Németh Sándor (lelkész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Németh Sándor
Született 1950. november 21. (71 éves)[1]
Gelse
Állampolgársága magyar
Foglalkozása
Iskolái Római Katolikus Hittudományi Akadémia (–1977)

Németh Sándor (Gelse, 1950. november 21. –) teológus, a Hit Gyülekezetének alapítója, vezető lelkésze. A 2020-as Befolyás-barométer szerint ő Magyarország 49. legbefolyásosabb személye.

A filoszemita keresztény cionizmus képviselője.[2][3] 2020-ban az Izrael Szövetségesei Alapítvány(wd) által közzétett lista szerint, amely olyan keresztény vezetőket sorol fel, akik az alapítvány szerint sokat tettek a zsidóságért, ő a 6. helyen szerepel.[4][5]

Élete[szerkesztés]

Németh Sándor 1950. november 21-én született Gelsén. Gyakorló római katolikus családban nőtt fel. 1969-ben Nagykanizsán érettségizett.

Pályájának kezdete[szerkesztés]

Budapesten élt, 1971 februárjáig a Magyar Televízióban, majd a Természet­tudományi Múzeum Könyvtárában dolgozott. 1971 februárjától 1973 februárjáig sorkatonai szolgálatát töltötte. 1976-ig a Római Katolikus Hittudományi Akadémia civil hallgatója volt, másodévesként abbahagyta.[6] Saját hitvallása szerint 1976. áprilisában volt személyes találkozása Istennel egy ökumenikus jellegű házi közösségben, amelynek főleg református hívők voltak a tagjai. A Hit Gyülekezete 1979-ben indult Budaörsről, egy öt fős imacsoportból.[7] Őt és feleségét, Juditot a pünkösdista-karizmatikus mozgalomhoz közelálló amerikai bibliatanító, Derek Princekente fel” szolgálattételre. A Németh-házaspárt 1980. novemberében a Pásztoroló mozgalom Fort Lauderdale-i (Florida) szervezetében szentelték fel pásztornak, és erősítették meg szolgálatukat.[8][nem megbízható forrás] Az írásmagyarázat terén Derek Prince alaptanításainak talapzatára helyezkedett. Kezdetben a neoprotestáns közösség illegalitásban működött és számos zaklatás érte őket; csak 1989-ben léptek elő hivatalosan elismert egyházzá.[9] 1990-ben az általa alapított Kelet-Közép-Európai Bibliaiskola és Lelkészképző Intézet állított ki számára teológusi diplomát.[6]

Munkássága[szerkesztés]

Németh Sándor főszerepet vállalt a Hit Gyülekezete és a mellette működő intézmények megalapításában. Részt vesz a közösség teológiai (Új Exodus), illetve közéleti (Hetek) lapjának szerkesztésében, közreműködött a gyülekezet két oktatási intézményének megalapításában (Bornemisza Péter Általános Iskola és Gimnázium, illetve a Szent Pál Akadémia). Az ő kezdeményezésére jött létre a HAH (Hites Adakozók Hálózata), a Hit Gyülekezetének jótékonysági intézménye. A HAH Ruandától kezdve az erdélyi árvízkárosultaknak élelmet és gyógyszereket szállított és szállít. Mára már a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata (HISZ) néven működik.[10]

1996-ban az egyik fő szervezője volt a nemzetközi sikerű „Nem feledkezünk el Rólad, Jeruzsálem” elnevezésű jeruzsálemi konferenciának, amelyért az izraeli kormány, valamint Ehúd Olmert akkori polgármester elismerésben részesítette.[forrás?]

Az évek során számos könyvet publikált, melyek közül a ''Hit botránya'' című hetekig a tíz legjobban fogyó könyv közé tartozott.[forrás?]

A modern önfenntartó egyház, illetve az állam és egyház szétválasztásának híve.[11] A régi reformátorokSola Scriptura(„Csak az Írás”) elvének követését tűzte ki célul, miszerint a keresztény életvitelnek és szellemi megtapasztalásoknak a Bibliában leírtakon kell alapulnia.

Családja[szerkesztés]

1977-ben vette feleségül Juditot, akitől három lánya és egy fia született.[9]

Kritika[szerkesztés]

Németh Sándor személyét és a Hit Gyülekezetét számos támadás érte az 1990-es évek végétől,[12][13] a több tucat pénzügyi és egyéb vizsgálat még folyamatban van.

A Magyar Hang így ír: „...az egyházak különleges jogállással rendelkeznek Magyarországon, gazdálkodásuk a nyilvánosság elől nagy mértékben rejtve van. Magyarán a hívek által befizetett adományok és perselypénzek útja lényegében követhetetlen és adómentes, az egyháznak még az éves beszámolót sem kötelező nyilvánosságra hoznia. Jár nekik állami támogatás is – a Hit Gyülekezete is több milliárdot kapott a magyar adófizetőktől az elmúlt tíz évben. Ha ebből a pénzből magánvagyon lesz, az már közügy és felveti a hűtlen kezelés alapos gyanúját...”[14] 2020-ban feljelentés született Németh ellen a Hit Gyülekezete tulajdonában lévő ATV televízió Németh magántulajdonába való átjátszása miatt,[15][16][17] és a Fővárosi Ügyészség megkezdte a nyomozást ismeretlen tettes ellen.[18] Ezzel egyidőben "Németh Sándor a Magyar Hang és az Átlátszó ellen megfélemlítő és demonstratív szándékú pereket indított, hogy a közvéleményben és a Hit Gyülekezete tagjai előtt cáfolja, hogy ellopta az ATV többségi tulajdonát, mintegy kétmilliárd forint értékű vagyont. Az ügyben korábban nyolc ítélet született, amiből Németh Sándor hetet elveszített, és egyet megnyert. A Kúria most eltörölte azt az egyet is." (Amerikai Népszava - 2021 júl 2.)[19] "...A megtévesztés ékes példája, hogy az ATV honlapjának impresszumában úgy mutatják be a tulajdonosi szerkezetet, hogy Németh Sándornak csak 5 százalék tulajdonrésze van, a Broadcast Project Kft.-nek 74 százalék, a Hadar Gold Kft.-nek pedig 21 százalék. De azt nem tüntetik fel, hogy a tulajdonszerzés következtében a Hadar Gold Kft-nek 60 százalékos tulajdonosa Németh Sándor, a Hadar Gold Kft. pedig 70 százalékos tulajdonosa a Broadcast Kft-nek is. A vagyonszerzés miatt a Hit Gyülekezete mindenhol kisebbségi tulajdonos lett Németh Sándorral szemben, és minden tulajdonos mögött ő áll..."[19]

Több sajtópert is megnyert, de még többet el is vesztett.[20] .[21][22] 2012 augusztusában egy besztercebányai prédikációban hamis ügynökvádat fogalmazott meg Bartus László ellen, aki a Hetek c. gyülekezeti lap korábbi munkatársa volt, s aki két könyvet írt a Hit gyülekezetéről.[23][24] Hat éves pereskedés után a bíróság kötelezte Németh Sándort, hogy 2 millió forint kártérítést fizessen meg Bartus Lászlónak a hamis ügynökváddal okozott kárért, és utasította, hogy magánlevélben kérjen bocsánatot Bartus Lászlótól, amit az újságíró bármilyen formában nyilvánosságra hozhat.[25]

A gyülekezetről megjelent második könyv nyomán (Fesz lesz) Németh Sándor pert indított és kérte a könyv megsemmisítését, amit a bíróság elutasított[26] Ezek után a Hit gyülekezetéhez tartozó ismeretlen tettesek a könyv hivatalos weboldalának (feszlesz.com) hamis másolatát hozták létre: "feszlesz.hu" domain név alatt (egy francia regisztrációs cég mögé rejtőzve) és ehhez kapcsolódóan igényelték az info@feszlesz.hu email címet, amely címről magukat Bartus Lászlónak kiadva hamis leveleket küldtek ki a Fesz lesz című könyv szerzőjének nevében.[27] A Regisztrációs Döntnök megállapította, hogy a feszlesz.hu domain nevet jogtalanul igényelték, és a felhasználása rosszhiszeműen történt. Ennek alapján a feszlesz.hu domain nevet elvették és Bartus László nevére ruházták át.[28]

1980-as amerikai lelkésszé szentelését sokan kétségbe vonják.[6] Nagyon sokan képmutatónak tartják azért is, mert az evangéliumi egyszerűség tanításának ellentmondva hatalmas vagyont halmozott fel.[29][30]

Művei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. http://www.nemethsandor.hu/eletrajz
 2. https://www.hetek.hu/hit_es_ertekek/201708/az_uj_kereszteny_cionizmus
 3. Holly Folk: Hit Gyülekezete: A Sectarian State Megachurch in Hungary Nova Religio (2017) 20 (3): 101–116.
 4. Annual list of Israel’s Top 50 Christian Allies – 6. PASTOR SÁNDOR NÉMETH (Izrael Szövetségesei Alapítvány, Hozzáférés: 2020. október 1.)
 5. Kik nevezték Németh Sándort a világ 6. legbefolyásosabb “keresztény” vezetőjének? (amerikai angol nyelven). Amerikai Népszava, 2020. október 5. (Hozzáférés: 2020. október 5.)
 6. a b c Lebukott Németh Sándor: Hazudott a lelkésszé avatásáról. Szent Korona Rádió, 2020. június 14. (Hozzáférés: 2020. október 5.)
 7. Tallér-interjú. Fellebezés. (Hozzáférés: 2020. október 5.)
 8. http://www.nemethsandor.hu/eletrajz
 9. a b Németh Sándor (magyar nyelven). www.vidamvasarnap.hu, 2013. február 5. (Hozzáférés: 2021. február 17.)
 10. Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata. (Hozzáférés: 2021)
 11. Emberöltőkre szól a Hit Gyülekezete és Semjén Zsolt szerződése. hvg.hu, 2020. július 24. (Hozzáférés: 2020. október 5.)
 12. Robban a bomba: megszólalt Víg Mihály a Fesz lesz című könyvben (amerikai angol nyelven). Amerikai Népszava, 2020. április 15. (Hozzáférés: 2020. október 5.)
 13. Bartus László. Fesz van - PDF Free Download (angol nyelven). adoc.pub. (Hozzáférés: 2020. október 5.)
 14. Csaba, Lukács: Jogerősen, két perben is nyertünk a Hit Gyülekezetével szemben (magyar nyelven). Magyar Hang, 2020. november 25. (Hozzáférés: 2020. november 27.)
 15. Bartus László feljelentést tett Németh Sándor ellen az ATV ellopása miatt (amerikai angol nyelven). Amerikai Népszava, 2020. június 7. (Hozzáférés: 2020. október 5.)
 16. Nem Németh Sándor mellett nyomoznak, hanem ellene (amerikai angol nyelven). Amerikai Népszava, 2020. augusztus 25. (Hozzáférés: 2020. október 5.)
 17. Népszava, Amerikai: Németh Sándor a fia nevére játssza át a Hit Gyülekezetétől ellopott ATV-t, bejegyeztették a “Németh Média Kft.”-t (amerikai angol nyelven). Amerikai Népszava, 2021. január 28. (Hozzáférés: 2021. június 2.)
 18. Itt látható lépésről lépésre, hogyan lopta el Németh Sándor az ATV-t a Hit Gyülekezetétől (amerikai angol nyelven). Amerikai Népszava, 2021. április 20. (Hozzáférés: 2021. április 23.)
 19. a b Népszava, Amerikai: A Kúria szerint a Hit Gyülekezete vagyona Németh Sándor magánvagyona lett, az Átlátszó megnyert minden pert (amerikai angol nyelven). Amerikai Népszava, 2021. július 2. (Hozzáférés: 2021. július 3.)
 20. Pert nyert az ATV tulajdonosáról szóló cikk kapcsán a Magyar Hang a Hit Gyülekezetével szemben. Media1, 2020. július 23. (Hozzáférés: 2020. október 5.)
 21. https://media1.hu/2020/12/04/pert-nyert-az-atlatszo-ellen-a-hit-gyulekezete-de-a-lap-felulvizsgalati-kerelemmel-fordul-a-kuriahoz-mert-hibasnak-tartja-az-iteletet/
 22. A bíróság elutasította Németh Sándornak a Fesz lesz című könyv elleni keresetét (amerikai angol nyelven). Amerikai Népszava, 2020. augusztus 8. (Hozzáférés: 2020. október 5.)
 23. Bartus László. Fesz van. A Hit Gyülekezete másik arca - PDF Ingyenes letöltés. docplayer.hu. (Hozzáférés: 2021. június 2.)
 24. lesz, Bartus László: Fesz: Kézikönyv kezdő szabadulóknak (amerikai angol nyelven). Bartus László: Fesz lesz. (Hozzáférés: 2021. június 2.)
 25. Népszava, Amerikai: Bréking: Németh Sándor valótlanul állította, hogy Bartus László ügynök volt, a bíróság 2 millió forint kártérítésre ítélte (amerikai angol nyelven). Amerikai Népszava, 2021. május 11. (Hozzáférés: 2021. június 2.)
 26. Népszava, Amerikai: Bréking: a bíróság elutasította a Fesz lesz megsemmisítését, csak Németh Sándor három fotóját kell eltávolítani belőle (amerikai angol nyelven). Amerikai Népszava, 2021. május 13. (Hozzáférés: 2021. június 2.)
 27. Népszava, Amerikai: Elrendelték a nyomozást a feszlesz.hu csaló website Hit Gyülekezetéhez tartozó működtetője ellen (amerikai angol nyelven). Amerikai Népszava, 2021. március 4. (Hozzáférés: 2021. június 2.)
 28. Népszava, Amerikai: Bartus Lászlónak ítélték a Hit Gyülekezete által elbitorolt feszlesz.hu domain nevet (amerikai angol nyelven). Amerikai Népszava, 2021. május 18. (Hozzáférés: 2021. június 2.)
 29. Szegény hívek gazdag papja: Németh Sándor tényleg hazavitte az ATV többségi tulajdonrészét (magyar nyelven). atlatszo.hu. (Hozzáférés: 2021. február 18.)
 30. atlatszo.hu (2020. május 20.). „Az ATV Zrt. épületei és a Németh család villája Budapesten - drónfelvételek”.  

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]