Németh Sándor (lelkész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Németh Sándor
Született 1950. november 21. (69 éves)[1]
Gelse
Állampolgársága magyar
Foglalkozása
Iskolái Pázmány Péter Katolikus Egyetem (–1977)

Németh Sándor (Gelse, 1950. november 21. –) teológus, a Hit Gyülekezetének alapítója, vezető lelkésze. A 2019-es Befolyás-barométer szerint ő Magyarország 45. legbefolyásosabb személye.

Pályájának kezdete[szerkesztés]

1950-ben született egy Nagykanizsa melletti faluban. 1977-ben végzett a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. A katolikus egyházból kilépve 1979-ben létrehozta az akkor még illegálisan működő Hit Gyülekezetét. Pásztori kinevezést Fort Lauderdale-ben kapott. [forrás?] Az írásmagyarázat terén Derek Prince alaptanításainak talapzatára helyezkedett. A neoprotestáns felekezet 1989-ben lett elismerve, mára már nemzetközi szinten is elismerik [forrás?], s hazánk negyedik legnagyobb egyháza.

A Hit Gyülekezetének megalapítása[szerkesztés]

Németh Sándor főszerepet vállalt a Hit Gyülekezete és a mellette működő intézmények megalapításában. Részt vesz a közösség teológiai (Új Exodus), illetve közéleti (Hetek) lapjának szerkesztésében, közreműködött a gyülekezet két oktatási intézményének megalapításában (Bornemisza Péter Általános Iskola és Gimnázium, illetve a Szent Pál Akadémia). Az ő kezdeményezésére jött létre a HAH (Hites Adakozók Hálózata), a Hit Gyülekezetének jótékonysági intézménye. A HAH Ruandától kezdve az erdélyi árvízkárosultaknak élelmet és gyógyszereket szállított és szállít.

1996-ban Németh Sándor egyik fő szervezője volt a nemzetközi sikerű [forrás?] „Nem feledkezünk el Rólad, Jeruzsálem” elnevezésű jeruzsálemi konferenciának, amelyért az izraeli kormány, valamint Ehud Olmert akkori polgármester elismerésben részesítette[forrás?].

Idehaza személyét és a Hit Gyülekezetét számos támadás érte az 1990-es évek végén, ám a több tucat pénzügyi és egyéb vizsgálat nem tárt fel jogsértést. Emellett több sajtópert is megnyert, de legalább egyet elvesztett. [2]

Az elmúlt években számos könyvet publikált, melyek közül a Hit botránya című megjelenése után hetekig a tíz legjobban fogyó könyv közé tartozott [forrás?].

Németh Sándor a modern önfenntartó egyház, illetve az állam és egyház szétválasztásának híve. A régi reformátorokSola Scriptura(„Csak az Írás”) elvének követését tűzte ki célul, miszerint a keresztény életvitelnek és szellemi megtapasztalásoknak a Bibliában leírtakon kell alapulnia.

Művei[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]