Nátrium-hipoklorit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Nátrium-hipoklorit
Sodium-hypochlorite.png
Nátrium-hipoklorit
Más nevek Nátrium-klorát(I)
Kémiai azonosítók
CAS-szám 7681-52-9
RTECS szám NH3486300
ATC kód D08AX07
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet NaOCl
Moláris tömeg 74,44 g/mol
Megjelenés fehér szilárd anyag
Sűrűség 1,07-1,14 g/cm^3 folyadék
Olvadáspont 18 °C (pentahidrát)
Forráspont 101 °C Bomlik
Oldhatóság (vízben) 29,3 g/100ml, 0 °C
Veszélyek
EU osztályozás Korrozív (C)
Környezetre veszélyes (N)[1]
Főbb veszélyek Irritál(-5%) vagy Korrozív(+10%), Oxidál
NFPA 704
NFPA 704.svg
0
2
1
OX
R mondatok R31, R34, R50[1]
S mondatok (S1/2), S28, S45,
S50, S61[1]
Rokon vegyületek
Azonos kation Nátrium-klorid
Nátrium-klorit
Nátrium-klorát
Nátrium-perklorát
Azonos anion Lítium-hipoklorit
Kalcium-hipoklorit
Rokon vegyületek Hipoklórossav
Ha másként nem jelöljük, az adatok
az anyag standard állapotára vonatkoznak.
(25 °C, 100 kPa)

A nátrium-hipoklorit (NaOCl, INN: sodium hypochlorite) szervetlen vegyület. Vizes oldatát, a hipót (korábban hypo) fertőtlenítésre, fehérítésre, szagtalanításra használják. A hipó a háztartásokban az 1940-es évektől kezdve[forrás?] terjedt el.

Előállítása[szerkesztés]

Hideg, viszonylag híg NaOH-oldatba klórgázt vezetnek:

2 NaOH + Cl2 = NaOCl + NaCl + H2O

De több reakció is végbemegy:

  • a klór reagál a vízzel is:
    Cl2 + H2O = HOCl+HCl
  • a keletkezett HOCl (hipoklórossav) reagál a NaOH-dal, és NaOCl keletkezik.
  • a keletkezett HCl reagál a NaOH-dal, és NaCl keletkezik.

Túlnyomó részt viszont NaCl-oldat elektrolízisével állítják elő. Itt a katódon NaOH keletkezik, az anódon pedig Cl2-gáz. A reakciók az előzőkkel azonosak. Ez az eljárás viszont olcsóbb, mert konyhasóból nagy mennyiség áll rendelkezésre.

Tartalma[szerkesztés]

A hipó alkotói a NaOCl (nátrium-hipoklorit), ez végzi a fertőtlenítést. Tartalmaz még NaCl-ot (konyhasó), valamint a klórral nem reagált NaOH-ot is. A klórral nem reagált NaOH a szabad lúg. Ez a háztartási hipókban kb 0,5-2%. A háztartási hipók kb. 5%-ban nátrium-hipokloritot tartalmaznak. (Ebből lejön a szabad lúg, a kb. 0,5-2%.) Tehát Na-hipoklorit-tartalom <5%. Ez az 5% alatti tartalom kicsit megtévesztő, mert igaz ugyan, hogy 5% alatti, de hogy mennyi is pontosan, azt laboratórium tudná megmondani. Az aktív klór tartalma kb. 2-3 gramm, és az idő múlásával csökken. Ezért írják rá a szavatossági időnek a 3 hónapot, ami gyakorlatilag pár hét. A háztartási hipó klórtartalma a szállítás és tárolás közben rohamosan csökken. A napon még inkább gyorsul ez a folyamat. Pár éve leleményes vegyészek észrevették, hogy az aktív klórt nem kell vízzel elegyíteni, hogy eladható legyen. Elegendő egyszerűen lecsomagolni granulátum formájában a nátrium-diklór-izocianurátot, ami tartalmaz dihidrátot is, és elegendő a felhasználáskor bekeverni. Ez lett a Hypopor.

Hatása[szerkesztés]

A nátrium-hipoklorit (NaOCl) egy bomlékony anyag, két lépésben bomlik közönséges konyhasóra (NaCl) és naszcens (atomi) oxigénre (O):

3NaOCl = 2NaCl + NaClO₃
2NaOCl = 2NaCl + O₂

A naszcens oxigén nagyon reakcióképes (mivel rendkívül erélyes oxidálószer), a színeket, mikroorganizmusokat (baktériumokat) elroncsolja. Így fertőtlenít, és így fehérít is. Idő kell, hogy kifejtse a hatását, mert az oxigén lassan szabadul fel, és a szennyeződések elroncsolásához is idő kell. Ezért kell a ruhát áztatni benne, vagy a szennyezett felületen (WC-csésze) rajta hagyni egy kicsit. Tévhit, hogy a hipó „kiszedi a szennyezést”. A szennyeződés ugyanis ott marad, csak (az oxidáció hatására) elszíntelenedik (pl. a ruhán a folt), így mégis olyan, mintha kiszedné.

Külleme: Színtelen vagy sárgás folyadék. Színe függ az oldott szennyezőanyagoktól. A jellegzetes halvány sárgaságát az oldott vastartalom okozza (vas-klorid). Egyéb fémszennyezőktől más színeket is kaphat. Lúgos kémhatása miatt a kezünkre folyt hipót csúszósnak érezzük.

Veszélyessége[szerkesztés]

Veszélyessége az alkalmazásának a körülményeitől és a koncentrációjától függ. Ha az előírás szerint használják, nem veszélyes. Azonban ha savakkal reagál, mérgező klórgáz fejlődik. A reakcióegyenlet sósavval (HCl) felírva:

NaOCl + 2HCl = NaCl + H2O + Cl2

A háztartási hipók általában 5%-nál kevesebb aktív klórt (Na-hipokloritot) tartalmaznak, és Xi (irritatív) jelzéssel vannak ellátva. Az ipari, vagy koncentráltabb (töményebb) hipók több mint 5% aktív klórt (Na-hipokloritot) tartalmaznak, és C (maró) jelzéssel vannak ellátva. Ha a kéz nátrium-hipoklorit-oldattal érintkezhet, gumikesztyű viselése javasolt.

Forrás[szerkesztés]