזרחים, 7 מהם בהפגזה בחתונה "ואת היתר אולי הרגו הפלסטינים".