Ugrás a tartalomhoz

Nagy meténg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nagy meténg
A virága felülről
A virága felülről
és oldalról
és oldalról
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Asteridae
Csoport: Euasterids I
Rend: Tárnicsvirágúak (Gentianales)
Család: Meténgfélék (Apocynaceae)
Alcsalád: Rauvolfioideae
Nemzetség-
csoport
:
Vinceae
Nemzetség: Meténg (Vinca)
L.
Faj: V. major
Tudományos név
Vinca major
L.
Szinonimák
Szinonimák

a faj szinonimái:

 • Pervinca major (L.) Garsault [Invalid]
 • Vinca grandiflora Salisb.
 • Vinca major subsp. major
 • Vinca major var. variegata Loudon
 • Vinca major f. variegata (Loudon) P.D.Sell
 • Vinca ovatifolia Stokes

a Vinca major subsp. balcanica szinonimája:

 • Vinca balcanica Pénzes

a Vinca major subsp. hirsuta szinonimái:

 • Vinca major var. hirsuta Boiss.
 • Vinca pubescens d'Urv.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Nagy meténg témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Nagy meténg témájú médiaállományokat és Nagy meténg témájú kategóriát.

A nagy meténg (Vinca major) a tárnicsvirágúak (Gentianales) rendjébe, ezen belül a meténgfélék (Apocynaceae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A nagy meténg eredeti előfordulási területe a Földközi-térség volt. Európában Spanyolországtól keletre, Franciaország déli részén keresztül, a Balkán-félszigetig és Törökország északi részéig, valamint a Kaukázus nyugati felén is. Észak-Afrikában is vannak természetes állományai.

Mivel kiváló talajtakaró, főleg a mérsékelt övi tájakon közkedvelt kerti virággá vált. Számos termesztett változatát alakították ki; ezek a virágok és levelek színezete - a fehértől a sötét ibolyáig - , illetve mintázata szerint különböztethetők meg. A 'Variegata' nevű változat elnyerte a The Royal Horticultural Society a Royal Horticultural Society Award of Garden Merit, azaz nagyjából Kerti Termesztésre Érdemes Növény Díját.[1]

Mivel közkedvelt kerti virág, az ember sokfelé magával vitte, így egyes helyeken, mint például az Amerikai Egyesült Államokban, Ausztráliában és Új-Zélandon inváziós fajjá vált. Mivel sűrű takarót alkot, elveszi az ottani őshonos növényektől a Napfényt.[2]

Alfajai[szerkesztés]

 • Vinca major subsp. balcanica (Pénzes) Kozuharov & A.V.Petrova - Dél-Európa; a levélszárak rövid szőrökkel borítottak
 • Vinca major subsp. hirsuta (Boiss.) Stearn - Törökország és a Kaukázus; a levélszárak sűrűn, hosszú szőrökkel borítottak

Megjelenése[szerkesztés]

Évelő és örökzöld növény, mely 25 centiméter magasra nő meg és 2-5 méter szélesre terül el. Ha alkalma adódik, akkor 50-70 centiméter magasra is felkapaszkodik. Levelei átellenesek, a tövüknél majdnem kerekek, míg a végük felé kihegyesednek. A levél a főérmentén 3-9 centiméter hosszú és 2-6 centiméter széles. Fényesen sötétzöld és bőrszerű tapintású. Az 1-2 centiméter hosszú levélszárakat szőrök borítják. A virágok kétneműek, egy-egy szárvégen csak egy virág nyílik. A természetes nagy meténg virága lilás-ibolyaszínű és 3-5 centiméter átmérőjű. Öt szirma van. A csészéje 10-17 milliméter hosszú és szőrzet borítja. Kora tavasztól egészen őszig nyílik.

Életmódja[szerkesztés]

A nedves aljnövényzetet, az erdőket, a sövényeket és a folyópartokat részesíti előnyben. Akár 800 méteres tengerszint feletti magasságig is felhatol. Egyaránt jól érzi magát az erős Napsütésben és az árnyékban is.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. RHS Plant Selector - Vinca major 'Variegata'. (Hozzáférés: 2013. június 8.)[halott link]
 2. Periwinkle, Aliens Among Us. Archiválva 2013. december 13-i dátummal a Wayback Machine-ben Virtual Exhibit of the Virtual Museum of Canada.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Vinca major című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.