Pásztoroló mozgalom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A pásztoroló mozgalom (melyet néha Tanítványság mozgalomnak is hívnak) egy nagy hatású és vitatott mozgalom volt, mely főként néhány brit és amerikai protestáns, valamint karizmatikus egyházban jelent meg, főként az 1970-es években és az 1980-as évek elején. A mozgalom doktrínája a Biblia újszövetségei részeinek a keresztényekhez szóló úgynevezett „egymás” idézeteire épült. Például: „szeressétek egymást”, „bátorítsátok egymást minden napon” stb., valamint a Újszövetség azon részeire, melyek a lelki fejlődés és tanítás szükségességéről, illetve az engedelmességről szólnak.

Története[szerkesztés]

Néhány, főként az Egyesült Államokban jól ismert keresztény-karizmatikus tanító: Bob Mumford, Derek Prince, Charles Simpson, és Don Basham, Ern Baxter és John Poole, alapítottak egy szervezetet Ft. Lauderdaleben, Floridában, melynek a Keresztény Növekedés Szolgálatok nevet adták."[1][2] Teológiájukat számos népszerű könyvben publikálták, például a Derek Prince által 1976-ban írt: "Tanítványság, pásztorkodás, elkötelezettség" című könyvben.[3]

Az ő doktrínájuk egy vertikális „parancsláncon” alapult:

Az ideális egyházmodellt mint „egy piramis alakú, multi-lépcsőzetes szervezeti struktúraként” írták le[4] melyben minden tagnak engedelmeskedni kell a fölé kijelölt "nevelőjének".

Egyéb mozgalmakra is hatott a pásztoroló mozgalom teológiája az úgynevezett Shiloh házakon keresztül melyek elterjedtek USA szerte (néhány később átalakult és csatlakozott a Golgota Gyülekezetekhez, miután szakítottak a pásztoroló mozgalom teológiájával). Azok közül néhány mozgalom mely átvette a Pásztoroló mozgalom teológiát és a vallásgyakorlatát:

Kritikák és vitatott kérdések[szerkesztés]

Derek Prince és Bob Mumford idővel a hibákat látva mindketten elhatárolták magukat az általuk létrehozott teológiától. Derek Prince 1983-ban visszakozott mondván "mindannyian a galaták bűnébe estünk"'[megj. 1] ' azaz: "amit lélekben kezdtünk testben fejeztük be."[6] Ez azt jelenti, hogy a kezdeti istenhit helyét idővel a fizikai (testtel) végrehajtható cselekedetek, illetve a vallási törvények, előírások, szabályok követésébe vetett hit vette át, mely folyamat így tönkretette a hitet és a hitben kezdődő folyamat befejeződését eredményezte.[5] Bob Mumford kiadott egy formális bűnbánó nyilatkozatot az egyháznak: 1989 novemberében melyben azt mondta: "Megbántam, és bocsánatot kérek."[7] Ugyanebben a cikkben, Mumford elismeri a visszaéléseket melyeket okozott azon keresztül a teológián keresztül melyet ő hozott létre: "Mumford úgy döntött, hogy szükséges, hogy nyilvánosan bocsánatot kérjen a saját felelősségéért abban, hogy létrejött egy ilyen vallási rendszer (mely az ő teológiájára épült) ahol olyan sok ember sérült a hatalom helytelen használata miatt. 'Néhány család szétszakadt és az életük felfordult,' mondja Mumford. 'Ezek közül a családok közül néhány még mindig nem egyesült újra.'" Ezt eredményezte a kikényszerített “perverz és bibliaellenes engedelmesség” a vallási vezetők felé, mondta Mumford.[5][5][5]

Manapság[szerkesztés]

Az, hogy a Pásztoroló mozgalom a különféle egyházakban milyen mértékben működik manapság az nem világos. Charles Simpson és Bob Mumford is olyan nyilvános nyilatkozatot tett melyben elhatárolódtak ezektől a mozgalmaktól.

A pásztoroló mozgalom ideológiái és vallásgyakorlata néhány vallási csoportban manapság is tovább élnek. Ezek közül a leginkább jegyzett egy koreai csoport az úgynevezett "Egyetemi Biblia Közösség",[8] mely jelenleg 70 amerikai felsőoktatási intézmény területén tevékenykedik aktívan.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Steven Lambert, ThD, DMin, Charismatic Captivation, Authoritarian Abuse & Psychological Enslavement in Neo-Pentecostal Churches; p. 26; Real Truth Publications; Chapter Available Online
  2. H.D. Hunter, "Shepherding Movement," DICTIONARY OF PENTECOSTAL AND CHARISMATIC MOVEMENTS, p. 784, Zondervan
  3. Discipleship, shepherding, commitment Paperback – 1976 by Derek Prince (Author)
  4. Steven Lambert, Charismatic Captivation, p. 27; Chapter Available Online
  5. a b c d e f Randy Frame. „Maranatha Disbands as a Federation of Churches”, Christianity Today „As leaders of the shepherding movement have re-evaluated some of their beliefs and practices, so have some of the groups those leaders influenced. One such organization is the Gainesville, Florida-based Maranatha Christian Churches, an umbrella organization of about 70 churches located primarily on or near college campuses in the U.S. and abroad. ... According to Lee Grady, managing editor of the Maranatha publication The Forerunner from 1981 until the organization disbanded, all the major personalities associated with the shepherding movement at one time or another addressed Maranatha gathering. Grady said the concept of shepherding-that believers were under the authority of a spiritual shepherd-was widely accepted within Maranatha as a natural aspect of the Christian faith. "Maranatha was a revival movement," said Grady. "Any revival movement will usually be characterized by excesses."” 
  6. Galátziabeliekhez írt levél 3. rész, 3. fejezet
  7. "Mumford Repents of Discipleship Errors," Charisma & Christian Life, pp. 15,16, February, 1990, Strang Communications, Inc
  8. http://www.cisneoinc.org/articles/shepherding.htm Archiválva 2012. április 2-i dátummal a Wayback Machine-ben CISNEO

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Shepherding Movement című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Megjegyzés[szerkesztés]

  1. Ez egy utalás a Pál levele a galatákhoz, újszövetségi irat fő üzenetére