Morris Swadesh

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Morris Swadesh
Született
1909. január 22.
Elhunyt
1967. július 20. (58 évesen)
Mexikóváros
Foglalkozása nyelvész
Iskolái Yale Egyetem
Chicagói Egyetem

Morris Swadesh (Holyoke, 1909. január 22.Mexikóváros, 1967. július 20.), főleg a Swadesh-lista révén ismert amerikai nyelvész és antropológus.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Morris Swadesh Massachusetts államban, Holyoke-ban született, Oroszországból származó zsidó családban. Anyanyelve a jiddis volt.

Felsőfokú tanulmányait a Chicagói Egyetemen kezdte, ahol német és francia nyelvet tanult, majd a Connecticut állambeli, new haveni Yale Egyetemen folytatta. Itt szerezte meg doktori diplomáját 1933-ban, egy kanadai indián nyelvről, a nutkáról szóló disszertációjával.

1933 és 1937 között tanársegéd volt a Wisconsin állambeli Madisoni Egyetemen, majd Mexikóvárosban élt (1937–1939), a Bennszülött Nyelvek Tanácsa igazgatójának tisztét töltve be. Ugyanakkor a Nemzeti Műszaki Intézet és az Antropológiai Iskola professzora volt.

1939 és 1941 között nyelvészként tevékenykedett a Védelmi Minisztérium keretében.

1948-ban társprofesszor lett a New York-i Városi Egyetemen, de 1949-ben menesztették és bevonták az útlevelét, baloldali nézetei és tevékenysége miatt. Ő volt az egyike azoknak az antropológusoknak, akiket zaklattak a McCarthy-féle kommunistaellenes kampány során. 1953-ig könyvtárosként dolgozott a philadelphiai Amerikai Filozófiai Társaság könyvtárában, majd függetlenként munkálkodott 1956-ig, amikor újból Mexikóvárosba költözött. Itt haláláig a Történelmi Intézet és az Antropológiai és Történeti Nemzeti Iskola professzora volt.

Munkássága[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Swadesh sokat foglalkozott kanadai, USA-beli és mexikói indián nyelvekkel, húsz ilyen nyelvről gyűjtve adatokat. Az 1930-as években főleg a chitimacha nyelvet tanulmányozta. Jegyzetei és publikált írásai a fő információforrások erről a közben kihalt nyelvről. Mexikóban tananyagokat készített az indiánok írás-olvasásra való tanítására saját anyanyelveiken.

A második világháború idejében a hadsereg számára dolgozott, referencia anyagokat gyűjtve a burmai, a kínai, az orosz és a spanyol nyelvről. Ugyanakkor tananyagokat készített ezen nyelvek tanítására is.

Fontos hozzájárulása volt a fonológia terén, ugyanis kifejlesztett egy elvrendszert a nyelv fonémáinak meghatározására a hangzók elosztása alapján. Például, az angol nyelvben, a p hangzó különbözik a pit ’gödör’, upper ’fenti’ és spill ’szétszór’ szavakban. Mivel egy hangzó kiejtése a szón belüli helyzetétől függ, Swadesh kimutatta, hogy ezek a helyzeti hangzó-variánsok „egymást kiegészítve vannak elosztva”, ezért egy bizonyos típusú hangzó vagy fonéma eseteinek tekintendők. A elosztás-alapú elemzés a nyelvek szerkezetének alapelemei tanulmányozásának az általános módszere lett, és mindmáig a nyelvészet módszertanának része.

Swadesh a lexikostatisztika kezdeményezője volt. Főleg a Swadesh-lista megalkotása révén ismerik, és ennek alkalmazása révén, elsősorban a nyelvek közötti rokonsági fok felmérésére.

A glottokronológia kezdeményezője is volt. Ez két rokon nyelv szétválási idejének felbecsülésére szolgáló módszer, ugyancsak a Swadesh-lista alapján.

Swadesh lexikostatisztikai és glottokronológiai módszereit erősen vitatták és vitatják ma is, de listája hasznos marad az összehasonlító nyelvészetben, a nyelvek kezdeti, alapfokú tanulmányozására, vagy amikor nem állnak rendelkezésre teljes adatok egy bizonyos nyelvről.

Fontosabb publikációi[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • The Expression of the Ending-Point Relation in English, French, and German (1932)
  • The Phonemic Principle. Language, 10 sz. (1934)
  • A Method for Phonetic Accuracy and Speed. American Anthropologist, 39 sz. (1937)
  • Linguistics as an Instrument of Prehistory. Southwestern Journal of Anthropology, 15 sz.
  • [1972]: The Origin and Diversification of Language. Routledge & Kegan Paul, London (befejezetlen, 1959)

Irodalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Stanley Newman (1967): Morris Swadesh (1909-1967). Language, 43 sz.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • (angolul) Morris Swadesh
  • (angolul) Philipp Strazny [2005]: Morris Swadesh: critical essay. The Encyclopedia of Linguistics, Routledge, New York.