Nyíregyházi egyházmegye

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nyíregyházi Egyházmegye
(Eparchia Nyiregyhazana)
Nyiregyhaza 2007, Saint Nicholas church 02.jpg
Nyiregyhaza 2007, Saint Nicholas church 02.jpg
Elhelyezkedés
Ország Magyarország
Területi fennhatóság Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
Főegyházmegye Hajdúdorogi
Statisztikai adatok
Terület 5 936,45 km²
Lakosság
Teljes 552000
További jellemzők
Egyház római katolikus egyház
Rítus bizánci / görögkatolikus
Alapítás ideje 2015
Székhely Nyíregyháza
Székesegyház Szent Miklós Görögkatolikus Székesegyház
Védőszent Szent Miklós
Vezetése
Pápa Ferenc
Apostoli kormányzó Szocska Ábel
Térkép
Nyíregyházi egyházmegye
Nyíregyházi egyházmegye
Nyíregyházi egyházmegye weboldala
Nyíregyházi egyházmegye a Catholic Hierarchy-n

A Nyíregyházi egyházmegyét (latinul: Eparchia Nyiregyhazana, mely egy magyarországi görögkatolikus egyházmegye, Ferenc pápa 2015. március 19-én alapította a Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyház részeként. Ezzel egy időben hozta létre a Hajdúdorogi főegyházmegyét, valamint a Miskolci egyházmegyét. Ugyanezen rendelkezésével Metropolitai Egyház alá rendelve Nyíregyháza székhellyel, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közigazgatási területével megegyezően alapította meg a Nyíregyházi egyházmegyét.[1]

Történelem[szerkesztés]

Ferenc pápa 2015. március 19-én a Hajdúdorogi egyházmegye Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében lévő parókiáit az egyházmegyéről leválasztva létrehozta a Nyíregyházi egyházmegyét, melynek székhelye Nyíregyháza, székesegyháza pedig a Szent Miklós görögkatolikus székesegyház. Az egyházmegye vezetését apostoli adminisztrátorként ideiglenesen Orosz Atanáz miskolci püspökre bízta. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei parókiákon szolgáló lelkipásztorok automatikusan átkerültek (inkardinálódtak) az új egyházmegyébe. Ferenc pápa 2015. október 31-én Főtisztelendő Szocska Ábel bazilita szerzetest, a Miskolci egyházmegye első helynökét a Nyíregyházi egyházmegye „sede vacante” apostoli adminisztrátorává nevezte ki, püspöki karakter nélkül, de a Hierarchák Tanácsában való részvételi joggal.

Alapító bullájának magyar fordítása[szerkesztés]

FERENC PÜSPÖK, ISTEN SZOLGÁINAK SZOLGÁJA

a dolgok örök emlékezetéül.

A Magyarországon élő bizánci szertartású krisztushívők lelki java és kormányzása előmozdítása érdekében szükségesnek látszik számukra eparchiát alapítani. Miután meghallgattuk tiszteletreméltó testvérünket, a Keleti Egyházak Kongregációja bíboros- prefektusát a következőket határoztuk el. A Hajdúdorogi Érsek joghatósága alatt álló területekből kihasítva azokat, melyek megegyeznek Szabolcs-Szatmár-Bereg közigazgatási területével, legfőbb apostoli hatalmunknál fogva megalapítjuk a Nyíregyházi Eparchiát, minden jogával és kötelezettségével, azt a Hajdúdorogi Metropolitai Egyház alá rendeljük, székhelyét Nyíregyháza városába helyezzük, székesegyházának pedig a Szent Miklós, mürai püspök tiszteletére épült templomot rendeljük. A Hajdúdorogi Főegyházmegye minden, a fent nevezett terület parókiáin szolgáló papja az új eparchiába inkardinálódik. Hasonlóképpen az ugyanazon terület parókiáiból származó papnövendékek az új egyházkormányzati egységhez tartoznak. Felépítése és adminisztrációja feleljen meg a Keleti Egyházak Törvénykönyve normáinak. Amit megparancsolunk, hajtassék végre, a végrehajtásról pedig készüljenek el az ilyenkor szokásos okmányok, s küldessenek el a Keleti Egyházak Kongregációjához. Azt akarjuk, hogy ezen Apostoli Konstitúció most hatályba lépjen és a jövőben hatályban maradjon, minden ellenkező dolog ellenére.

Kelt Rómában, Szent Péternél, március hó tizenkilencedik napján, Szent Józsefnek, a Boldogságos Szűz Mária jegyesének és az Egyetemes Egyház patrónusának főünnepén, az Úr kétezer-tizenötödik esztendejében, pápaságunk harmadik évében.

[2]

Szervezet[szerkesztés]

Az egyházmegyében szolgálatot teljesítő püspökök[szerkesztés]

SZOCSKA-Abel.jpg Szocska Ábel OSBM
nyíregyházi "sede vacante" apostoli adminisztrátor
Nagyszőlős, 1972szeptember 24. (45 éves) nyíregyházi apostoli kormányzó, püspöki kinevezés nélkül, de a Hierarchiák Tanácsában (a keleti egyházakban egy adott ország összes azonos rítusú főpásztorát magába foglaló állandó testület) való részvételi joggal: 2015. október 31.

Korábbi püspökök[szerkesztés]

Fénykép Név, beosztás Születési helye, ideje Kinevezés dátuma
OroszAtanazFotoThalerTamas.JPG Orosz Atanáz
miskolci püspök
Nyíregyháza, 1960május 11. (57 éves) miskolci apostoli adminisztrátornak kinevezve: 2011. május 5.
miskolci püspök és nyíregyházi apostoli kormányzó: 2015. március 20.
A nyíregyházi apostoli kormányzóság alól felmentve: 2015. október 31.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]