Nyíregyházi egyházmegye

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nyíregyházi egyházmegye
(Eparchia Nyiregyhazana)
Szocska A. Ábel címere.png
Elhelyezkedés
Ország Magyarország
Területi fennhatóság Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
FőegyházmegyeHajdúdorogi
é. sz. 47° 57′ 20″, k. h. 21° 42′ 51″
Statisztikai adatok
Terület5936,45 km²
Lakosság
Teljes552000
További jellemzők
Egyház római katolikus egyház
Rítus bizánci / görögkatolikus
Alapítás ideje 2015
Székhely Nyíregyháza
Székesegyház Szent Miklós-székesegyház
Védőszent Szent Miklós
Vezetése
PápaFerenc
Püspök Szocska Ábel
Általános helynök Dr. Papp Tibor
Püspöki helynök Szabó Tamás
Térkép
Nyíregyházi egyházmegye
Nyíregyházi egyházmegye
Nyíregyházi egyházmegye weboldala
Nyíregyházi egyházmegye a Catholic Hierarchy-n
A Wikimédia Commons tartalmaz Nyíregyházi egyházmegye témájú médiaállományokat.

A Nyíregyházi egyházmegye (latinul: Eparchia Nyiregyhazana) egy magyarországi görögkatolikus egyházmegye. Ferenc pápa 2015. március 19-én alapította a Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyház részeként. Ezzel egy időben hozta létre a Hajdúdorogi főegyházmegyét, valamint a Miskolci egyházmegyét. Ugyanezen rendelkezésével Metropolitai Egyház alá rendelve Nyíregyháza székhellyel, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közigazgatási területével megegyezően alapította meg a Nyíregyházi egyházmegyét.[1]

Történelem[szerkesztés]

Ferenc pápa 2015. március 19-én a Hajdúdorogi egyházmegye Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében lévő parókiáit az egyházmegyéről leválasztva létrehozta a Nyíregyházi egyházmegyét, melynek székhelye Nyíregyháza, székesegyháza pedig a Szent Miklós görögkatolikus székesegyház. Az egyházmegye vezetését apostoli adminisztrátorként ideiglenesen Orosz Atanáz miskolci püspökre bízta. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei parókiákon szolgáló lelkipásztorok automatikusan átkerültek (inkardinálódtak) az új egyházmegyébe. Ferenc pápa 2015. október 31-én Főtisztelendő Szocska Ábel bazilita szerzetest, a Miskolci egyházmegye első helynökét a Nyíregyházi egyházmegye „sede vacante” apostoli adminisztrátorává nevezte ki, püspöki karakter nélkül, de a Hierarchák Tanácsában való részvételi joggal.

Alapító bullájának magyar fordítása[szerkesztés]

FERENC PÜSPÖK, ISTEN SZOLGÁINAK SZOLGÁJA

a dolgok örök emlékezetéül.

A Magyarországon élő bizánci szertartású krisztushívők lelki java és kormányzása előmozdítása érdekében szükségesnek látszik számukra eparchiát alapítani. Miután meghallgattuk tiszteletreméltó testvérünket, a Keleti Egyházak Kongregációja bíboros- prefektusát a következőket határoztuk el. A Hajdúdorogi Érsek joghatósága alatt álló területekből kihasítva azokat, melyek megegyeznek Szabolcs-Szatmár-Bereg közigazgatási területével, legfőbb apostoli hatalmunknál fogva megalapítjuk a Nyíregyházi Eparchiát, minden jogával és kötelezettségével, azt a Hajdúdorogi Metropolitai Egyház alá rendeljük, székhelyét Nyíregyháza városába helyezzük, székesegyházának pedig a Szent Miklós, mürai püspök tiszteletére épült templomot rendeljük. A Hajdúdorogi Főegyházmegye minden, a fent nevezett terület parókiáin szolgáló papja az új eparchiába inkardinálódik. Hasonlóképpen az ugyanazon terület parókiáiból származó papnövendékek az új egyházkormányzati egységhez tartoznak. Felépítése és adminisztrációja feleljen meg a Keleti Egyházak Törvénykönyve normáinak. Amit megparancsolunk, hajtassék végre, a végrehajtásról pedig készüljenek el az ilyenkor szokásos okmányok, s küldessenek el a Keleti Egyházak Kongregációjához. Azt akarjuk, hogy ezen Apostoli Konstitúció most hatályba lépjen és a jövőben hatályban maradjon, minden ellenkező dolog ellenére.

Kelt Rómában, Szent Péternél, március hó tizenkilencedik napján, Szent Józsefnek, a Boldogságos Szűz Mária jegyesének és az Egyetemes Egyház patrónusának főünnepén, az Úr kétezer-tizenötödik esztendejében, pápaságunk harmadik évében.

[2]

2018. április 7-én Ferenc pápa Szocska A. Ábelt kinevezte a Nyíregyházi egyházmegye első megyéspüspökévé.[3]

Szervezet[szerkesztés]

Az egyházmegyében szolgálatot teljesítő püspökök[szerkesztés]

Fénykép Név, beosztás Születési helye, ideje Kinevezés dátuma
SZOCSKA-Abel.jpg Szocska Ábel OSBM Nagyszőlős, 1972szeptember 24. (47 éves) 2015. október 31-től: nyíregyházi „sede vacante” apostoli adminisztrátor
2018. április 7-től: nyíregyházi megyés püspök

Korábbi püspökök[szerkesztés]

Fénykép Név, beosztás Születési helye, ideje Kinevezés dátuma
OroszAtanazFotoThalerTamas.JPG Orosz Atanáz
miskolci püspök
Nyíregyháza, 1960május 11. (60 éves) miskolci apostoli adminisztrátornak kinevezve: 2011. május 5.
miskolci püspök és nyíregyházi apostoli kormányzó: 2015. március 20.
A nyíregyházi apostoli kormányzóság alól felmentve: 2015. október 31.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]